Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Verbijstering over Google zoekopdracht “three black teenagers”

Geplaatst

op

Kabir Ali was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”.

Dat er in de Verenigde Staten een kloof gaapt tussen witte en zwarte burgers, is algemeen bekend. Zo zitten meer zwarte mensen in de cel, zijn zij vaker slachtoffer van politiegeweld en is etnisch profileren ook daar volstrekt normaal. Maar dringt deze scheiding ook door tot de Amerikaanse zoekgigant Google?

De Amerikaan Kabir Alli was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee simpele zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”. Het resultaat is veelzeggend:

Het zijn vooral zwarte tieners die op politiefoto’s als verdachten maar ook criminelen te zien zijn. Terwijl de zoekopdracht ‘three white teenagers’ vooral kiekjes op van blije jongeren die gebroederlijk de armen om elkaar slaan oplevert. De video van Alli doet denken aan een eerdere screenshot van Bonnie Kanoma. Zij tikte op Google afbeeldingen unprofessional hairstyles for work. De zoekresultaten bestonden niet zozeer uit hanenkammen, paars geverfde coupes en paddenstoelenkapsels, maar uit kroeshaar van zwarte mensen.

Alli kan er wel om lachen, zoals in de video te horen is, hoewel hij tegenover The Guardian liet weten wel degelijk geschokt te zijn. Maar zijn tweet, die inmiddels meer dan 57.000 keer leuk gevonden en ruim 61.000 keer gedeeld is, riep ook flink wat verontwaardiging op. Google laat in een reactie weten dat van racisme of vooroordelen geen sprake is ‘onze zoekresultaten voor afbeeldingen zijn een reflectie van content die op het web staat’. Zelf gelooft Alli niet dat er bij Google racistische bedoelingen achter zitten. “De resultaten worden gevormd door het algoritme dat zij hebben opgezet. Zij (Google) zijn niet racistisch, maar ik vind wel dat ze meer controle over zoiets moeten krijgen”, aldus Alli tegen The Guardian. (NRC)

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Lifestyle

Bierbuik of ben je te mager, sterfterisico is gestegen

Geplaatst

op

By

‘Het sterfterisico bij zowel mensen met meer vet als bij erg magere mensen is verhoogd antwoordt hooglerlaar voeding en gezondheid Edith Feskens.

Bij slankere mensen is het vaker moeilijker te zeggen waar precies het sterfterisico ligt. Er zijn namelijk ook mensen die veel gewicht verliezen door een tumor of andere ziekte, er zijn anorexiapatiënten en mensen die uit armoede onvoldoende te eten hebben.

Het hebben van een buikje is per definitie ongezond. Vet in de buikholte verstoort het functioneren van onder andere de lever, en daarmee van de hele verteringscyclus. Het lichaam wordt dan minder gevoelig voor insuline en de bloedsuikerspiegel stijgt. Zo ontstaat bijvoorbeeld diabetes type 2, de ouderdomsdiabetes.

Afhankelijk van je leeftijd, sekse, hormonen en erfelijke factoren kan vet op verschillende plekken opgeslagen worden. Zo krijgen vrouwen vaak een peervorm. Zij komen vooral aan op de bovenarmen, dijen, heupen en ook bij de buik. Bij mannen nestelt het vet zich vaker alleen op de buik, waardoor ze een appelvorm krijgen. Door dit verschil in vetopslag zie je een bierbuikje vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven betekent voldoende beweging, gezond eten, goed omgaan met stress en niet roken.  De grote vraag is: hoe gezond ben jij?

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |