Suriname ALTIJD Dichtbij

Hotspot

5 Religieuze gebouwen in Suriname die je bezocht moet hebben

Geplaatst

op

door
Religieuze-hotspot-top-5-suriname

Religieuze hotlist top 5!

Dit keer nemen we je mee op een religieuze reis in Suriname. Nergens anders dan in Suriname leven verschillende groeperingen in harmonie naast elkaar. Surinamers zijn niet alleen tolerant, maar ook zeer religieus. Tempels, kerken en moskeeën schieten als paddenstoelen uit de grond. Hieronder een lijst met de meest opvallende religieuze hotspots! in Suriname.

Op nummer 5

De Grote Stadskerk

We beginnen de religieuze top 5 met een kerk die qua grootte misschien minder imposant is, maar qua geschiedenis des te indrukwekkender.

De grote stadskerk, in volksmond ook wel “Moederkerk van de Hernhutters genoemd” genoemd is een oude kerk. Een geloofsgemeenschap die zich vanuit Duitsland onder andere in Suriname gevestigd heeft. Niet alleen de buitenkant van de kerk is wit beschilderd, maar ook de binnenkant. Deze kerk is sinds 31 mei 1778 actief en door de groei van het aantal leden heeft deze kerk vele veranderingen doorstaan waardoor het gebouw is ontstaan wat er nu staat.

Op nummer 4

De Synagoge Neve Shalom (joods)

Een bezoek aan deze Synagoge is zeer de moeite waard.

Niet alleen is het gebouw uitzonderlijk in schoonheid, maar laat je zeker rondleiden in deze prachtige synagoge en hoor het verhaal aan over de geschiedenis van de Joodse Surinamers van toen en nu.

Uniek aan deze synagoge is dat binnen in het gebouw een prachtig witte zandvloer ligt. Deze prachtige vloer symboliseert de herdenking van de veertig jarige reis van de joden door de woestijn na hun vertrek uit Egypte.

Religieuze-hotspot-Suriname-Synagoge-Neve-Shalom

Van nummer 4 gaan we door naar de top 3, en op nummer 3 vinden we

De Sint Petrus en Paulus kathedraal

Je hebt Suriname niet echt bezocht als je dit prachtig mooi versierde bouwwerk wat “volledig in hout is opgetrokken” hebt gemist. Een basilieken kathedraal die vrij uniek is in de regio. Sterker nog, het is een van de grootste van hout geconstrueerde kerken van Zuid-Amerika en staat sinds 2002 op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO. Niet alleen de buitenkant is adembenemend maar ook binnen vindt je prachtige gedetailleerde werken. En je raad het al.. ook binnen is alles van hout.

Religieuze-hotspot-Suriname-St.-Peter-Pauls-basilica

Op nummer 2

Moskee Keizerstraat (islamitisch)

Een absolute religieuze hotspot! in Paramaribo is de Moskee in de Keizerstraat. Bijzonder aan deze moskee is dat deze vreedzaam naast een Joodse synagoge staat. Ondanks dat beiden religies enorm van elkaar verschillen leven de Surinaamse moslims en joden in harmonie. Sterker nog, wanneer er een moslimfeestdag is en bezoekers kunnen hun auto in de regio niet kwijt, dan is de synagoge niet te beroerd om hun terrein open te stellen (anders om ook zo). Een goed voorbeeld voor de wereld dus!

De moskee is geheel volgens Islamitische traditie ontworpen en bestaat uit een midden koepel, 4 minaretten en een kibla. Het gebouw zelf is 29 meter hoog.

Religieuze-hotspot-Suriname-moskee-keizerstraat-1

Op nummer 1

Arya Dewaker Hindoe Tempel

Er zijn tempels en er zijn tempels! De Arya Dewaker tempel is de grootste hindoetempel van Suriname. In tegenstelling tot de meeste tempels zul je hier geen beelden vinden, want het vereren van beelden is in deze beweging verbonden.

De tempel valt in het gebied op door haar imposante grootte en de prachtige oranje koepel. Een tropische tempel met bijzondere bouwelementen die overal in Suriname en in andere Caraïbische landen te zien zijn. Kortom, een tempel die zeker op je Hotlist! moet staan.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Hotspot

Ronaldinho in Nederland voor vrienden

Geplaatst

op

door

Ronaldinho was gisteren in Nederland om er zijn vrienden te bezoeken. De ex-ster voetballer was er in de Zaanse ‘probleemwijk’ Poelenburg, deze hebben de Braziliaanse wereldster hartelijk ontvangen.

Ronaldinho heeft een straatvoetbal evenement bijgewoond, welke georganiseerd werd voor straatvoetballers. Er is bewust geen poeha gemaakt van zijn bezoek in Nederland. Nauwelijks media activiteiten en geen pers bericht. Ronaldinho wilde vooral zijn vrienden bezoeken.

Na afloop was een een mini persconferentie, waar er een vraag werd gesteld aan Ronaldinho over het huidige succes van Ajax. “Eén van de leukste ploegen in de wereld om naar te kijken. Ze geven vreugde aan iedereen. En het belangrijkste: aan mij”, zei hij met een knipoog. 

Maar het allerbelangrijkste aan zijn bezoek was dat hij zijn vrienden zag die dezelfde passie delen, namelijk straatvoetbal. “Erg leuk om te zien waar mijn vrienden iedere dag trainen. Dit zijn de plekken waar het talent vandaan komt. Ik voel me hier thuis.”

Lees verder

Hotspot

Quincy Promes & Culturu

Geplaatst

op

door

Quincy Promes is in een comfortable thuis situatie rustig aan het chillen met een sigaar in zijn hand. Hij zingt op een culturele wijze een spiritueel liedje.

Quincy zingt in het Surinaams, voor degenen die hem kapot willen maken en negatief over hem praten. Maar dat doet hem niets, want spiritueel is hij sterker dan dat, “a Obia e wroko”.

Dit filmpje wordt gedeeld op Social Media, LOL.

Lees verder

Meest gelezen