“Theoretisch hebben we meer dan 65000 bedrijven en 27000 stichtingen in ons land (Suriname).”
Bron: Nieuws-Suriname.nl d.d. 4 november 2017.
‘’Per 17 april 2023 bedroeg het aantal bij KKF ingeschreven stichtingen 52.958.”
Bron: Starnieuws d.d. 27 april 2023.
In de afgelopen vijf en een half jaar is het aantal stichtingen toegenomen met 25.958 (96%), oftewel 1 stichting per 12 inwoners.
Een voorbeeld. Het verkavelingsproject MK Village fase 2 heeft 123 kavels. ‘’Echter zijn alle kavels reeds op individuele stichtingen overgedragen.’’ Hier heb je al 123 stichtingen.
Een ander punt is dat buitenlanders geen grondhuurpercelen mogen kopen. Ze kopen die door stichtingen op te richten. Zo omzeilen ze de hele santenkraam.
Waarom zoveel stichtingen?
De voornaamste reden zou kunnen zijn dat stichtingen worden gebruikt om het betalen van overdrachtsbelasting oftewel zegelrecht te ontduiken middels de stichtingsconstructie.
‘’Indien een stichting een onroerend goed aankoopt, is zegelrecht (overdrachtsbelasting) verschuldigd en heeft de Staat dus inkomsten. Indien het desbetreffende onroerend goed opnieuw wordt verkocht, kiest de koper er meestal voor om niet het onroerend goed aan hem over te dragen maar het bestuur van de stichting over te nemen. In deze constructie is geen zegelrecht verschuldigd, omdat er alleen een bestuurswisseling plaatsvindt. De Staat loopt de inkomsten die uit de zegelrechten verdiend zouden kunnen worden, volledig mis.’’
Bron: Starnieuws d.d. 27 april 2023, link https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/75384
Hoe het ontduiken van overdrachtsbelasting aanpakken
Aan de overheid/regering stel ik voor om met de meeste spoed een voorschrift uit te vaardigen, dat stichtingen bij bestuurswisseling een verklaring van MI-GLIS moeten overleggen waaruit blijkt dat de stichting in kwestie niet over onroerend goed beschikt (‘blokkeringsregeling’).
Ingezonden : Ahmad Jhawnie
cc: de president van de Republiek Suriname, zijne excellentie Chandrikapersad Santokhi