vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
5
(1)

Obstructie van de rechtsgang (deel 2)

lees ook ...

 Regeringsplan is vereist!

Als je het mij vraagt is het is een vereiste voor alle politieke partijen om hun regeringsplan openbaar te maken, zodat alle stemgerechtigde Surinamers dat met een kritische blik kunnen lezen. Er is ...

Dronken bestuurder rijdt voetganger aan; familie probeert misdrijf te verbergen

Een dronken autobestuurder (Deepak S.) heeft een voetganger in Nickerie aangereden en is daarna wegreden. Na de daad heeft zijn familie geprobeerd het gebeuren te verbergen en het slachtoffer bedreigd. Vermeldenswaard is dat een supermarkt wel over beeldmateriaal beschikte, maar dat niet ter beschikking van de politie wilde stellen. Het vermoeden bestaat dat de familie van Deepak, die buurtbewoners zijn, de eigenaar hadden benaderd zulks niet te doen.

Lees het hele verhaal op Suriname Herald d.d. 11 april 2023, link https://www.srherald.com/suriname/2023/04/11/dronken-bestuurder-rijdt-voetganger-aan-familie-probeert-misdrijf-te-verbergen/

Obstructie van de rechtsgang: het te kwader trouw verhinderen van een correcte rechtsgang; elke poging om een goede toepassing van de wet te beïnvloeden, te belemmeren of te verhinderen.

Een vraag: zijn de familie van de dader en de eigenaar van de supermarkt wel of niet schuldig aan obstructie van de rechtsgang? Wat zegt het Surinaamse Wetboek van Strafrecht daarover?

President Richard Nixon moest in 1974 aftreden wegens het Watergateschandaal, omdat hij de FBI vroeg een onderzoek naar zijn campagne stop te zetten. De FBI vragen om een onderzoek te beëindigen is obstructie van de rechtsgang. Dat is een overtreding die tot impeachment (afzettingsprocedure) leidt.

Het Surinaamse parlement nam in april 2012 de amnestiewet aan, waardoor verdachten van de Decembermoorden in 1982 amnestie kunnen krijgen. Eén van die verdachten is president Bouterse. De voorstemmers gaan ervan uit dat er met de wet een einde komt aan het strafproces over de Decembermoorden. De omstreden amnestiewet is door vicepresident Robert Ameerali ondertekend.

Bron: NOS d.d. 6 april 2012

 Heeft ex-vicepresident Robert Ameerali zich wel of niet schuldig gemaakt aan obstructie van de rechtsgang?

Argentijnse president Kirchner wordt aangeklaagd voor obstructie

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wordt aangeklaagd wegens obstructie van de rechtsgang door de nieuwe aanklager Gerardo Pollicita. Het onderzoek spitst zich toe op de aanslag op een Joods-Argentijns buurthuis in Buenos Aires in 1994 waarbij 85 doden vielen. De daders zijn nooit gevonden.

Bron: Suriname Herald d.d. 14 februari 2015

Obstructie van de rechtsgang (deel 1) via deze link https://www.culturu.com/nieuws/column/obstructie-van-de-rechtsgang/

 

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenObstructie van de rechtsgang (deel 2)