donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
5
(1)

Zwart bewustzijn

lees ook ...

Je vraagt je af wat Van Trikt, oud Governor, niet snapt wat ...

Je vraagt je af wat Van Trikt, oud Governor, niet snapt wat zelfs een kind kan begrijpen Van Trikt, de oud governor ten tijde van de vorige regering, is in eerste aanleg al veroordeeld voor 8 jaar g...

“They say when you die you go to another world with white clouds, white angels and brilliant white gates. Look, if being black is so wrong, then I don’t want to be right. Peace!”. Bekende woorden van rapper Turbo B in de rapgroep Snap uitgebracht in het jaar 1990, I ‘ve got the power.

Vrij vertaald: ze zeggen dat wanneer je komt te overlijden, je in een andere wereld komt, met witte engelen en briljante witte poorten. Kijk, als zwart zijn zo slecht is, dan wil ik niet correct zijn. Peace!. Dit rapliedje was een wereldhit. Toepasselijke tekst gezien de vele negatieve lading die het woord zwart heeft. Telkens weer en zo toepasselijk heden ten dage.

Het woord zwart wordt vaak gebruikt in combinatie met negatieve berichtgeving of toestand. De protestactie en rellen van 17 februari laten dit zien. Gelijk na deze kwalijke rellen werd dit omschreven als “zwarte vrijdag”. Black friday in Amerika is een dag waarop veel korting wordt gegeven bij de aanschaf van goederen door consumenten. Wat menigeen niet weet, is dat deze term uit het slavernijverleden komt. Toen werden slaven “goedkoop” van de hand gedaan. Althans goedkoper dan op andere dagen. Tot slaaf gemaakten werden dus gezien als een produkt, niets meer of minder. De slavenhandelaar wilde niet met zijn “handel” blijven zitten en dus bedacht hij een verkooptrucje. De winkels willen niet met produkten blijven zitten dus probeert men op deze manier meer te verkopen.

Wat heeft black met sales te maken? Men kon deze verkoop stunt toch bijvoorbeeld Extra sales day ofzo benoemen? Maar nee, men koos voor een term die al kon worden geassocieerd met extra verkoopkorting. Het is een marketingtruc om zoveel mogelijk te verkopen, maar het is wel negatief voor zoveel mensen. Is het nog te veranderen? Waar een wil is is een weg. Alleen heb je daar veel mensen voor nodig om deze negatieve verkooptruc om te zetten in iets positief. Het gaat nog jaren duren voordat men inziet dat het niet goed is om een bevolkingsgroep te blijven duwen in een negatieve hoek. We hebben maar één wereld en daar moeten we met z’n allen op wonen. Alle 7,8 miljard. Goedschiks of kwaadschiks, democratie of dictatuur, vrede of oorlog.  Leven we in onmin of gaan we respectvol met elkaar om. Aan u de keus, maak de juiste. Peace!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnZwart bewustzijn