Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

De kracht van Sopropo

Geplaatst

op

door

Sopropo komt uit de familie van de komkommers, is van tropische origine en wordt vaak als thee geconsumeerd. Volgens bepaalde onderzoekers kan deze plant kanker en diabetes genezen en bevat het eigenschappen die vele andere ziektes kunnen helpen voorkomen en genezen. De thee is erg populair in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dagelijkse consumptie verlaagt het bloedsuikergehalte bij mensen die lijden aan diabetes op dusdanige manier dat naar de plant verwezen wordt als “plantaardige insuline”.

Bitter is gezond, denk maar aan witlof, het kruid absint alsem, grapefruit; deze geneesplanten werken allemaal tegen malaria omdat de malariaparasiet niet tegen bitter kan. Zo ook sopropo; en die is nog veel bitterder dan bijvoorbeeld witlof. Oorspronkelijk komt sopropo uit Zuid Oost Azië en aldaar worden vooral de bladeren van de klimplant waar sopropo aan groeit gebruikt om een antimalariathee van te zetten.

Voedingswaarde bittere meloen
In sopropo zitten veel fytonutriënten. Het barst van de vitamine C, B1, B2, B3 en B11 en bevat daarnaast veel magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Om te schetsen hoe gezond het is: het bevat 2maal zoveel bètacaroteen als broccoli, 2maal zoveel calcium als spinazie en 2maal zoveel kalium als een banaan.

Tegen bloedvergiftiging
Sopropo staat in de fytotherapie erom bekend dat het een geneesmiddel is tegen bloedvergiftiging of sepsis. Dagelijks soproposap drinken doet de bacteriën die sepsis veroorzaken verdwijnen. Het werkt net zo effectief als een antibioticakuur, en heeft in tegenstelling tot de synthetische rommel die met zo´n kuur ingenomen wordt, geen bijwerkingen.

Sopropo bestrijdt virussen
Je kunt de groente ook gewoon opbakken. Dat is ook al gezond, ook al is het sap van de groente nog gezonder. De zaden worden zacht als je ze bakt en daarin bevinden zich eveneens veel vitaminen. Eet de zaden dus gewoon op. Sopropo heeft zich wetenschappelijk bewezen om virussen te bestrijden.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Desi

DANK JE CULTURU.COM DAT WIJ WEER EENS WAT LEREN UIT ONZE EIGEN TUIN. IK EET NU VAKER SOPROPO

Suri

Goed nieuws allemaal voor ons lichaam! Maar zijn er ook bijwerkingen of ongezonde bestanddelen bij? Over het algemeen zijn er van alles (dus ook groenten) vaak con’s bij.Advertentie

Lifestyle

Huisarts stuurt verkouden patiënt naar drogist

Geplaatst

op

door

Wie met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden langs de huisarts gaat, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek. ´´Via de drogist en zelfmedicatie kunnen mensen een kleine kwaal zelf oplossen”, aldus directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.

Drogisterijen en huisartsen spreken af om dezelfde adviezen te geven en hanteren daarbij schema’s die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen, zogenoemde advieskaarten. ´´Daar staat ook in wanneer je als drogist moet verwijzen naar de huisarts”, zegt Hummel. ´´In de perceptie van de buitenwereld is een drogist een retailer. Toch moet hij goede en verantwoorde zorg leveren. Dat is zijn wettelijke taak.”

ANP

Lees verder

Lifestyle

Meer mensen bereid om mantelzorg te verlenen

Geplaatst

op

door

Mensen zijn steeds vaker bereid mantelzorg te verlenen aan een naaste. 72 procent van de mensen zegt eventueel te willen zorgen voor een familielid wanneer dit nodig is. In 2013 was dat nog 50 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met MantelzorgNL.

Wel vinden ouders en hun kinderen het lastig om over mantelzorg te praten. 78 procent van de volwassen kinderen heeft nog niet met hun ouders besproken hoe ze de zorg gaan regelen als ze hulpbehoevend worden. Ze hebben er nog niet over nagedacht of zien de noodzaak niet om dit vooraf te bespreken. Ongeveer 80 procent van de ondervraagde ouders wil hun kinderen niet opzadelen met een gesprek over mantelzorg.

Voor het onderzoek werden 24.730 leden van het EenVandaag Opiniepanel ondervraagd.

ANP

Lees verder

Meest gelezen