zondag 14 juli 2024
30 C
Paramaribo
20.6 C
Amsterdam
1
(2)

Pater Petrus Donders versus Pakistan

lees ook ...

Filosofische wijsheid van Adhin staat haaks op de handelinge...

In Pontbuiten kwam Adhin met een goede wijsheid wat ook heel filosofisch klonk maar waar een kern van waarheid in zit. Hij maakte zich druk om wat de toenmalige oppositie, met name de VHP, allemaal ha...

SURINAME 

De rol van de kerken m.b.t. het slavernijverleden
Duidelijk is dat het komend jaar (2023) de kerken hun geweten zullen moeten onderzoeken en heel concreet het leed benoemen dat de Inheemsen en de tot slaaf gemaakte en hun nakomelingen is aangedaan. Reeds op de eerste dag van zijn wandeling in de stad Paramaribo sprak de zalige Petrus Donders (1809-1887) met afschuw over de slavernij. Petrus Donders schrijft in zijn brieven: “Als de slaven ten minste de behandeling kregen van het vee in Nederland, dan zouden zij gelukkig zijn.”

Bron: Suriname Herald d.d. 26 december 2022, link https://www.srherald.com/ingezonden/2022/12/26/god-werd-mens-om-ons-niet-alleen-te-verlossen-van-de-slavernij/

PAKISTAN 

Een opiniepeiling van Thomson Reuters Foundation uit 2011 wees Pakistan aan als een van de drie gevaarlijkste landen ter wereld voor vrouwen. De twee andere landen zijn Afghanistan en de Democratische Republiek Congo.

Na zes maanden zijn in het eerste Centrum Geweld tegen Vrouwen in Pakistan meer dan duizend meldingen binnengekomen. In maart 2018 openen drie nieuwe centra de deuren. ‘Je geraakt de fysieke en psychologische gevolgen van vrouwenmishandeling nooit gewoon’, zegt Jawed, de kersverse manager van het nieuwe en ultramoderne Centrum Geweld tegen Vrouwen (VAWC) in Multan, de op vijf na grootste stad van Pakistan in het zuiden van de provincie Punjab. Het gloednieuwe VAWC is opgestart in landelijk gebied, een streek waar het bijzonder gevaarlijk is voor vrouwen. Ze worden hier slechter behandeld dan vee. 

Bron: Knack d.d. 11 december 2017, link https://weekend.knack.be/lifestyle/maatschappij/geweld-tegen-vrouwen-in-pakistan-in-sommige-dorpen-mochten-vrouwen-tot-voor-kort-geen-schoenen-dragen/article-normal-937925.html

Muhammad ibn Jarir al-Tabari (839-923 n.Chr.) was een invloedrijke historicus en Koran-commentator. In zijn boek ‘De geschiedenis door al-Tabari’ citeert hij het volgende gezegde van de profeet Mohammed.

“Allah staat jullie (mannen) toe hen (de vrouwen als ze ongehoorzaam zijn) in aparte vertrekken op te sluiten en hen te slaan, maar niet streng (dat ze bloeden of blauwe plekken krijgen, zie de Koran 4:34). Indien zij zich onthouden (van ongehoorzaamheid), hebben ze recht op voedsel en kleding. Behandel de vrouwen goed, want ze zijn als huisvee en ze bezitten zelf niets. Allah heeft in Zijn Koran het genot van hun lichamen wettig gemaakt.”

 

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenPater Petrus Donders versus Pakistan