vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
5
(2)

ZAAIEN DAN OOGSTEN

lees ook ...

Koning Willem-Alexander, wij willen pardon van u zelf horen!...

Nederland wil 19 december aanstaande excuses komen aanbieden voor de slavernij die 300 jaren heeft geduurd, waarbij de slaven die vrijkwamen in 1863, hun bedbedbedovergrootouders ook in slavernij ware...

Deze week zag ik diverse berichten over het vele reizen van de president en gevolg, waarbij men vond dat het reizen niks opbracht terwijl het volk hongerlijdt. Een goede gezegde luidt: eerst zaaien dan oogsten. Suriname staat niet bekend als een land om te investeren, de vele corruptie, mismanagement, discutabele leiders en ga zo maar door. Zou jij je zuur verdiende gelden in een erg risicovol land investeren? Voordat een bedrijf of instantie geld investeert in een land, zal er eerst gedegen onderzoek gebeuren om te zorgen voor een gezonde return of investment.

De vorige president en de huidige Vice President kunnen niet naar het buitenland (boevenstaten uitgezonderd) om Suriname te representeren. Ze zijn in het buitenland veroordeelt en dat maakt het reizen extra risicovol om gearresteerd te worden buiten de grenzen van Suriname. Laten we hopen dat we onze leiders zorgvuldig kiezen en geen mensen met een “verleden” kiezen om ons te representeren. Kiezen van dergelijke leiders belemmerd ook de vooruitgang van het land.

De vorige regering koos ervoor om mensen tevreden te houden door het uitdelen van goederen, etc. Dat zorgt ervoor dat als die goederen verbruikt zijn, dat de regering weer moet gaan uitdelen om zo de mensen “zoet” te houden. Hoelang kun je dat volhouden? Dergelijke vraagstukken moeten voor nu en in de toekomst worden opgelost door te investeren in het land. Het beetje geld dat je hebt moet je niet verbrassen maar investeren voor je toekomst.

Dat je eerst moet zaaien voordat je kunt oogsten, word je aangeleerd van jongs af aan. Zorg dat je je diploma’s haalt, daar heb je later veel profijt van. Zet nu een zaad in de grond en over een paar maanden heb je groente, fruit of een boom. Kweek nu kuikens en je hebt later een grote kip. De voorbeelden zijn te veel om op te noemen. Zo ook de diverse buitenlandse bezoeken. Het doel is om meer investeringen te krijgen, investeringen zorgen voor banen, meer banen meer inkomsten, meer bestedingen, meer omzet, meer bedrijven en ga zo maar door. Het spreekt voor zich dat er niet lukraak gereisd moet worden maar dat, zeker in barre tijden, men zijn bestemmingen met de nodige zorgvuldigheid uitzoekt.

Zo ook deze columns op Culturu. Het idee achter mijn columns is om mensen te laten nadenken over de vele onderwerpen die hier aangesneden worden. Het planten van een zaadje (informeren, nadenken, vragen stellen) wat uiteindelijk resulteert in een zelfvoorzienend land waarin de bevolking nadenkt, vragen blijft stellen en als zaken niet goed gaan, deze problemen aanpakt. Bijvoorbeeld bij de verkiezingen, niet lukraak omdat mijn ouders op die partij stemmen doe ik dat ook, denk aan je toekomst en kies zelfstandig, kies je eigen leiders.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnZAAIEN DAN OOGSTEN