Is 2023 het jaar van de val van de Surinaamse regering? Deze vraag hangt als het zwaard van Damocles in de atmosfeer. De armoede die is ontstaan in Suriname door de steeds hogere wisselkoersen voor de US Dollars en de Euro zal niet de reden zijn voor de val van regering Santokhi – Brunswijk. In de jaren 90 van de vorige eeuw hebben we veel ergere armoede geleden, maar er was geen andere stress dan dat een zak rijst van 25 kilo 3 maal je salaris kostte en 3 snoepjes honderd gulden.
Vandaag aan de dag kost een zak rijst ‘maar’ een een negende of een tiende deel van je salaris, maar de President, Vicepresident en enkele ministers laten ons het hoofd vasthouden van de verschrikkelijke dingen die zij zeggen en doen. Wij stressen behalve over onze voeding ook en vooral over de leiders van dit land, die overkomen als ontoerekeningsvatbare adolescenten en mislijders.
We zullen enkele van hun bewuste misstappen op een rijtje zetten, want wij pretenderen niet dat wij alles hebben onthouden. De eerste bewuste misstap van de president was heel snel na zijn aantreden, een Staats investeringsinstituut op te zetten met de ministers van buitenlandse zaken en van Financiën, parmantig in de RvC van het instituut waar de Vice president niets van af wist en de ministerraad niet voor getekend had. De eigen coalitie zo opsplitsen getuigt van een abnormale splitsing in je hersenen. Veel later is door regering bekend dat er 2 miljard US Dollars in het instituut gestort zou worden, waardoor wij het IMF niet nodig zouden hebben.
Daarna hadden wij het bankschandaal waar er veel geld van de Centrale Bank zou zijn gelicht en waar achteraf gezien de autoriteiten niets mee te maken hadden. Er was alleen een directeur schuldig en een hele familie die in dienst was genomen bij Financiën. Maar, één ding valt wel op en dat is, dat het waterdichte bancaire systeem van gelden lichten op de schop is gedaan en het ouderwetse systeem van reçu’s inleveren om geld te ontvangen wat fraudegevoelig is, weer was ingevoerd, en dat is zeer vreemd.
Daarna was er een waterstofbedrijf binnengehaald die één of andere waterstofplant moest opzetten en onder andere electriciteit en water moest leveren en waterstof en zuurstof moest gaan exporteren. Aan Santokhi werd aanbevolen een achtergrond check te doen naar het bedrijf HPSG, maar hij weigerde koppig alsof hij niet de president was van het land, maar een achterlijk kind. Het bleek achteraf dat er op de klimaattop geen nieuwe informatie over een energiecentrale bekendgemaakt was en de aangegeven partners van het ‘waterstofbedrijf zeiden geen relatie te hebben met HPSG. Daarnaast hadden de topmanagers van het bedrijf geen ervaring op het gebied van duurzame energie, maar wel een geschiedenis van vele failliete bedrijven. Suriname had al getekend voor het project, maar HPSG kon geen enkele bank zo gek krijgen om hen geld te lenen, daarom ging de ‘plant’ niet door.
De lijst is lang, maar houdt u even geduld. De diepwaterhaven in Nickerie is ook zo een neppe en zeer foute covering van een roof. Want de haven kost 5.4 miljard US Dollar, maar de roof zou ook gewoon om de grond kunnen gaan. Daarnaast is de company geen bouwbedrijf en hebben de mensen die de company vormen van alles gestudeerd behalve weg- en waterbouwkunde. Op de website van het bedrijf staan er projecten aangegeven die ze zouden hebben uitgevoerd, maar die gewoon nog in de planning liggen voor Suriname. Er staat ook nergens wanneer het bedrijf is opgericht. Kort gezegd:het ‘bedrijf’ is een groep mensen die, om winst voor zichzelf te maken, een ander bedrijf met kennis van zaken inhuurt om het werk te doen om zo het Surinaamse volk te beroven. O ja, er zitten ook twee Surinamers in het ‘nak wan slag’ bedrijf.
Dan hebben we nog de OMO – ROOF. De regering was te moe om fake bedrijven te verzinnen en dus hebben ze hun roof maar openlijk bekend gemaakt. De financiele instellingen mochten enkele SRD miljoenen vastleggen voor een jaar, waarvoor zij 80 en 90 procent rente kregen. Het geld van het Surinaamse volk hebben ze gewoon weggegeven. Dit was openlijke en brutale diefstal.
Er zijn nog meer overheidszaken die niet normaal zijn, maar ik wil het nu even hebben over enkele uitglijders van regeringsleden. VP Brunswijk heeft het ontslag van zijn ABOP minister geëist, omdat zij niet toeliet dat zijn broer een bepaald stuk grond kreeg toegewezen. Daarnaast bezit Brunswijk honderden of zelfs duizenden hectaren aan goudconcessies waarover hij geen belasting betaald. En onze President neemt, alsof het normaal is, staatsgeld en gaat er maand in, maand uit mee op reis en neemt zonder overdrijven, honderdduizenden US Dollars per keer mee op zijn snoepreisjes.
Dan zijn er ministers geweest die, houdt mij de precieze bedragen ten goede, voor tien- of honderdduizenden US Dollars ‘verbelden’ toen zij op vakantie waren. Dat die bedragen verbeld zijn gelooft toch niemand?
Dan is er last but not least, de minister met een zwak SQ(Sociaal Quotiënt) die steeds weer dingen uitkraait die hij eigenlijk voor zichzelf had moeten houden. Zeker een jaar geleden had hij gezegd dat hij de trenzen niet ophaalt omdat de bevolking moet voelen!(=gestraft moet worden). Daarna stortte de regen met extra woede neer en het hele land stond blank. Pas nog, nu er vele kinderen niet meer drie maaltijden per dag kunnen krijgen, naast de andere onvolledige maaltijden, zei de minister dat de vuilniszakken niet vol zullen zijn,(met kippe afval) omdat kip duur is. Met andere woorden: Er is niet veel vuil, want het Surinaamse volk heeft niet te vreten. Dit zei hij omdat hij weer heeft gefaald om de vuilophaal op tijd te laten geschieden.
Maar Riad heeft nog wat op zijn kerfstok. Het ministerie heeft een afdeling met driehonderd mensen die toiletten kunnen bouwen, maar hij betaalde een aannemer om een eenvoudig toilet op het erf van OW te bouwen voor SRD 520.000 wat toen veel meer waarde had dan nu. Zijn excuus? De mensen van OW zijn traag.
Dit is een deel van de redenen waarom vele groepen Surinamers behalve om de nijpende armoede, tegen deze regering zijn en waarom zij ook in opstand komen. Morgen het vervolg van deze case.
Trish