dinsdag 16 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
0
(0)

Belastingdienst werkt zelf met honderden schijnzelfstandigen

lees ook ...

Schijnconstructies

Het (Nederlandse) kabinet wil belastingontwijking via ‘opmerkelijke constructies’ bestrijden en vraagt daarbij — voor het eerst — aan burgers en bedrijfsleven om mee te denken. Tot eind januari 2023 kan iedereen online melden hoe de belasting ontweken wordt. Bij belastingconstructies gaat het volgens het ministerie van Financiën om het ‘zodanig structureren, omvormen dan wel schuiven van transacties, inkomen, winst en vermogen zodat zo min mogelijk belasting wordt betaald’. Eerder dit jaar maakten het ministerie en de Belastingdienst samen een lijst met tien opmerkelijke constructies die worden gebruikt door particulieren en bedrijven om minder belasting te betalen.

Bron: Het Financieele Dagblad d.d. 30 november 2022.

Schijnzelfstandigen

Diensten van het ministerie van Financiën werken volop met zelfstandigen die gezien de aard van hun werkzaamheden eigenlijk in loondienst zouden moeten zijn. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in het woensdag 17/5/23 verschenen rapport over de boekhouding van het ministerie. De zogeheten schijnzelfstandigen werken bij de Belastingdienst en bij de dienst die de ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire moet compenseren.

De vaststelling van de Rekenkamer is pijnlijk, omdat de Belastingdienst onder meer als taak heeft om bij bedrijven en instellingen schijnconstructies met zelfstandigen aan te pakken. Voor werkgevers en werkenden zijn zzp-constructies soms aantrekkelijk omdat ze fiscale voordelen opleveren, zoals de zelfstandigenaftrek. Die zijn in beginsel alleen bedoeld voor echte zelfstandigen die voor verschillende opdrachtgevers klussen.

Maar bij zowel de Belastingdienst als de Uitvoeringsdienst Herstel Toeslagen (UHT) werken driehonderd zelfstandigen die, ook volgens het ministerie zelf, ‘te kwalificeren zijn als schijnzelfstandigen’, schrijft de Rekenkamer. Het ministerie huurt de medewerkers in via een tussenkantoor.

Bron: Het Financieele Dagblad d.d. 17 mei 2023.

Ook in Suriname kwamen/komen de zogeheten schijnzelfstandigen voor bij de overheid. Een ambtenaar neemt ontslag en doet dezelfde werkzaamheden als consultant, uiteraard tegen een hoger loon.

Een vraag aan de Surinaamse parlementariërs: wanneer zal de schijnconstructie bij stichtingen worden aangepakt waarbij er overdrachtsbelasting wordt ontdoken bij koop en verkoop van onroerende goederen? Doei-Doei, Belastingdienst.

De overdracht bij verkoop van een akker (grond) door een stichting aan een koper zonder de tussenkomst van een notaris, is als de overdracht van een ‘’akker’’ (een vrouw, de Koran 2:223) aan een man zonder de tussenkomst van een huwelijksambtenaar.

Ingezonden: Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeIngezondenBelastingdienst werkt zelf met honderden schijnzelfstandigen