Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Feiten over pepers

Geplaatst

op

door

Je mond verbranden, tranen in je ogen of zelfs moeten kokhalzen. Je eerste ervaring met hete peper is waarschijnlijk niet de beste, maar vast en zeker niet de laatste…

Als Surinamer ben je er waarschijnlijk mee opgegroeid, maar ook steeds meer Nederlanders en anderen ontdekken de smaak en pit van de peper. Pepers zorgen voor meer pit in je gerecht en maken het helemaal af! Wees wel altijd voorzichtig met pepers want je doet er al gauw te veel van in en dan is je gerecht eigenlijk niet meer goed te eten, zeker als je nog niet veel gewend bent. Naarmate je langer pepers en sambal eet kun je steeds wat scherper gaan eten.

feiten over peper

Wist je dat pepers na zout het meest gegeten voedingsmiddel ter wereld is? Pepers zijn er in vele soorten en maten en over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper is hoe scherper die dan is.

Pepers komen voor in de kleuren rood, geel, groen, oranje, wit en bruin. Over het algemeen kun je stellen dat hoe rijper de peper is (rood is rijp, groen is onrijp) hoe minder scherp deze is. Het heetste gedeelte van de pepers zijn de zaadjes en zaadlijsten. Verwijder deze dus ook voordat je de peper in het gerecht verwerkt.

Pepers zijn familie van de paprika, qua uiterlijk hebben zo ook wel wat overeen maar qua smaak verschillen ze toch echt heel veel.

Jalapeno pepers waren de eerste pepers die met een NASA ruimteschip in de ruimte zijn geweest.

In Mexico ligt de oorsprong van chilipepers. Zo’n 6000 jaar geleden werden deze hier al gekweekt voor consumptie. Hedendaags komt zo’n 90% van de chilipepers op aarde uit Mexico.

Het stofje in de peper dat zorgt voor de scherpe smaak heet capsaïcine. Om uit te drukken hoe scherp een peper is gebruikt men de scovilleschaal. Sambal oelek scoort hierop 2000, tabascosaus 5000 en een jalapeno peper scoort 6000 op de schaal van scoville. De carolina reaper is de allerheetste peper ter wereld en scoort maar liefst 2,2 miljoen op deze schaal en is dus vrijwel niet eetbaar. Deze allerheetste pepers komen ook niet voor in de vrije natuur maar zijn zo gekweekt.

Madame jeanette (100.000 – 350.000 op de scovilleschaal) is dé peper van Suriname en vindt hier dan ook haar oorsprong. Het verhaal gaat dat deze peper is vernoemd naar een hele hete dame die haar geld verdiende als prostituee. Deze peper wordt overigens vaak in z’n geheel in een gerecht gebruikt.

Verse pepers zijn gekoeld na aankoop nog zo’n 2 tot 4 dagen houdbaar. Gedroogde pepers zijn bijna onbeperkt houdbaar.

Peper tip!

Een tip voor tijdens het eten van scherpe pepers; drink er een melkproduct bij. Je hebt waarschijnlijk de neiging bij een te hete peper om water te willen drinken maar dit verergert het gevoel alleen maar. Wat ook goed kan in combinatie met pepers is (wit)bier of een glas witte wijn. Deze dranken verminderen het hete gevoel enigzins.

Mocht je nog lekkere recepten met pepers weten of tips hebben voor het bereiden, eten of bewaren van pepers laat deze dan hieronder achter!

Video: Hot Peper Challenge

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder

Lifestyle

Teveel jus d’orange blijkt slecht voor de gezondheid.

Geplaatst

op

door

Het drinken van te grote hoeveelheden vers fruitsap kan het risico op kanker verhogen. Dat blijkt uit een langlopend vijfjarig voedingsonderzoek onder ruim 100.000 Fransen. In die tijd werden bijna 2200 gevallen van kanker gediagnosticeerd, waaronder 693 keer borstkanker.

„Het is de eerste studie die zich specifiek richt op fruitsappen. We wisten al langer dat er een verband is tussen suikerrijke dranken en de kans op kanker. Op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al een advies opgesteld zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers te drinken. Nu is alleen naar verse vruchtensappen gekeken”, zegt professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit tegen de media.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X