dinsdag 26 september 2023
32.1 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
5
(1)

‘’Ze hebben ons levend begraven’’

lees ook ...

Noodkreet

Suriname bevindt zich in een heel belabberde situatie en heel veel mensen in het land doen alsof ze slapen! Ook het overgrote deel van de Surinaamse diaspora staat erbij en kijkt ernaar! Alleen bin...

Arabië 500 n.Chr.: (pasgeboren) meisjes werden levend begraven (letterlijk)

De profeet Mohammed kwam op tegen asociale praktijken in zijn tijd. Hij streed tegen de in de pre-islamitische tijd in Arabië bestaande gewoonte om meisjes waarvan men om welke reden dan ook af wilde levend te begraven, zie bijvoorbeeld de Koran 16:58-59.

Afghanistan anno 2023: Ze (de Taliban) hebben ons levend begraven (figuurlijk)

Uit het leven verbannen, dat is de positie van veel jonge vrouwen in Afghanistan. Een halfjaar na het verbod van de taliban op universitair en ander onderwijs voor meisjes en vrouwen, blijkt pas echt hoe wreed hun toekomst is afgesneden. Onafhankelijk van elkaar komen westerse media als de BBC nu met reportages over de ‘pandemie van depressie en suïcidale gedachten’ die de jonge vrouwen van Afghanistan teistert.

De Taliban hebben alles afgepakt waarvan ze droomden, waarop ze hoopten: hun opleiding, studie, werk en zelfs hun aanwezigheid in parken of op de markt. Alle beloften van de Taliban bleken leugens. Alle waarschuwingen, vooral ook van de vrouwen zelf, zijn nu bewaarheid. Alle hoop, dat de opgeleide vrouwen van Afghanistan zich niet zomaar zouden laten insluiten, liep stuk op de wrede hardheid van Talibanleider Hibatullah Akhundzada en de ultraconservatieve kern van zijn bewind.

Ze hebben ons levend begraven, zeiden Afghaanse vrouwen nadat ze werden afgesneden van alle opleidingen. De speciaal rapporteur van de VN voor Afghanistan spreekt in zijn jongste rapport over een ‘suïcide-explosie’ onder hen. In een samenleving waarin spreken over suïcide taboe is, ook voor de nabestaanden, geeft dat aan dat de werkelijkheid erger is dan de rapporten weergeven.

In een zeldzame eensgezindheid heeft de VN Veiligheidsraad kortgeleden het optreden van de Taliban tegen vrouwen dan ook unaniem veroordeeld. De Taliban reageerden met hooghartige stelligheid: ‘Dit is een interne sociale aangelegenheid van Afghanistan die andere staten niet aangaat.’

Bron: Nederlands Dagblad d.d. 6 juni 2023, link https://www.nd.nl/opinie/commentaar/1177958/de-taliban-drijven-jonge-vrouwen-in-afghanistan-tot-een-explo

Lees ook ‘’BBC: veel vrouwen en meisjes in Afghanistan kampen met zelfmoordgedachten’’ op Suriname Herald d.d. 5 juni 2023, link https://www.srherald.com/buitenland/2023/06/05/bbc-veel-vrouwen-en-meisjes-in-afghanistan-kampen-met-zelfmoordgedachten/

Een citaat: “We zijn in leven, maar leven niet”, citeert de VN een van de vrouwelijke gesprekspartners na het bezoek. Veel vrouwen die de VN sprak beschreven hun situatie als ‘leven onder huisarrest’.

Suriname

Zonder de overheid en moslimorganisaties te hebben geraadpleegd, adviseert een imam moslimouders om hun dochters tot de basisschool (groep 8) onderwijs te laten volgen, omdat er in het hoger onderwijs onzedelijke zaken zich afspelen. Op hun 16de dienen de meisjes te trouwen. De voornoemde imam behoort tot de Deobandi groep. De Taliban is voortgesproten uit de Deobandi. Groepen als bijvoorbeeld Deobandi, Taliban, Boko Haram hekelen westers onderwijs.

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumn‘’Ze hebben ons levend begraven’’