zondag 4 juni 2023
27.3 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
5
(2)

Het verzwegen en onderbelicht deel van de Oppenheimer leningen

lees ook ...

Wie tast de democratische rechtsorde aan in Suriname?

Zowel misbruik van democratie door elite regeringsverantwoordelijken en terroristische activiteiten ondermijnen allebei de democratische rechtsorde. Als een regeringsverantwoordelijke terroristische a...

Al jaren zijn wij belast met verhalen over de Oppenheimer leningen die niet volledig en ook eenzijdig gekleurd waren door politieke spindoctors. En tot overmaat van ramp heeft weldenkend Suriname hier nooit in het openbaar met elkaar over gehad en de andere kant van het verhaal bediscussieerd. Het leek alsof iedereen “vertunneld” was en elkaar napraatte.

De hoofdvraag is nooit echt besproken namelijk waar zijn de twee leningen van Oppenheimer vooral voor bedoeld geweest? Dat is nooit helder, duidelijk en eerlijk verteld. Iedereen is vol trots op Staatsolie, de goud industrie en op de dam maar die investeringen konden alleen gedaan worden door geld. De bomen op het onafhankelijkheidsplein zijn nog steeds niet dollar drachtig en Alcoa en andere internationale bedrijven nemen helaas geen pinda doppen dus moest er geld geleend worden om die investeringen te doen.

Het is toch eenvoudig te snappen dat men investeert in productieapparaten om vervolgens langdurig van de opbrengsten te genieten. Uit de opbrengsten betaalt men de investering terug. Les 1 uit de boeken. Wat is dan zo moeilijk geweest om dit fenomeen te snappen en de lening in die context te plaatsen? Er is moedwillig jaren een foute discussie gevoerd, heel bewust. Overigens is het iets anders als er beweerd wordt dat er ook bedragen aan sommige strijkstokken zijn blijven hangen. Dat is een andere discussie en daar zou deze regering niet 3 jaren lang over moeten blijven “piepen” maar via forensisch onderzoek helderheid in moeten brengen. Voor minder heeft deze regering mensen dagen opgepakt en daarna toch moeten vrijlaten, voor minder (een camera) heeft deze regering de ex VP dagen opgesloten om hem toch vrij te moeten laten, voor minder heeft deze regering de ex Governor jaren opgesloten zonder een efficiënt proces. En voor de vele vermeende miljoenen die aan strijkstokken zouden zijn blijven hangen blijft de regering maar verhalen vertellen. De koe van zondag zou dan denken dat het mogelijk allemaal spindoctor verhalen zijn want deze regering zou bij het minste en geringste bewijs half Suriname laten opsluiten.

Investeringen

Waar waren de Oppenheimer leningen vooral voor bedoeld:

  • Staatsolie: bestaan veiliggesteld, cruciale sector boost gegeven en het bedrijf genereert winst
  • Aandeel Newmont: positie ingenomen in een van de pijlers van de economie, investering levert geld op
  • Afobakkadam: goedkope energie veiliggesteld, jaarlijkse besparing gerealiseerd en dus de investering levert geld op

Alle 3 investeringen leveren geld op. Wat is er gebeurd met het geld en waarom kon de lening niet betaald worden? Dat is toch de bedoeling van investeringen in productieapparaten? Les 1 uit de boeken.

Dat de leningen duur zijn mag wel zo zijn maar de discussie is ook niet gevoerd wat de rol van de VHP was bij de hoogte van de rente immers was het niet deze VHP die naar alle instanties brieven schreef waardoor lenen onder normale condities steeds moeilijker werd. Nu een haircut op vooral de rente aan het volk verkopen als een euforische deal en een heldendaad is wel erg wrang.

Het is deze regering überhaupt niet gelukt om eerlijk geld te identificeren op de kapitaalmarkt. Nu achteraf zal blijken dat Hoefdraad nog lang niet zo dom was, hij kon tenminste zijn “mannetje” staan in de grote wereld van de kapitaalmarkt. Doe het hem na zou je denken.

