dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
3.4
(5)

Zou Santokhi stelen als er geen wet was om hem te verhinderen of te bestraffen?

lees ook ...

Leo Brunswijk: an accident waiting to happen -2-

Leo Brunswijk zijn gedrag laat nu wel erg veel te wensen over. Er cirkelt een filmpje op social media waar hij zijn politieke tegenstander, een opportunistische nieuwe VHPer gewezen NDP er, Bennie de ...

Het was verrassend en schokkend om te horen wat Santokhi zei over de samenwerking met Brunswijk. “Volgens de president had de VHP op basis van ethische gronden niet moeten werken met personen met een strafblad. Het aspect van het hebben van strafblad is formeel niet opgenomen in de wet, en daarom is de samenwerking toch aangegaan”

Schokkend en verrassend. Ik zal dat toelichten:

  1. Santokhi heeft zelf geen ethisch moraal om te beseffen dat je niet met iemand met een strafblad in 1 regering kan zitten
  2. Santokhi heeft dus een wet nodig om te weten wat moreel ethisch verwerpelijk is en dus van moreel ethisch verwerpelijke zaken weg te blijven

Als je dit nu in volle omvang tot je laat komen dan vraag je je af of Santokhi wel zou stelen als hij zou weten dat er geen wetten zijn die hem daartegen weerhoudt. Nu weten wij dat Santokhi werkelijk geen jeje heeft en hij wel in staat is om foute en verwerpelijke dingen doen als niemand kijkt of als niemand erachter kan komen want zijn eigen moraliteit is voor hem niet maatgevend.

Hij heeft kennelijk nog nooit van de uitdrukking “integrity is doing the same thing when nobody is watching” gehoord. Vrij vertaald “integriteit is hetzelfde doen als niemand kijkt”. Dit betekent dat integere mensen dus geen controle nodig hebben, die handelen vanuit hun interne – binnenste- moraliteit. Zij hebben geen wet- en regelgeving nodig, zij doen wat in diep in hen zit.
Uit Santokhi’s verklaring is nu overduidelijk dat integriteit NIET in hem zit. Daarom moet heel Suriname de hele tijd goed op Santokhi en zijn handelingen letten. Je kan er niet op vertrouwen dat hij vanuit moraliteit geen foute dingen gaat doen.

Suriname is nu aan de goden overgeleverd want niemand weet wat Santokhi allemaal uitvoert. Hij legt nu nergens verantwoording over af, aan niemand. Hij weigert stelselmatig in het parlement openheid van zaken te geven en vragen te beantwoorden. Hij intimideert iedereen in Suriname die kritisch is. Hij ontwijkt de media met zijn babbeltrucjes. En de media in Suriname voelt zich zwaar geïntimideerd om door te vragen zoals Twan Huys bij College Tour dat wel deed en daarmee Santokhi ontblote.

De volgende regering is nu al gewaarschuwd voor de “lijken in de kast”, dus bereid je alvast voor om bij de overname in 2025 een stevige due diligence te doen zodat je bij aanvang al kan inschatten hoe groot en diep de beerput is.

Overigens is het raadzaam voor zowel de parlementaire als de buiten parlementaire oppositie om niet te wachten tot 2025 want dan is het kalf al verdronken. Ja het kalf kan je straks wel in die beerput terugvinden maar dat zal een dood kalf zijn en het volk zal daar niet veel aan hebben. Dus trek nu aan de noodrem en dram door om antwoorden op vragen te krijgen. Er zijn zoveel vragen. Enkele van de brandende vragen waarop nu al antwoorden nodig zijn:

  1. Waar zijn de gelden van de afdrachten van Staatsolie en de royalty’s?
  2. Wat is de status van Surfin/New Surfin en de rekeningen ervan?
  3. Wat zijn de afspraken van Santokhi geweest bij de Italiaanse miljarden case?
  4. Wat zijn de afspraken van Santokhi met Guyana over de 150 visvergunningen?
  5. Wat is beloofd aan de mensen van Port of Nickerie en PDC?
  6. Wat zijn de verplichtingen van Suriname tegenover de PPP partijen van de Corantijnbrug?
  7. Wat zijn de afspraken en verplichtingen van Suriname richting de leveranciers van onder andere alle tenten en verlichtingen voor alle openingen en evenementen?

Het wordt ons nu ook duidelijk waarom Bissesur zolang door kon gaan bij de SLM want Santokhi ging pas optreden toen de zaak in de media kwam. Zijn eigen moraliteit was geen reden voor hem om Bissesur eerder op aan te spreken en te bedanken. Hoeveel van dit soort zaken voltrekken nu in het donker? Zorgelijke zaak.

Tenslotte nog dit, is de plotselinge helderheid bij de VHP over een nieuwe wet over strafblad en hoogste ambt ook een voortvloeisel van het denken van Santokhi? Maar dan waarom alleen geen strafblad voor President en Vice President verlangen en niet voor de ministers? Dus de VHP met hun partijleider voorop is selectief in hun moraliteit? Het begint nu iedereen duidelijk te worden waarom VHP zo handelt. Zolang niemand hen ergens op kan pakken doen zij alsof zij koning, keizer en admiraal zijn in Suriname.

De samenleving moet nu wakker worden, althans dat deel van de samenleving die nog de staart van de President vast houdt. Laten wij die wakker nu zijn de nog “snurkende” Surinamers wakker maken en bewust maken wat allemaal mogelijk in het “donker” gebeurt.

 

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnZou Santokhi stelen als er geen wet was om hem te verhinderen of te bestraffen?