donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

Selectief winkelen in uitspraken van Constitutioneel Hof is een bom

lees ook ...

Selectief winkelen in uitspraken van Constitutioneel Hof is een bom plaatsen onder de samenleving

Als er in een samenleving willekeur in sluipt dan is dat heel ernstig en zelfs gevaarlijk. Het is net als “slow poison” die binnendringt en waarvan men de effecten onverwacht – door naïviteit natuurlijk – ervaart.

Iedereen roept heel gratuite dat Suriname een rechtstaat is en dat we een scheiding der machten kennen. Sommigen lepelen die teksten op als liedjes op de lagere school maar begrijpen de toegevoegde waarde er niet van.

Het CHof heeft nu uitgesproken dat de kieswet/regeling niet voldoet, mijn versimpelde weergave voor de eenvoud van de discussie. Dus moeten wij die regeling en de wet aanpassen. Punt uit, zou je denken. Ja dat zou je denken indachtig de gratuite teksten die men oplepelt maar wat wij nu zien is dat de coalitie ineens daar een draai aan wilt geven. Ongeacht welke creatieve obstakels en varianten men opvoert, DE KERN IS DAT MEN DE UITSPRAAK VAN HET CHOF NIET ACCEPTEERT EN NIET SERIEUS NEEMT.

En hier wringt de schoen. Hier is willekeur te zien. Hier wordt de bom onder de samenleving geplaatst.

Als in een samenleving de bovenliggende partij – machthebber, regering, werkgever – willekeur bedrijft op een onderliggende partij – een minderheid – dan is dat het begin van het einde van rust en vrede. De kruik gaat te water tot die barst is een bekende uitdrukking, de onderliggende partij zal op enig moment met elke vezel in zijn/haar lijf tegen dat willekeurig gedrag ageren. En dan is de hek van de dam. De geest is dan uit de fles. En waar ligt het dan aan? U kunt het al raden, de bovenliggende partij zal haasten om de anderen de schuld te geven. Zo zal ook deze coalitie dat doen.

Mentale oefening

Laat ik nu een mentale exercitie laten doen. Parkeer uw aversie, uw fobie en alle andere beperkingen op helder zicht even en gebruik elke vezel in uw lijf waar nog wat logica en rechtvaardigheid in zit.

Toen het CHof de amnestiewet als ongeldig – ook mijn vereenvoudigde weergave voor de discussie – verklaarde waren deze coalitie leden en sympathisanten als de kippen erbij om te verklaren dat wij de onafhankelijkheid van de rechtspraak moeten respecteren en nog meer van dat soort volzinnen. Als toen de NDP en Bouterse sympathisanten met dezelfde creatieve uitwegen als de coalitie nu doet zouden komen waarom de uitspraak van het CHof niet perse opgevolgd danwel in varianten daarvan opgevolgd zou moeten worden dan was Suriname te klein geworden. Dan waren de buitenlandse ambassadeurs allemaal opgetrommeld voor protest, dan waren de Nederlandse kranten vol over vertrapping van rechtsorde, dan was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op acht uur NOS journaal om zijn afschuw uit te spreken. De propaganda machine van deze coalitie zou op volle toeren draaien, zelfs verhit raken.

En hier zie je dus de willekeurigheid van de coalitie. Hier zie je ook de verblinde houding van de sociale elite.

Wat nu als de sympathisanten van Bouterse nu voluit gaan ageren tegen de terzijde legging van de amnestie wet? Zij maken dan gebruik van dezelfde denkwijze als van deze coalitie.

Verblinde Houding

Een prominente VHPer, de auteur van de biografie van Santokhi, de heer Ashwin Ramcharan schreef in een artikel in SRHerald dat hij vindt dat het CHof en de initiatiefnemers kennelijk niet kundig genoeg zijn en niet alles in een context plaatsen. Hij schreef en ik citeer “het volk van Suriname beslist en niet een jurist of een paar politici in een stoffig kamertje. De grondwet is niet van een paar snuggere juristen, politieke elite of sabiman, om te veranderen en of de zaak te gijzelen”.

Welnu, wat als de sympathisanten van Bouterse dit ook stellen maar dan toegepast op de amnestie wet?

Wat als de sympathisanten van Bouterse straks bij een eventuele veroordeling van Bouterse in het december proces ook stellen dat het CHof niet alles in een context heeft geplaatst. Wat als zij dan stellen dat er breder gekeken moet worden en bijvoorbeeld eerst aan waarheidsvinding van de hele periode moet komen ?

U voelt het aan uw klompen – niet te verwarren met de klompendans – of anders aan uw patta dat heel Suriname te klein gaat worden. Dat de machine van de buitenlandse ambassades met Nederland voorop op volle toeren gaat draaien.

Onrechtvaardigheid 

En dit is het gevaar van willekeurigheid. Dit is het gevaar van misbruik maken van de positie van de bovenliggende partij. Dit gevaar is volgens mij ook niet eens onrealistisch. Dit krijg je in een samenleving als mensen de andere kant op kijken als er onredelijkheid en onrechtvaardigheid is.

Neem ajb een glas gemberbier of een kop gember thee en overdenk in alle eerlijkheid over bovenstaande. Schiet niet in primitieve reflexen gedreven door aversie en fobie.

Ik wens Suriname veel wijsheid toe, en moge God u allen veel moraliteit, integriteit en principes schenken bij het overdenken.

Ingezonden: Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenSelectief winkelen in uitspraken van Constitutioneel Hof is een bom