vrijdag 19 april 2024
24.2 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
0
(0)

De Jasmijnrevolutie versus de Faya lobi revolutie

lees ook ...

Door afwezigheid van Bouterse komt de bromtjie jarie gedacht...

De Surinaamse samenleving is broos en kan geen etnische spanning gebruiken. Ontwikkeling van Suriname kan niet zonder goede samenhang en eenheid onder het volk. Dat deze regering – Santokhi, Brunswij...

De Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie is de benaming voor de protesten van de Tunesische bevolking tegen de hoge (jeugd)werkloosheid, de corruptie, de censuur, de hoge voedselprijzen en de politiek van president Zine El Abidine Ben Ali, volgend op de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi op 17 december 2010. De revolutie is vernoemd naar de jasmijn, die beschouwd wordt als de nationale bloem van Tunesië. De Jasmijnrevolutie luidde het begin van de Arabische Lente in. (Bron: Wikipedia)

De Faya lobi revolutie

Faya lobi (vurige liefde) wordt beschouwd als de nationale bloem van Suriname. De Faya lobi revolutie is de benaming voor het protest tegen het volgende fenomeen.

Hassan en Laila laten de nikaah (het islamitische huwelijk) sluiten, die niet wordt geregistreerd bij de Burgerlijke Stand (het CBB). Hassan komt te overlijden. Laila gaat niet kunnen erven, omdat een ongeregistreerde nikaah niet rechtsgeldig is; partijen kunnen daar geen rechten aan ontlenen. Door de nikaah niet te laten registreren heeft Hassan Laila geruisloos op een slinkse manier onterfd.

‘Moslims bij een ongeregistreerde nikaah vinden, voelen, denken en zeggen dat ze getrouwd zijn in de ogen van Allah. Dat wil zeggen dat de onterving van Laila door Hassan de goedkeuring draagt van Allah. Vraag: is er een Koranvers om die onterving te rechtvaardigen?

Laila kan niet erven volgens de Surinaamse wetgeving. Zij kan ook niet erven volgens de Sharia (Islamitische) wetgeving, omdat het islamitische erfrecht niet van toepassing is in Suriname.

In de tijd van de Djahiliyya (pre-islamitische tijdperk in Arabië) konden/mochten vrouwen niet erven. Dat de vrouwen niet konden/mochten erven, zou kunnen liggen aan het volgende: óf Allah had hen dat recht niet gegeven, óf Allah had hen dat recht wel gegeven, maar de mannen hadden hen dat recht ontnomen, zoals het in deze tijd gebeurt bij een ongeregistreerde nikaah.

De Faya lobi revolutie heeft geleid tot het ontstaan van de eerste ‘stelling van Ahmadgoras’: Een moslimvrouw bij een ongeregistreerde nikaah is een hypermoderne (seks)slavin.

Zoals vrouwen en slavinnen in de pre-islamitische tijdperk geen rechten hadden, zo hebben moslimvrouwen bij een ongeregistreerde nikaah geen rechten, en dus ook geen erfrecht.

Waarvan akte.

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenDe Jasmijnrevolutie versus de Faya lobi revolutie