zondag 26 mei 2024
33 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
5
(3)

Kruistocht tegen ontduiking overdrachtsbelasting

lees ook ...

De Nieuwe Wind in het Surinaamse Kiesstelsel

Vanaf 2025 waait er een frisse wind door het Surinaamse kiesstelsel. Met de invoering van de Landelijke Evenredige Vertegenwoordiging (LEV) wordt het politieke speelveld grondig hertekend. Maar wat be...

“Theoretisch hebben we meer dan 65000 bedrijven en 27000 stichtingen in ons land (Suriname).” 

Bron: Nieuws-Suriname.nl d.d. 4 november 2017.

‘’Per 17 april 2023 bedroeg het aantal bij KKF ingeschreven stichtingen 52.958.”

Bron: Starnieuws d.d. 27 april 2023.

In de afgelopen vijf en een half jaar is het aantal stichtingen toegenomen met 25.958 (96%), oftewel 1 stichting per 12 inwoners.

Een voorbeeld. Het verkavelingsproject MK Village fase 2 heeft 123 kavels. ‘’Echter zijn alle kavels reeds op individuele stichtingen overgedragen.’’ Hier heb je al 123 stichtingen.

Een ander punt is dat buitenlanders geen grondhuurpercelen mogen kopen. Ze kopen die door stichtingen op te richten. Zo omzeilen ze de hele santenkraam.

Waarom zoveel stichtingen?

De voornaamste reden zou kunnen zijn dat stichtingen worden gebruikt om het betalen van overdrachtsbelasting oftewel zegelrecht te ontduiken middels de stichtingsconstructie.

‘’Indien een stichting een onroerend goed aankoopt, is zegelrecht (overdrachtsbelasting) verschuldigd en heeft de Staat dus inkomsten. Indien het desbetreffende onroerend goed opnieuw wordt verkocht, kiest de koper er meestal voor om niet het onroerend goed aan hem over te dragen maar het bestuur van de stichting over te nemen. In deze constructie is geen zegelrecht verschuldigd, omdat er alleen een bestuurswisseling plaatsvindt. De Staat loopt de inkomsten die uit de zegelrechten verdiend zouden kunnen worden, volledig mis.’’

Bron: Starnieuws d.d. 27 april 2023, link https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/75384

Hoe het ontduiken van overdrachtsbelasting aanpakken

Aan de overheid/regering stel ik voor om met de meeste spoed een voorschrift uit te vaardigen, dat stichtingen bij bestuurswisseling een verklaring van MI-GLIS moeten overleggen waaruit blijkt dat de stichting in kwestie niet over onroerend goed beschikt (‘blokkeringsregeling’).

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

 cc: de president van de Republiek Suriname, zijne excellentie Chandrikapersad Santokhi

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenKruistocht tegen ontduiking overdrachtsbelasting