Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Donkere mensen moeten extra vitamine D slikken

Geplaatst

op

Voor mensen met een donkere huid geldt het advies om dagelijks extra vitamine D te slikken. Waarom is dit eigenlijk? Hoeveel moet je nemen? En is licht getint ook donker?
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer twee derde van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. Een blanke huid is in principe in staat om vrij snel grote hoeveelheden vitamine D aan te maken. Een getinte of donkere huid maakt het echter minder (snel) aan dan een lichte huid.

Verminderde aanmaak vitamine D
Melanine in de huid functioneert als natuurlijke bescherming tegen zonnebrand, maar beperkt de snelheid waarmee vitamine D kan worden gemaakt. Wanneer je huid geleidelijk bruin wordt, remt dat de aanmaak van vitamine D. Bij mensen met een donkere huidskleur functioneert de vitamine D-aanmaak in de huid sowieso aanmerkelijk langzamer dan bij mensen met een blanke huid.

Wat is een donkere huid?
Een getinte of donkere huid maakt dus minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt. Vaak zijn deze mensen (deels) van Zuid-Europese, Aziatische, Midden-Oostelijke, Indiase, Indonesische of negroïde afkomst. Voor hen is suppletie dus noodzakelijk.

Hoeveel extra D?
De Gezondheidsraad adviseert mensen met een donkere huidskleur (vanaf huidtype IV) – ook kinderen – om dagelijks 400 IE (10 μg) extra vitamine D toe te voegen aan het voedingspatroon. Ook voor hen geldt overigens het advies om na hun 70e dagelijks 800 IE (20 μg) extra vitamine D te nemen. De apotheker kan je informeren over het voor jou meest geschikte supplement.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Lifestyle

Bierbuik of ben je te mager, sterfterisico is gestegen

Geplaatst

op

By

‘Het sterfterisico bij zowel mensen met meer vet als bij erg magere mensen is verhoogd antwoordt hooglerlaar voeding en gezondheid Edith Feskens.

Bij slankere mensen is het vaker moeilijker te zeggen waar precies het sterfterisico ligt. Er zijn namelijk ook mensen die veel gewicht verliezen door een tumor of andere ziekte, er zijn anorexiapatiënten en mensen die uit armoede onvoldoende te eten hebben.

Het hebben van een buikje is per definitie ongezond. Vet in de buikholte verstoort het functioneren van onder andere de lever, en daarmee van de hele verteringscyclus. Het lichaam wordt dan minder gevoelig voor insuline en de bloedsuikerspiegel stijgt. Zo ontstaat bijvoorbeeld diabetes type 2, de ouderdomsdiabetes.

Afhankelijk van je leeftijd, sekse, hormonen en erfelijke factoren kan vet op verschillende plekken opgeslagen worden. Zo krijgen vrouwen vaak een peervorm. Zij komen vooral aan op de bovenarmen, dijen, heupen en ook bij de buik. Bij mannen nestelt het vet zich vaker alleen op de buik, waardoor ze een appelvorm krijgen. Door dit verschil in vetopslag zie je een bierbuikje vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven betekent voldoende beweging, gezond eten, goed omgaan met stress en niet roken.  De grote vraag is: hoe gezond ben jij?

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen