Suriname ALTIJD Dichtbij

Lifestyle

Surinaamse voetballers die voor Oranje hebben gespeeld

Geplaatst

op

door

Het EK is vorige week weer losgebarsten en normaliter betekend dat een hoop gejuich, gefeest en gezelligheid in Nederland. Dit jaar is dat helaas niet het geval, het Nederlands elftal heeft zich niet weten te kwalificeren voor het Europees kampioenschap.

Vreemd is dat wel want Nederland scoort eigenlijk altijd heel hoog in de EK’s en WK’s van de afgelopen jaren en stond jarenlang binnen de top 10 van de FIFA wereldranglijst. Dit jaar staan ze 14e door de slechte prestaties en heeft dat er dus voor gezorgd dat we niet deelnemen aan het EK in Frankrijk dit jaar.

Eén troost, het Nederlands elftal heeft bijna altijd goed gescoort en zal dit vast en zeker het komende WK (2018 in Rusland) ook wel weer doen. Voor nu is het even jammer en daarom hier een overzicht van een aantal spelers met een Surinaamse achtergrond die in het Nederlands elftal hebben gespeeld of dat nu doen.

Patrick Kluivert

Deze sterspeler (39 jaar oud) heeft een Surinaamse vader en zijn moeder komt van Curaçao. Tegenwoordig is hij gestopt met voetballen en is hij trainer van het elftal van Curaçao. In zijn jongere jaren heeft hij zich dubbel en dwars waargemaakt voor Oranje. Patrick Kluivert debuteerde bij het Nederlands elftal op 18 jarige leeftijd. Patrick heeft op straat in Amsterdam leren voetballen en heeft gespeeld bij meerdere grote clubs zoals PSV, AC Milan, FC Barcelona, Newcastle United en natuurlijk Ajax. Patrick Kluivert is een topscoorder en staat op plek nummer 3 van de ranglijst van topscoorders voor het Nederlands elftal met 40 doelpunten in totaal 79 interlands.

Humphrey Wijnals

Humphrey Wijnals (86 jaar oud) was de eerste speler van Surinaamse komaf die uitkwam voor het Nederlands elftal. Deze voetballer debuteerde in 1960 voor Oranje en heeft hier maar 3 interlands voor gespeeld. Hij kreeg een conflict met de KNVB en werd daardoor door de bond op een lijst met ongewenste spelers gezet. Daarnaast heeft Humphrey Wijnals 45 keer voor het Surinaamse elftal gespeeld en is hij later trainer geworden van de Utrechtse amateurclub Faja lobi. Deze club bestond geheel uit Surinaamse spelers. In het jaar 1999 is Humphrey verkozen tot Surinaamse voetballer van de eeuw.

Kenneth Vermeer

Deze speler zit in de huidige selectie van het Nederlands elftal en neemt de positie van doelman in. Momenteel speelt Kenneth Vermeer (30 jaar) voor de Rotterdamse club Feyenoord. Hiervoor speelde hij voor Ajax. Kenneth is geboren in Amsterdam. Op jonge leeftijd was hij nog veldspeler maar later is hij keeper geworden. Op 25 oktober 2001 maakte Vermeer zijn debuut voor Nederland in het team van speler onder de 16 jaar.

Clarence Seedorf

Deze topvoetballer is nu 40 jaar maar heeft al een hele carrière achter de rug. Clarence is geboren in Paramaribo en heeft onder andere gespeeld voor Real Madrid, Ajax en AC Milan. Seedorf debuteerde in 1994 voor Oranje tegen Luxemburg. Hij heeft in totaal 87 interlands gespeeld en heeft hierbij 11 keer weten te scoren. In 2014 is Clarence voor de korte periode van 6 maanden trainer geweest bij AC Milan. Omdat Seedorf altijd veel binding heeft gehad met zijn thuisland Suriname heeft hij deelgenomen aan een aantal maatschappelijke projecten. Zo heeft hij het Clarence Seedorf stadion laten bouwen en is hij de oprichter van de stichting Champions for children foundation waarbij de nadruk ligt op educatie en gezondheid door sport voor kinderen. Tevens zet hij zich in als ambassadeur voor de Nelson Mandela Foundation. Voor zijn positieve bijdrage aan sport en maatschappij heeft hij in 2011 een onderscheiding ontvangen tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Tje

Jullie zijn een groot aantal spelers vergeten . Rijkaard Bogaarde oa waarom?Advertentie

Lifestyle

Gasfornuis maakt plaats voor elektrische plaat

Geplaatst

op

door

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder ‘elektrisch’ vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro’s, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamer manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

“In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden”, constateert directeur Programma’s Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Lees verder

Lifestyle

Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken

Geplaatst

op

door

Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC.

Het gaat om nierkanker, eierstokkanker, leverkanker en darmkanker. Die vier veelvoorkomende kankers zouden vaker veroorzaakt worden door obesitas dan door roken, stelt Cancer Research UK. 

De uitspraak kreeg meteen tegenwind. Pure ‘fat-shaming’ vinden sommigen. Vooral de nieuwe campagne, waarbij de term ‘obesitas’ verwerkt werd in de typische lay-out van sigarettenpakjes, krijgt kritiek. Cancer Research UK benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen met overgewicht te viseren. 

Wel wil de organisatie mensen bewustmaken van de risico’s van extra kilo’s. Roken veroorzaakt in de UK elk jaar 54.300 gevallen van kanker. Obesitas is verantwoordelijk voor 22.800 gevallen. Maar bij vier veelvoorkomende kankers is obesitas vaker dan roken de grote boosdoener. 

Elk jaar krijgen ongeveer 42.000 Britten te horen dat ze darmkanker hebben. In 4.800 gevallen speelt obesitas een rol, in 2.900 gevallen is dat roken. Van de 12.900 gevallen van nierkanker worden er 2.900 gelinkt aan overgewicht, 1.600 aan roken. Ook bij leverkanker en eierstokkanker is obesitas vaker dan roken de oorzaak. 

Terwijl het aantal rokers in Groot-Brittannië jaar na jaar daalt, neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Iets meer dan een op de vier Britten is obees. Naar schatting 13,4 Britten hebben obesitas maar roken niet. 6,3 miljoen mensen roken, maar zijn niet zwaarlijvig. En 1,5 miljoen Britten rookt én is obees.

Volgens Cancer Research UK houden dertien vormen van kanker verband met obesitas. Professor Linda Bauld, preventie-expert bij de Britse organisatie, vindt dat de overheid meer moet doen om het probleem van zwaarlijvigheid aan te pakken. “We zijn ons erg bewust van de gezondheidsrisico’s van roken, maar er wordt minder gedaan om obesitas aan te pakken, terwijl ook dat een belangrijke oorzaak van kanker is”, zegt ze aan de BBC.

Lees verder

Meest gelezen

X