maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
22.1 C
Amsterdam
4.6
(9)

Vooruitgang door verbeteren

lees ook ...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zij...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zijn en aan Simons waarom zij een standpunt moet innemen Ik heb al diverse keren gewezen op het gevaar voor de samenleving door de vergiftigin...

Als ik de opeenvolgende regeerperiodes in Suriname langsga, dan lijkt het erop alsof duurzame ontwikkeling twee hele ongepaste woorden zijn. Getuige het feit dat er sinds jaar en dag regering op regering er niet in slaagt om Suriname en de Surinamers duurzaam te laten profiteren van opgezette projecten.

Door de aandacht van liefdevolle ouders leert een baby de eerste stappen te zetten en woordjes zeggen. Gaandeweg de jaren gaat het groeien en ontwikkelen door tot de volwassenheid. In deze fase is het aan ieder individu gelegen om telkens de betere versie van zichzelf na te streven.

Voor alle Surinamers is het belangrijk om op een gegeven moment in het leven een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons geliefd land. Velen hebben genoten van of genieten van een gedegen opleiding waarna ze zich jaren inzetten door terug te geven d.m.v. optimaal deelnemen aan de opbouw van de Surinaamse maatschappij.

Naast het geven van je krachten gaat het verbeteren van jezelf gepaard met vallen en opstaan. Ook is het soms of vaker nodig open te staan voor opbouwende kritiek. Dat geldt voor de hardwerkende burgers, maar met name voor allen die het voorrecht hebben om deel uit te maken van de regering en aanverwante posten.

Zoals sommige mensen een allergie kunnen hebben voor een voedingsmiddel, zo bekruipt mij steeds meer het gevoel dat de regering in Suriname een hevige allergie heeft voor de zeer terecht aanhoudende kritiek die vaak genoeg goed bedoeld is. Deze gaat geregeld gepaard met het aandragen van mogelijke oplossingen om te komen tot daadwerkelijke groei van land en volk. Daar is totaal geen oor naar. De verantwoordelijken presteren het om al vier jaar op rij keer op keer vermijdbare blunders te maken.

Geen enkele regering tot nu toe heeft haar best gedaan om projecten op poten te zetten die hebben geleid tot duurzame ontwikkeling, waardoor iedereen duidelijk kan merken dat we met z’n allen aan het groeien zijn. Integendeel! Doordat de opeenvolgende regeringen de eigen belangen en dat van de familie en vrienden boven het belang van de ontwikkeling van de samenleving stellen, is er al jarenlang geen sprake van verbetering op de meest cruciale vlakken die de samenleving het meest treffen: basis levensonderhoud, zorg, onderwijs en veiligheid.

Elke Surinamer doet haar/zijn best om het beter te hebben, maar het gros is tegenwoordig daartoe niet meer in staat, omdat binnen korte tijd de tarieven voor nutsvoorzieningen een paar keer met meer dan 100% zijn verhoogd. En de prijzen in de winkels liegen er ook niet om.

Ik neem aan dat we met z’n allen graag zien dat er nou eindelijk eens tijden aanbreken waarin de toekomstige politici in het landsbestuur moed tonen en laten zien dat ze daadwerkelijk bereid zijn om te verbeteren daar waar hun voorgangers het schaamteloos hebben laten liggen. De werkelijke macht ligt bij het volk door in 2025 totaal anders en heel bewust niet etnisch te stemmen, maar op de hoognodige inhoud van personen van dé politieke partijen die met tastbare acties komen en enkele punten van hun regeringsplan kenbaar maken.

Ingezonden : Francis Renfurm

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVooruitgang door verbeteren