Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

De kracht van Sopropo

Geplaatst

op

Sopropo komt uit de familie van de komkommers, is van tropische origine en wordt vaak als thee geconsumeerd. Volgens bepaalde onderzoekers kan deze plant kanker en diabetes genezen en bevat het eigenschappen die vele andere ziektes kunnen helpen voorkomen en genezen. De thee is erg populair in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dagelijkse consumptie verlaagt het bloedsuikergehalte bij mensen die lijden aan diabetes op dusdanige manier dat naar de plant verwezen wordt als “plantaardige insuline”.

Bitter is gezond, denk maar aan witlof, het kruid absint alsem, grapefruit; deze geneesplanten werken allemaal tegen malaria omdat de malariaparasiet niet tegen bitter kan. Zo ook sopropo; en die is nog veel bitterder dan bijvoorbeeld witlof. Oorspronkelijk komt sopropo uit Zuid Oost Azië en aldaar worden vooral de bladeren van de klimplant waar sopropo aan groeit gebruikt om een antimalariathee van te zetten.

Voedingswaarde bittere meloen
In sopropo zitten veel fytonutriënten. Het barst van de vitamine C, B1, B2, B3 en B11 en bevat daarnaast veel magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Om te schetsen hoe gezond het is: het bevat 2maal zoveel bètacaroteen als broccoli, 2maal zoveel calcium als spinazie en 2maal zoveel kalium als een banaan.

Tegen bloedvergiftiging
Sopropo staat in de fytotherapie erom bekend dat het een geneesmiddel is tegen bloedvergiftiging of sepsis. Dagelijks soproposap drinken doet de bacteriën die sepsis veroorzaken verdwijnen. Het werkt net zo effectief als een antibioticakuur, en heeft in tegenstelling tot de synthetische rommel die met zo´n kuur ingenomen wordt, geen bijwerkingen.

Sopropo bestrijdt virussen
Je kunt de groente ook gewoon opbakken. Dat is ook al gezond, ook al is het sap van de groente nog gezonder. De zaden worden zacht als je ze bakt en daarin bevinden zich eveneens veel vitaminen. Eet de zaden dus gewoon op. Sopropo heeft zich wetenschappelijk bewezen om virussen te bestrijden.

2 Reacties

2 Reacties

  1. Desi

    zondag 22 januari 2017 at 13:03

    DANK JE CULTURU.COM DAT WIJ WEER EENS WAT LEREN UIT ONZE EIGEN TUIN. IK EET NU VAKER SOPROPO

  2. Suri

    donderdag 9 februari 2017 at 13:42

    Goed nieuws allemaal voor ons lichaam! Maar zijn er ook bijwerkingen of ongezonde bestanddelen bij? Over het algemeen zijn er van alles (dus ook groenten) vaak con’s bij.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Lifestyle

Bierbuik of ben je te mager, sterfterisico is gestegen

Geplaatst

op

By

‘Het sterfterisico bij zowel mensen met meer vet als bij erg magere mensen is verhoogd antwoordt hooglerlaar voeding en gezondheid Edith Feskens.

Bij slankere mensen is het vaker moeilijker te zeggen waar precies het sterfterisico ligt. Er zijn namelijk ook mensen die veel gewicht verliezen door een tumor of andere ziekte, er zijn anorexiapatiënten en mensen die uit armoede onvoldoende te eten hebben.

Het hebben van een buikje is per definitie ongezond. Vet in de buikholte verstoort het functioneren van onder andere de lever, en daarmee van de hele verteringscyclus. Het lichaam wordt dan minder gevoelig voor insuline en de bloedsuikerspiegel stijgt. Zo ontstaat bijvoorbeeld diabetes type 2, de ouderdomsdiabetes.

Afhankelijk van je leeftijd, sekse, hormonen en erfelijke factoren kan vet op verschillende plekken opgeslagen worden. Zo krijgen vrouwen vaak een peervorm. Zij komen vooral aan op de bovenarmen, dijen, heupen en ook bij de buik. Bij mannen nestelt het vet zich vaker alleen op de buik, waardoor ze een appelvorm krijgen. Door dit verschil in vetopslag zie je een bierbuikje vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven betekent voldoende beweging, gezond eten, goed omgaan met stress en niet roken.  De grote vraag is: hoe gezond ben jij?

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |