donderdag 28 maart 2024
35 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
5
(3)

Wat een weer !

lees ook ...

Het regenseizoen dat half mei zou moeten beginnen heeft zich vanaf de derde week van april aangekondigd door extra veel neerslag in Suriname in april. Als gewoonlijk na zulke urenlange, zelfs nachten en dagenlange regenbuien worden scholen aangekondigd en onaangekondigd gesloten omdat leerkrachten thuis of anders wel op school enkeldiep onder water lagen. Of ouders en hun kinderen, de leerlingen en studenten konden hun huis niet uit. In mei hebben we, anders dan voorspeld door onze meteorologen, middelmatig regen gehad.
Laat komen of afmelden van het werk en oppas problemen, verlies van productie, tijd en geld zijn nog maar een klein deel van de problemen die voortvloeien uit regenbuien langer dan vier uren . We staan er vaak niet bij stil dat we in Su 250 dagen in het 365 dagen tellende jaar wel ergens in Suriname regen hebben Dan praten we over flinke stortbuien van 5 minuten tot anderhalf uur, niet vaak motregen.

Zegen
Heerlijk verkoelend, verfrissend en goed voor land- en tuinbouwers zijn de regens ook. Behalve voor de velen die op laaggelegen grond planten en die hun groentes, bananen en cassave zagen verdrinken in de sibi busi, onze tropische regens die als een woedende bezem over het bos gaan.
Zonder dat het stormseizoen is, hebben winden en zware regens enkele Caraïbische eilanden gegeseld. Het beeld van door wind gebogen palmen, zwiepend regenwater en kolkende massa’s zeewater die de Cariben overspoelden, was de afgelopen tijden hier op het nieuws te zien.
De Guyana ’s en Suriname, met een lage kust aan de Atlantische Oceaan, in de baan van de Noordooster wind kregen slechts een staartje van de tropische stormen die onze zusternaties teisterden.

Klimaatverandering (A no mi)
Klimaatverandering zou de oorzaak zijn van de overstromingen in Su. Dit hadden we half april 2023 en nu precies een jaar geleden 31 mei 2022, toen de bovenstaande foto op Face Book verscheeen. Echter is duidelijk te zien dat ons asociaal plastiek wegwerp gedrag (volk) slordigheid ook een oorzaak is evenals een schromelijke gebrek aan onderhoud, deskundigheid en uitbreiding van afwatering (regering) .
Maar in Suriname hebben we een cultuur van afschuiven van verantwoordelijkheid- a no mi syndroom- en “scape goating” iets of iemand anders de schuld geven. Overstromingen en andere rampen die er altijd zijn geweest zijn volgens vele Christelijke doemdenkers het een teken van het eind der tijden en de wrake Gods. Velen van hen gaan ijlings op de knieën om op het ergste voorbereid te zijn.
Volgens mij kunnen ze liever hun sloot wat dieper (laten) uitgraven, hun erf ophogen of een ark bouwen voor mijn part. Maar ja, ik begrijp die gemeentes die Bid en Zit praktiseren niet. Ora et Labora, bid en werk lijkt me een betere lijfspreuk.

’s Avonds is er een omfloerste halve, nieuwe of volle maan en een bewolkte hemel waar slechts een handvol sterren vaag te zien was. Dat was dan weer mei, het jaar is straks half voorbij.
Vanmorgen scheen weer een stralende zon, met de regenboog in al haar pracht. De regenboog is voor Christenen een teken van het verbond dat de Almachtige Schepper sloot met de mensen dat zij na elke overstroming weer leven en zonneschijn zullen meemaken. Voor mij ook een symbool van een menselijke levensloop.’ Na regen komt zonneschijn’ is daarover een over bekend spreekwoord.
Maar…na regen komt ook modder, die we echt zelf moeten opruimen om het leven leefbaar te houden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Cultuur&Zo nieuws »

meest gelezen

HomeCultuur&ZoWat een weer !