dinsdag 23 juli 2024
31 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
5
(2)

Wurggreep van leugen en bedrog verstikt de gemeenschap en ontwikkeling in Suriname

lees ook ...

Verschuiving van omvang van visvijver en boodschap door nieu...

De overheid moet allerlei technisch administratieve aanpassingen plegen voor de verkiezingen door de introductie van de nieuwe kiesregeling in 2025. De politieke partijen moeten stevig nadenken over h...

Leugens, bedrog en fake berichten hebben de bovenhand in Suriname. Niks nieuws zou je denken, maar deze keer is het meer dan ernstig. Suriname is nooit eerder zo zwaar “gebrainwashed”. De opmaat naar de verkiezingen van 2020 heeft Suriname naar een nieuw dieptepunt gebracht:

  1. Samenleving helemaal gepolariseerd in anti-NDP en pro-NDP: met als gevolg dat de anti NDP’ers aangevoerd door de VHP zich nu alles menen te permitteren, zich zelf een vrijbrief, een blanco cheque gegeven
  2. Verlamde maatschappelijke middenveld en sociale elite: met als gevolg dat er totaal geen neutrale debatten en discussies mogelijk zijn en verschillende onderwerpen en zaken worden als gegeven feit aangenomen wat weer leidt tot het blijven leven in het verteld verhaal, de brainwash
  3. Taboe op het hebben van een andere analyse – is iets anders dan mening – dan de heersende opvatting: met als gevolg dat de samenleving nog steeds niet weet wat feiten zijn en wat ficties zijn of beter gezegd wat waar is en wat leugen is

Schade door doctrine

De samenleving is gepolariseerd geraakt en feiten en fictie zijn door manipulaties zo kundig door elkaar gehaald en “verkocht” dat zodra een neutrale Surinamer een poging wil doen om buiten de heersende opvatting een andere kijk voor te leggen dan wordt die gezien als wereldvreemd.

De grote verliezer van dit alles is de ontwikkeling van Suriname. Die is in de vernieling van Suriname, de anti NDP-ers gaan zeggen “verdere” vernieling of dat toch “mindere” vernieling is. De haast is om maar gezegd te hebben dat er al vernieling was dus pondje meer of minder vernieling zou toch geen probleem moeten zijn. Het fatsoen en de integriteit heeft ons nog niet zover gebracht dat men zegt geen enkele vernieling is acceptabel. Dit denken is het voorportaal van het failliet van het land. Deze houding is funest.

Wij moeten snel van de doctrine en de brainwash af. Hoe moet het? Je gaat het pas snappen als je het doorhebt. Je gaat het pas doorhebben als mensen vanuit verschillende invalshoeken meer licht op de onderwerpen werpt en de samenleving nieuwe inzichten aanreikt om een gebalanceerd oordeel te vormen in plaats van vanuit de doctrine vertunneld eenzijdig alles voor waarheid aannemen.

Daarom is het belangrijk om nu nieuwe en stevige discussies te voeren en nieuwe helderheid te brengen in heleboel onderwerpen die onder weg naar de verkiezingen zijn verteld.

Het is nu al voor velen – vooral de anti NDP-ers – haast onmogelijk om uit de cocoon, uit de tunnel en uit de doctrine te komen en zelf opnieuw naar de feiten te kennen. Dat de doctrine zo stevig kan zijn is voor velen haast ondenkbaar maar er zijn genoeg voorbeelden in de wereld waar wij gezien hebben dat doctrines soms grote delen van de wereld naar de afgrond hebben gebracht zonder dat men in de gaten had dat het doctrine was.

Indoctrine gaat heel ver

Ter illustratie van hoe stevig een doctrine kan zijn en waarbij zelfs nuchter denkende en goed ontwikkelde mensen de valse informatie voor waarheid hebben aangenomen is het invallen in Irak. Analyseer wat daar gebeurd is: Volgens zowat de hele wereld (!) aangevoerd door USA had Irak chemische massa vernietigingswapens. Dit is zo zwaar als waarheid gepresenteerd dat er geen ruimte was voor enig twijfel bij wie dan ook. Het ging zo zwaar dat bekende massa media als CNN, BBC, NOS, WDR/ARD dit allemaal hebben mee geëchode. De tot dan zo gerespecteerde Colin Powell ging zelfs in de Veiligheidsraad satellietbeelden laten zien van de opslagplaatsen van de chemische wapens. Aan de Irakezen werd ook verteld het goed voor ze was als ze van Sadam af waren. Het was toen de geïndoctrineerde wereld inclusief de geïndoctrineerde Irakezen, allen als anti Sadam versus Sadam met zijn kleine overgebleven groep. Na de invasie bleek dat er helemaal geen chemische wapens aanwezig waren. Bagdad en delen van Irak zijn tot een parnasie gebombardeerd en nu zeggen de meeste Irakezen dat ze toen onder Sadam nog te eten hadden, infrastructuur hadden, en dat het vergeleken met nu toen achteraf een “paradijs” was.

De les van dit voorbeeld is dat de indoctrine over een pertinente leugen een compleet land vernietigd heeft en dat de hele wereld de leugens voor waarheid heeft aangenomen en achteraf is er geen hond die toegeeft dat hun leugen een natie vernietigd heeft.

Ruimte in de hoofden

Precies zo hebben de leugens en valse weergave van vele onderwerpen op weg naar de verkiezingen van 2020 de Surinaamse gemeenschap in de vernieling gebracht. Zo simpel kan een volk gegijzeld worden.

In het Surinaams geval hebben ook de grote mediastations flink meegedaan aan de verspreiding en door echoën van de valse weergave van vele onderwerpen. De vele columnisten en commentatoren hebben ook stevig bijgedragen aan het rad voor de ogen draaien. De social media – afwezig ten tijde van de inval in Irak – is flink misbruikt voor het verspreiden van fake nieuws. En alsof dit allemaal niet genoeg was is de VHP na het aantreden in de regering doorgegaan met zelfs juridische intimidatie van iedereen die een kritisch belichting van de duistere zaken wil geven.

En zo is de gemeenschap in Suriname geïndoctrineerd geraakt, in het donker van de tunnel gebracht en zo wordt de gemeenschap nog steeds daarin gehouden.

Om überhaupt met elkaar over ontwikkeling van Suriname te kunnen praten moet de gemeenschap nu eerst echt uit de tunnel komen en de realiteit en waarheid onder ogen willen zien. Er moet meer debat komen in Suriname. Er moet meer bereidheid komen om überhaupt te willen luisteren naar andere invalshoeken. Je gaat het pas snappen als je het doorhebt. Dus doe dan moeite om het door te krijgen hoe je zo geïndoctrineerd bent om dan vervolgens ruimte in jouw hoofd te maken zodat je de feiten door kan hebben om daarna wel te kunnen snappen hoe het nu wel echt is.

Je kan het pas doorhebben als je bereid bent om opnieuw met nieuwe blik naar alles te kijken.

Ingezonden: Hikmat Mahawat Khan

www.passievoorsuriname.com

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenWurggreep van leugen en bedrog verstikt de gemeenschap en ontwikkeling in Suriname