woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
17.4 C
Amsterdam
3.7
(3)

Suriname: Zuid-Amerikaanse leiders stellen putschisten ultimatum

lees ook ...

Verschuiving van omvang van visvijver en boodschap door nieu...

De overheid moet allerlei technisch administratieve aanpassingen plegen voor de verkiezingen door de introductie van de nieuwe kiesregeling in 2025. De politieke partijen moeten stevig nadenken over h...

Oproep tot een putsch/coup

Oud-president Desi Bouterse zei op 30 november 2020 tijdens een partijbijeenkomst in Ocer dat Suriname onder de huidige regering-Santokhi vijftig jaar wordt teruggeworpen in de tijd en dat “dit soort dingen alleen met wapens weggehaald kunnen worden”. Hij insinueerde verder dat er hier een taak voor jongeren lag.

Bron: NOS

Suriname: Zuid-Amerikaanse leiders stellen putschisten ultimatum en sluiten geweld niet uit

De leiders van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur), die zondag (30/7/2023) bijeenkwamen op een top in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, hebben de putschisten (coupplegers) in Suriname een week de tijd gegeven om de grondwettelijke orde te herstellen. De Zuid-Amerikaanse statengemeenschap sluit niet uit geweld te gebruiken.

De Unasur-leiders vroegen de onmiddellijke vrijlating van president Chandrikapersad Santokhi en om de grondwettelijke orde te herstellen. Ze doen dat in resoluties die na een buitengewone top werden voorgelezen. De Braziliaanse president Lula da Silva zat de top voor.

‘Alle noodzakelijke maatregelen’

Zouden de putschisten in Suriname binnen een week niet tegemoet komen aan de eisen van de Unasur, dan zal de gemeenschap ‘alle noodzakelijke maatregelen treffen’. Die kunnen ‘het gebruik van geweld bevatten’, aldus de resoluties.

Bron: Knack d.d. 30 juli 2023

 

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenSuriname: Zuid-Amerikaanse leiders stellen putschisten ultimatum