Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Verbijstering over Google zoekopdracht “three black teenagers”

Geplaatst

op

door

Kabir Ali was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”.

Dat er in de Verenigde Staten een kloof gaapt tussen witte en zwarte burgers, is algemeen bekend. Zo zitten meer zwarte mensen in de cel, zijn zij vaker slachtoffer van politiegeweld en is etnisch profileren ook daar volstrekt normaal. Maar dringt deze scheiding ook door tot de Amerikaanse zoekgigant Google?

De Amerikaan Kabir Alli was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee simpele zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”. Het resultaat is veelzeggend:

Het zijn vooral zwarte tieners die op politiefoto’s als verdachten maar ook criminelen te zien zijn. Terwijl de zoekopdracht ‘three white teenagers’ vooral kiekjes op van blije jongeren die gebroederlijk de armen om elkaar slaan oplevert. De video van Alli doet denken aan een eerdere screenshot van Bonnie Kanoma. Zij tikte op Google afbeeldingen unprofessional hairstyles for work. De zoekresultaten bestonden niet zozeer uit hanenkammen, paars geverfde coupes en paddenstoelenkapsels, maar uit kroeshaar van zwarte mensen.

Alli kan er wel om lachen, zoals in de video te horen is, hoewel hij tegenover The Guardian liet weten wel degelijk geschokt te zijn. Maar zijn tweet, die inmiddels meer dan 57.000 keer leuk gevonden en ruim 61.000 keer gedeeld is, riep ook flink wat verontwaardiging op. Google laat in een reactie weten dat van racisme of vooroordelen geen sprake is ‘onze zoekresultaten voor afbeeldingen zijn een reflectie van content die op het web staat’. Zelf gelooft Alli niet dat er bij Google racistische bedoelingen achter zitten. “De resultaten worden gevormd door het algoritme dat zij hebben opgezet. Zij (Google) zijn niet racistisch, maar ik vind wel dat ze meer controle over zoiets moeten krijgen”, aldus Alli tegen The Guardian. (NRC)

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Gasfornuis maakt plaats voor elektrische plaat

Geplaatst

op

door

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder ‘elektrisch’ vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro’s, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden”, constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Lees verder

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen