zaterdag 25 mei 2024
26 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
4.9
(8)

Biografie van rolmodel Humphrey Mijnals gepresenteerd

lees ook ...

Oproep en uitdaging aan VHP,Santokhi,VHPMedia commissie en d...

Santokhi maakt zich klaar voor een tweede termijn. Op zaterdag 25 mei 2024 gaat hij aftrappen met zijn campagne met als rode draad “geef mij een tweede termijn, laat mij mijn klus” afmaken. Dat Santo...

Historie en toekomst kwamen op zondag 27 augustus 2023 bij elkaar tijdens de twintigste editie van het Humphrey Mijnals Toernooi van Faja Lobi KDS in Utrecht, Nederland. De twintigste editie was een bijzondere, want de biografie van de atletische en acrobatische Surinaams-Nederlandse voetbalgrootheid Humphrey Mijnals (1930-2019) werd ook gepresenteerd.  De biografie is geschreven door Danny van der Linden.

De hele familie Mijnals was aanwezig. De aftrap van het toernooi werd verricht door Marianne Mijnals. Het boek Minna werd ook tijdens het Humphrey Mijnals Toernooi gepresenteerd. Danny van der Linden heeft ongeveer een jaar aan de biografie gewerkt. Van der Linden is van mening dat de voetbalgrootheid, die het niet altijd even makkelijk heeft gehad, het verdient. “Het was er nog niet. Humphrey Mijnals was een icoon in Utrecht, Nederland en Suriname. Hij was de eerste Surinaamse voetballer in het Nederlands Elftal, Surinaams voetballer van de twintigste eeuw en drager van de Sportpenning in Utrecht.”

Het eerste exemplaar werd door de auteur uitgereikt aan mevrouw Marianne Mijnals. “Ik ben trots en blij dat de biografie er eindelijk is. Het contact met de schrijver is goed verlopen.”

De Surinaamse ambassadeur Rajindre Khargi was ook aanwezig en kreeg het tweede exemplaar uitgereikt. Een shirt van Elinkwijk, gebaseerd op het shirt van 1924, werd ook overhandigd aan Khargi. “Ik denk dat het belangrijk is dat het boek is uitgebracht, ook om Humphrey de erkenning en de plek te geven die hij verdient als trailblazer. Hij was iemand die de weg gebaand heeft voor anderen.’’

Foto: Tiemen van der Reijken

Mijnals werd beroemd door een “spectaculaire dubbeltrap” (tegenwoordig een omhaal) in zijn debuut voor het Nederlands Elftal tegen Bulgarije op 3 april 1960. Bij het Pouwer College in Utrecht Overvecht prijkt er een muurschildering van de omhaal. De omhaal is tot kunst verheven. Grote spelers als Gerald Vanenburg, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Edgar Davids Patrick Kluivert, Clarence Seedorf enzovoort, hebben ook in het Nederlands Elftal gespeeld.

Het derde exemplaar van het boek werd overhandigd aan wethouder Dennis de Vries. Wethouder Dennis de Vries gaf aan dat voetbal en Humphrey Mijnals verbonden zijn aan de stad Utrecht. Utrecht is volgens wethouder De Vries een inclusieve, diverse, maar ook een gesegregeerde stad. Mijnals kan nog altijd als voorbeeld dienen voor de jeugd in Utrecht “Mijnals kennen we allemaal als de eerste Surinaams-Nederlandse voetballer in het Nederlands Elftal. Het verhaal Mijnals gaat ook over inclusiviteit, moeilijke thema’s over racisme en discriminatie. Toen, en nu speelt het nog steeds.” In 2020 is de Commissie Mijnals vanuit de KNVB benoemd om racisme en discriminatie te bestrijden. En om inclusiviteit te bevorderen in het voetbal. “Ik denk dat sport wel een van de manieren is om deze doelen te bewerkstelligen.”

Sjaak Luijendijk, voorzitter van Elinkwijk, kreeg het vierde exemplaar overhandigd van Danny van der Linden. “Wij zijn trots dat wij onderdeel mogen zijn van de geschiedenis van Humphrey Mijnals en buitengewoon trots dat wij hier mogen zijn”, aldus de bescheiden Elinkwijk-voorzitter Sjaak Luijendijk.

Loopbaanoverzicht Humphrey Mijnals

Humphrey Mijnals zag op 21 december 1930 het levenslicht in het Surinaamse Moengo. De familie Mijnals is een echte voetbalfamilie. Blootvoets werd er tegen een zelfgemaakte bal geschopt, iets wat in die tijd niet ongebruikelijk was. Op 11-jarige leeftijd verhuisde hij mee met zijn ouders naar Paramaribo. Hij voetbalde in clubverband voor VVG, Remo, Robinhood, América de Recife, Elinkwijk, het Utrechts Elftal, DOS, Gooiland en Faja Lobi. Later werd hij ook trainer van Faja Lobi. Mijnals speelde met zijn broers Louis, Stanley en Frank bij Robinhood. Hij werd met SV Robinhood viermaal landskampioen van Suriname (1953, 1954, 1955, 1956). Hij speelde 45 interlands voor Suriname en 3 voor Nederland. Vermeldenswaard is dat Humphrey Mijnals in het najaar van 1956 via dominee Graafland terechtkwam bij Elinkwijk, spoedig volgden zijn broer Frank, Michel Kruin, Erwin Sparendam en Charley Marbach, de mannen vormden het Klavertje Vijf van Elinkwijk.

Op 27 juli 2019 overleed Mijnals op 88-jarige leeftijd in Utrecht.

Winnaars twintigste editie Humphrey Mijnals Toernooi

De winnaar van het 30+ toernooi was Bigi Prisiri, en de winnaar van het 45+ toernooi was Curaçaose Boys.

Speciale dank aan de familie Mijnals en Danny van der Linden voor hun welwillende medewerking.

Het boek is te bestellen op de website  en kan probleemloos naar Suriname verstuurd worden.

Copyright™ Shravan Dielbandhoesing, Leiden, Nederland.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenBiografie van rolmodel Humphrey Mijnals gepresenteerd