Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

De kracht van Sopropo

Geplaatst

op

door

Sopropo komt uit de familie van de komkommers, is van tropische origine en wordt vaak als thee geconsumeerd. Volgens bepaalde onderzoekers kan deze plant kanker en diabetes genezen en bevat het eigenschappen die vele andere ziektes kunnen helpen voorkomen en genezen. De thee is erg populair in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dagelijkse consumptie verlaagt het bloedsuikergehalte bij mensen die lijden aan diabetes op dusdanige manier dat naar de plant verwezen wordt als “plantaardige insuline”.

Bitter is gezond, denk maar aan witlof, het kruid absint alsem, grapefruit; deze geneesplanten werken allemaal tegen malaria omdat de malariaparasiet niet tegen bitter kan. Zo ook sopropo; en die is nog veel bitterder dan bijvoorbeeld witlof. Oorspronkelijk komt sopropo uit Zuid Oost Azië en aldaar worden vooral de bladeren van de klimplant waar sopropo aan groeit gebruikt om een antimalariathee van te zetten.

Voedingswaarde bittere meloen
In sopropo zitten veel fytonutriënten. Het barst van de vitamine C, B1, B2, B3 en B11 en bevat daarnaast veel magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Om te schetsen hoe gezond het is: het bevat 2maal zoveel bètacaroteen als broccoli, 2maal zoveel calcium als spinazie en 2maal zoveel kalium als een banaan.

Tegen bloedvergiftiging
Sopropo staat in de fytotherapie erom bekend dat het een geneesmiddel is tegen bloedvergiftiging of sepsis. Dagelijks soproposap drinken doet de bacteriën die sepsis veroorzaken verdwijnen. Het werkt net zo effectief als een antibioticakuur, en heeft in tegenstelling tot de synthetische rommel die met zo´n kuur ingenomen wordt, geen bijwerkingen.

Sopropo bestrijdt virussen
Je kunt de groente ook gewoon opbakken. Dat is ook al gezond, ook al is het sap van de groente nog gezonder. De zaden worden zacht als je ze bakt en daarin bevinden zich eveneens veel vitaminen. Eet de zaden dus gewoon op. Sopropo heeft zich wetenschappelijk bewezen om virussen te bestrijden.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Desi

DANK JE CULTURU.COM DAT WIJ WEER EENS WAT LEREN UIT ONZE EIGEN TUIN. IK EET NU VAKER SOPROPO

Suri

Goed nieuws allemaal voor ons lichaam! Maar zijn er ook bijwerkingen of ongezonde bestanddelen bij? Over het algemeen zijn er van alles (dus ook groenten) vaak con’s bij.Advertentie

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder

Lifestyle

Teveel jus d’orange blijkt slecht voor de gezondheid.

Geplaatst

op

door

Het drinken van te grote hoeveelheden vers fruitsap kan het risico op kanker verhogen. Dat blijkt uit een langlopend vijfjarig voedingsonderzoek onder ruim 100.000 Fransen. In die tijd werden bijna 2200 gevallen van kanker gediagnosticeerd, waaronder 693 keer borstkanker.

„Het is de eerste studie die zich specifiek richt op fruitsappen. We wisten al langer dat er een verband is tussen suikerrijke dranken en de kans op kanker. Op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al een advies opgesteld zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers te drinken. Nu is alleen naar verse vruchtensappen gekeken”, zegt professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit tegen de media.

Lees verder

Meest gelezen

X