Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Bierbuik of ben je te mager, sterfterisico is gestegen

Geplaatst

op

‘Het sterfterisico bij zowel mensen met meer vet als bij erg magere mensen is verhoogd antwoordt hooglerlaar voeding en gezondheid Edith Feskens.

Bij slankere mensen is het vaker moeilijker te zeggen waar precies het sterfterisico ligt. Er zijn namelijk ook mensen die veel gewicht verliezen door een tumor of andere ziekte, er zijn anorexiapatiënten en mensen die uit armoede onvoldoende te eten hebben.

Het hebben van een buikje is per definitie ongezond. Vet in de buikholte verstoort het functioneren van onder andere de lever, en daarmee van de hele verteringscyclus. Het lichaam wordt dan minder gevoelig voor insuline en de bloedsuikerspiegel stijgt. Zo ontstaat bijvoorbeeld diabetes type 2, de ouderdomsdiabetes.

Afhankelijk van je leeftijd, sekse, hormonen en erfelijke factoren kan vet op verschillende plekken opgeslagen worden. Zo krijgen vrouwen vaak een peervorm. Zij komen vooral aan op de bovenarmen, dijen, heupen en ook bij de buik. Bij mannen nestelt het vet zich vaker alleen op de buik, waardoor ze een appelvorm krijgen. Door dit verschil in vetopslag zie je een bierbuikje vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven betekent voldoende beweging, gezond eten, goed omgaan met stress en niet roken.  De grote vraag is: hoe gezond ben jij?

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lifestyle

Hoeveel glazen kun je op bij een avondje uit?

Geplaatst

op

By

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ouder je wordt des te erger de kater. Hoe komt dat?
Kon je vroeger probleemloos door blijven drinken tot in de vroege uurtjes, naar mate de jaren vorderen, word je steeds harder gestraft voor je alcoholische uitspattingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor.

De belangrijkste is dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt en daarvoor in de plaats komt vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water, dus wordt de alcohol sneller verdund als je meer spieren hebt.Je lever en nieren steeds slechter in staat zijn om giftige stoffen in alcohol af te breken.

Tenslotte is er nog een andere simpele verklaring: doordat je wel wat beters te doen hebt, drink je veel minder vaak dan vroeger. Daardoor is je lichaam minder gewend aan het verwerken van grote hoeveelheden alcohol en komt de kater dus harder aan.

Lees verder

Lifestyle

Aantrekkelijke vrouwen komen het vaakst te laat

Geplaatst

op

By

Vrouwen komen vaker te laat dan mannen. Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg, zijn het vooral de aantrekkelijke vrouwen.

We kennen het allemaal, die collega of kennis die altijd te laat komt. Ze denken recht te hebben om te laat te komt – zo zijn ze nu eenmaal. Voor sommigen is time management aangeboren, anderen komen er nooit aan toe de kunst van plannen te leren.

Het zijn vaker de vrouwen met een goede uitstraling, die we aardig en aantrekkelijk vinden, zij kunnen het vaker maken om te laat te komen. „Het geeft ze een bepaalde status”, aldus Wijnberg. Volgens hem is het een onbewuste vorm van macht. Mensen met een knap uiterlijk hebben vaak een streepje voor, dus we accepteren dit ook makkelijker bij hen.

Internationale Te Laat Kom Dag bestaat sinds 1956 en is bedacht door een Amerikaanse reclameman. 5 september was het de Internationale Te Laat Kom Dag. Ja, daar zijn we vandaag ook te laat mee! Herkent u de de laatkomers ook?

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |