woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
5
(2)

NPS vindt 1 juli 2023 geschiktste datum voor excuses slavernijverleden

lees ook ...

Achterstanden op basisscholen inhalen

Op 21 januari 2024 is in een artikel via het ander platform  te lezen dat minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangeeft dat de basisscholen in Suriname maar 800 lesuren hebben op ja...

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft kennisgenomen van de discussies die gevoerd worden met betrekking tot het slavernijverleden. Het is een feit dat een groot deel van de achterban van de partij voorouders hebben die geleden hebben onder het juk van de slavernij. Slavernij wordt in mensenrechtenverdragen aangemerkt als een van de meest ernstige en gruwelijke misdrijven tegen de menselijkheid.

De tragiek is dat na afschaffing van de slavernij, het langer dan een centennium (eeuw) geduurd heeft voordat landen die in het verleden zich hieraan schuldig gemaakt hebben dit hebben onderkend. Nederland behoort tot een van deze landen die mensen tot slaven heeft gedegradeerd en hun identiteit, waardigheid en zelfbeschikkingsrecht op brute wijze heeft ontnomen.

De rijkdom, pracht en praal van de voormalige kolonisator is voor een belangrijk deel vergaard door het bloed, zweet en tranen van onze voorouders. Elk zichzelf respecterend land dat geprofiteerd heeft van slavenhandel en slavernij, zal op grond van ethiek en moraal, haar verleden moeten erkennen, diepe spijt betuigen voor het aangedane leed en op waardige wijze genoegdoening moeten aanbieden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen.

NPS is van oordeel dat het proces van erkenning, excuses en reparatie als gevolg van de slavernij, niet alleen in nauw overleg zal moeten plaatsvinden met de Regering van de Republiek Suriname, maar ook met organisaties die zich jarenlang met deze materie hebben bezighouden. Zij betreurt het dan ook dat de Surinaamse regering die thans optreedt als gesprekspartner bij het bezoek van de Nederlandse vice premier Kaag geen breed draagvlak gezocht heeft voor dit zeer gevoelig onderwerp terwijl dit meer dan de helft van de Surinaamse samenleving regardeert.

Door de partij wordt met klem benadrukt dat 1 juli 2023 zijnde de datum van afschaffing van de slavernij de meest geschikte datum is om excuses aan te bieden aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten. Het gaat namelijk ook om erkenning en herstel van het leed van het slavernijverleden. Er zijn psychologische, culturele, sociale maar ook politieke en legislatieve aspecten die nader uitgewerkt moeten worden. Dit is een voorwaarde voor een gezonde en waardevolle relatie gebaseerd op rechtvaardigheid, het kweken van vertrouwen, respect en integriteit.

De NPS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenNPS vindt 1 juli 2023 geschiktste datum voor excuses slavernijverleden