De discussie is ook niet gevoerd wat er was gebeurd als er toen niet geïnvesteerd was in Staatsolie en in de dochterondernemingen? Dan was Staatsolie misschien zelfs op de rand van faillissement. Dan was de Oil & Gas sector in vernieling gekomen. Men vergeet dat de olieputten voor de kust via Staatsolie lopen. Wat zou er van de mooie verhalen van deze President overeind blijven?

Opvallend is dat deze regering al 3 jaren alleen maar over Oil & Gas praat, over Port hier en Port daar ten behoeve van Oil & Gas praat en over local content voor de Oil & Gas sector praat maar nimmer de moeite neemt om aan te geven hoe de sector mede overeind is gehouden uit de Oppenheimer leningen. Wel over de lusten praten maar niet over de lasten. Sinterklaas geld bestaat nog steeds niet.

Overeenstemming met Oppenheimer

Nu is er ineens hosanna over een regeling met Oppenheimer terwijl het probleem van het niet kunnen betalen zou niet moeten zijn want de investeringen renderen en leveren geld op maar deze overheid heeft dat geld niet aan Oppenheimer door gegeven.

Er is nu een overeenstemming bereikt met Oppenheimer maar wie hebben hier baat aan, iedereen behalve het volk:

  1. Oppenheimer: per saldo zal Oppenheimer meer overhouden dan zoals de lopende overeenkomsten waren. Dus zij zijn blij en liggen in een deuk dat ze de Surinamers hebben ingepakt
  2. De adviseurs van Suriname bij de onderhandelingen: die hebben 3 jaar lang lekker aan fee verdiend en nu ineens een extraatje erbij. Zij hadden al die tijd niet zoveel haast want ze werden toch maandelijks al vergoed. Die zijn nu lekker vrolijk aan het genieten van hun buit
  3. De VHP – niet de regering maar het smaldeel de VHP – met de President en ministers BIBIS en Financiën voorop: die kunnen met de dode mus en valse deal het volk voor de gek houden dat ze een haircut hebben geregeld en heronderhandeld hebben met lage periodieke afdrachten. Wat ze natuurlijk niet vertellen is dat ze langer gaan afdragen en dus per saldo totaal meer gaan betalen dan de huidige overeenkomst.

Deze 3 hebben elkaar gevonden en elkaar blij gemaakt met kadootjes aan elkaar waarbij de grootste verliezer het Surinaams volk is maar dat is kennelijk niet hun zorg, eigen glorie eerst denken ze.

De hele fopspeen van deal is ook iets wat men door moet hebben. De regering schoof hun eigen wanprestaties af op het niet hebben van geld omdat er zware leningen waren. Het volk pienaart vreselijk omdat er geen geld is zegt de overheid. Maar het bizarre is dat die leningen niet werden afgelost en er werd geen rente betaald dus was er geen druk op de kasstroom van de regering uit hoofde van de leningen. Maar nu na de overeenstemming moet de overheid wel betalen aan Oppenheimer hetgeen betekent dat er nu dus wel kasstroom druk uit hoofde van de lening gaat komen. Betekent dit dat het volk nu dan meer gaat pienaren? De regering is in euforie maar er is “dede oso stemming” bij het volk immers zonder aflossing en rentebetaling zoveel “piena”, wat gaat er gebeuren als er nu wel afgelost wordt en rente betaald wordt.

Alles overziend blijft overeind de vraag waarom weldenkend Suriname niet met elkaar in het openbaar de wenkbrauwen hebben gefronst toen demagogische verhalen werden verteld over de Oppenheimer leningen. Het wordt steeds duidelijker dat het nodig is om op bepaalde onderwerpen nieuw licht te werpen en de beeldvorming en discussie uit de tunnel te halen.

Wij gaan het pas snappen als wij het door hebben. Het is belangrijk dat wij blijven belichten totdat de samenleving het doorheeft.

Ingezonden: Hikmat Mahawat Khan

Passie voor Suriname

www.passievoorsuriname.com

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenHet verzwegen en onderbelicht deel van de Oppenheimer leningen