donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
4.5
(2)

Wie heeft de Troeven in handen, Putin of het Westen?

lees ook ...

Fonds voor journalistiek in Suriname biedt onderzoeksmogelij...

Vanaf 15 september heeft de senior journalist Roy Khemradj de Stichting Stimuleringsfonds voor Journalistiek in Suriname (SSJS) in het leven geroepen. Dit door openstelling van de website www. Fonds- ...

De media staat bol van berichten over Vladimir Putin die de betaling van Russisch gas in Rubels wil hebben. Verontwaardiging en dwaze schrik is in alle berichten online te lezen en ook in youtube filmpjes van bijvoorbeeld WION, die toch niet per se anti Russisch lijkt te zijn. Maar Putin vraagt niet zomaar Rubels in plaats van dollars voor zijn gas.

Rusland is in een hoek gedrukt en komt met een oplossing, want zegt Putin: Rusland doet niet aan liefdadigheid. Hij wijdt daar niet verder over uit want het is zijn probleem niet. Hij houdt wel wat rekening met het machtige Westen, maar een aantal troeven heeft hij wel in handen anders was hij de oorlog in Ukraine niet begonnen. De Westerse landen moeten om Rusland voor gas te betalen namelijk een Rubelrekening openen op een Russische bank.

Waar schrikt het Westen eigenlijk van? Zeven Russische banken zijn gesanctioneert met afsluiting van het belangrijkste betaalsysteem, Society for Worldwide Interbank Telecommunication (SWIFT). Een logischere oplossing van Rusland om geld te kunnen ontvangen van gaskopers, had het Westen niet kunnen verwachten. Hun schrik is eigenlijk wat schijnheilig. Putin heeft alleen om zijn geld te kunnen ontvangen een oplossing bedacht, want er zijn nog veel meer sancties tegen Putin getroffen, waaronder de bevriezing van de banktegoeden van hem en zijn vrienden de oligarchen in het Westen waar hij niets tegen doet of kan doen.

Misschien werd er gedacht dat Putin zich in allerlei bochten zou wringen om de US dollar betalingen toch te kunnen ontvangen, maar waarom zou hij, want niet Rusland heeft het gas nodig, maar Europa! Rusland heeft trouwens voldoende goud om de rubel aan te koppelen. Betalingen kunnen nog wel op de oude, minder veilige manier geschieden, maar waarom zou het land dat de troef in handen blijkt te hebben, dat doen? Je kunt geen sancties opleggen uit emotionele motieven. Als je sancties oplegt moet je de troeven in handen hebben. En dat lijkt op dit moment Rusland te zijn.

Er werd ook wel gezegd op youtube en in artikelen dat Rusland failliet zou kunnen raken, want als ze geen US dollars inkomsten hebben om hun 107 miljoen rentebetalingen te doen aan wie dat dan ook mag zijn, zouden ze failliet raken. Maar wat betekent het eigenlijk concreet als je de rente op je schulden, of je schulden zelf, niet betaald? Het betekent dat je failliet bent en dat je  internationaal geen leningen meer krijgt, maar bovenal betekent het dat jouw schuldeisers niet betaald worden en het zonder hun geld moeten doen.

Putin begon de oorlog toen hij met de rug tegen de muur stond vanwege de al jaren steeds uitdagend dichter naderende NAVO. De Westerse wereld reageerde emotioneel of misschien wel stoer op Putin’s oorlog met strenge maatregelen zonder de kosten daarvoor te berekenen.

Een nieuwe wereldorde lijkt aanstaande.

Victoria Sluisdom

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnWie heeft de Troeven in handen, Putin of het Westen?