Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Verbijstering over Google zoekopdracht “three black teenagers”

Geplaatst

op

door

Kabir Ali was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”.

Dat er in de Verenigde Staten een kloof gaapt tussen witte en zwarte burgers, is algemeen bekend. Zo zitten meer zwarte mensen in de cel, zijn zij vaker slachtoffer van politiegeweld en is etnisch profileren ook daar volstrekt normaal. Maar dringt deze scheiding ook door tot de Amerikaanse zoekgigant Google?

De Amerikaan Kabir Alli was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee simpele zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”. Het resultaat is veelzeggend:

Het zijn vooral zwarte tieners die op politiefoto’s als verdachten maar ook criminelen te zien zijn. Terwijl de zoekopdracht ‘three white teenagers’ vooral kiekjes op van blije jongeren die gebroederlijk de armen om elkaar slaan oplevert. De video van Alli doet denken aan een eerdere screenshot van Bonnie Kanoma. Zij tikte op Google afbeeldingen unprofessional hairstyles for work. De zoekresultaten bestonden niet zozeer uit hanenkammen, paars geverfde coupes en paddenstoelenkapsels, maar uit kroeshaar van zwarte mensen.

Alli kan er wel om lachen, zoals in de video te horen is, hoewel hij tegenover The Guardian liet weten wel degelijk geschokt te zijn. Maar zijn tweet, die inmiddels meer dan 57.000 keer leuk gevonden en ruim 61.000 keer gedeeld is, riep ook flink wat verontwaardiging op. Google laat in een reactie weten dat van racisme of vooroordelen geen sprake is ‘onze zoekresultaten voor afbeeldingen zijn een reflectie van content die op het web staat’. Zelf gelooft Alli niet dat er bij Google racistische bedoelingen achter zitten. “De resultaten worden gevormd door het algoritme dat zij hebben opgezet. Zij (Google) zijn niet racistisch, maar ik vind wel dat ze meer controle over zoiets moeten krijgen”, aldus Alli tegen The Guardian. (NRC)

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder

Lifestyle

Teveel jus d’orange blijkt slecht voor de gezondheid.

Geplaatst

op

door

Het drinken van te grote hoeveelheden vers fruitsap kan het risico op kanker verhogen. Dat blijkt uit een langlopend vijfjarig voedingsonderzoek onder ruim 100.000 Fransen. In die tijd werden bijna 2200 gevallen van kanker gediagnosticeerd, waaronder 693 keer borstkanker.

„Het is de eerste studie die zich specifiek richt op fruitsappen. We wisten al langer dat er een verband is tussen suikerrijke dranken en de kans op kanker. Op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al een advies opgesteld zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers te drinken. Nu is alleen naar verse vruchtensappen gekeken”, zegt professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit tegen de media.

Lees verder

Meest gelezen

X