woensdag 22 januari 2025
23.6 C
Paramaribo
-0.3 C
Amsterdam
5
(2)

Wordt Suriname vergiftigd?

lees ook ...

Lef tonen of laf blijven

Het is altijd goed om vol lof te praten als er nodige duurzame projecten worden ontwikkeld t.b.v. de samenleving, en te verbeteren waar nodig. Wat ik niet begrijp en ook nooit zal doen, is dat er bep...

In Suriname hebben mensen naast een ton voor het opvangen van water van SWM(kraanwater), soms ook een ton voor het opvangen van regenwater. Het opvangen van kraanwater doet men om te voorkomen dat de hydrofoor zonder water komt te zitten en dus lucht gaat pompen. Het opvangen van regenwater doet men om een 2e back-up te hebben als er geen kraanwater beschikbaar is.

Het OM (Openbaar Ministerie) is in gesprek gegaan met de stakeholders uit de goudindustrie, met name de verwerkers van goud. Na onderzoek is vast komen te staan dat de percentages kwik (dampen) in de lucht in en rondom Paramaribo, veel te hoog zijn. Bij het zuiveren van het goud, wordt dit verhit en de resterende kwik(en andere onzuiverheden) die aan het goud zijn blijven plakken, wordt op deze manier opgelost en verdampt. Je houdt dan bijna puur goud over.

In plaats van op te treden tegen deze milieu vervuilers, gaat het OM een praatsessie houden. Dit gesprek heeft in het verleden al eens plaatsgevonden en wat het heeft opgeleverd raad zich raden. Ik vraag me af wat het doel is van zulke gesprekken, hoopt het OM dat de bedrijven dit crimineel gedrag achterwege zullen laten? Heeft het OM om bedrijfsplannen gevraagd waarin staat beschreven hoe de vervuilers dit gaan aanpakken, wat zijn de procedures in elke organisatie om deze vorm van vervuiling te voorkomen? Alhoewel, dat is niet de taak van het OM, daar zijn andere instanties voor. Het OM moet optreden, handelen. Het OM is daar om ervoor te zorgen dat niemand wetten overtreedt, maar nu is het speelveld niet gelijk. Enkelen komen met criminele handelingen weg.

Leuk en aardig die gesprekken, maar daar schieten de inwoners van Suriname niets mee op. Waar blijven de andere instituten met het afgeven van waarschuwingen? Realiseert men zich dat in Suriname ook regenwater wordt gedronken? Als er in de lucht veel schadelijke stoffen zijn, zoals nu blijkt met kwik, dan zal bij regen dit neerkomen op de grond of daken. Denk aan al die groentetuinen die zo worden besprenkelt met kwik. Bij het opvangen van regenwater wordt dat soms zonder koken gedronken. Of als men het wel kookt, dan verdampen de gevaarlijke stoffen dus in het huis van deze of gene. Nu dat het stuwmeer vervuilt is, zullen meer mensen regenwater drinken, is het vermoeden. Men vertrouwt het kraanwater niet, iets wat al jaren speelt. Suriname is niet meer dat groene land met gezonde schone lucht met een fantastische economische vooruitzicht, alles brokkelt af.

Gespreid over tientallen jaren zal er onderzoek moeten komen om te zien of er meer ziektegevallen voorkomen dan elders en het soort ziekte. Denk hierbij aan miskramen, geboorteafwijkingen, kanker. Het is niet te bevatten hoe men al jaren zoveel kwik en nu ook cyanide het land laat binnenkomen zonder in de gaten te houden wat er mee gebeurd. (opslag, gebruik, milieu effecten). Hoe ziet de toekomst eruit met deze verontreinigingen? Het zijn verboden chemische producten die Suriname binnenkomt. Wie wordt hier beter van? Denkt men ook aan de toekomst, de kinderen. Is kraanwater veilig of het verbouwen van groente en fruit? Export, Toerisme? De impact is niet te overzien!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 COMMENTS

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnWordt Suriname vergiftigd?