We zijn na jaren weer zover om bankbiljetten van een hogere waarde bij te drukken. De voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Banken (SBV), René van Rooij ziet het niet meer zitten met de briefjes van 100(ons bankbiljet met de hoogste waarde), omdat het maar US 5 waard is.
De bevolking heeft veel meer geld nodig vandaag aan de dag, volgens van Rooij. En de banken vullen constant maar ATM’s alsof het hun dagtaak is. Van Rooij ziet graag dat er biljetten van SRD 500 en SRD 1000 bijkomen, zodat de banken niet de hele dag bezig hoeven te zijn met feitelijk ‘kleingeld’ aan te vullen. Hij denkt dat er voordelen zijn aan het drukken van SRD 500 bankbiljetten.
De honderd SRD biljetten moeten gechecked en geteld worden en ze zijn natuurlijk enorm veel, gezien het aantal dat is bijgedrukt de afgelopen jaren. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat waarschijnlijk in op het voorstel van de SBV. Ze willen de bankkbiljetten dit jaar nog invoeren omdat het, het leven van klanten makkelijker zou maken als zij niet meer met grote hoeveelheden bankbiljetten hoeven te lopen.
Nu weten wij Surinamers heel goed dat de overheid niets snel doet omdat het volk het hard nodig heeft, en wie loopt er eigenlijk met veel bankbiljetten? De armen niet, die kopen gewoon steeds minder en hun basisvoeding lijdt daar zelfs onder. Nu zie je laat ’s avonds nog Fernandesbrood in de winkels, want de armen kopen het niet, omdat het al meer dan SRD50 kost. Wat eten hun kinderen dan, vraagt u zich af. Vaak genoeg niets in de avond of in de ochtend, of iets gebakken van blom. U denkt: ach nee dat kan toch niet? Maar dat kan wel en het gebeurt ook, veel en vaak.
Nee de armen lopen niet met veel geld op zak. Hoe zou dat ook kunnen met zovelen die onder de armoedegrens leven en anderen, zoals leerkrachten die 07 of 8000 SRD’s verdienen en hun huishouden daarmee moeten runnen. Vergeet u daarbij niet dat SRD 100 maar USD 5 waard is en dat het in de winkels te merken is, omdat we een import economie hebben, wat eigenlijk je reinste belachelijkheid is voor een opkomende economie. SRD 8000 is ongeveer USD 200. En daarmee moet een onderwijzer zijn gezin verzorgen. Als je geen eigen huis hebt woon je waarschijnlijk bij familie in, want een huurwoninkje kost minimaal USD 200. De vele armen die er nu zijn in Suriname kunnen niet met veel geld lopen, want zij hebben niet veel geld.
De overheid wil niet veel ‘kleingeld’ hebben, omdat het lastig is voor de banken en omdat het lastig is voor de rijken en de dieven. Als je rijk bent en je moet een ‘kleinigheid’ van de bank halen, bijvoorbeeld 50.000 SRD’s, dan krijg je nu 500 bankbiljetten en dat is lastig. En als je steelt, moet je ook met de veelheid van de biljetten rekening houden. De armen(het grootste deel van de bevolking) hebben in ieder geval niets aan de hogere banknotes; de banken, de rijken en de dieven, die hebben er wat aan.
Het kleine beetje koopkrachtversterking duurde of duurt al vele maanden om aan de armen uit te keren, die er melk en voeding voor hun baby’s en kleintjes van moeten kopen. Maar toch volgen er constant nieuwe loze beloften. Wat voor deze regering, de banken, de rijken en de dieven van belang is wordt snel gedaan, dit jaar nog zeggen de mannen die hun eigen belangen dienen.
.
A. Tindra