zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
3.9
(11)

Veel herrie gemaakt en geroepen maar weinig gezegd en verteld over de leningen

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, alles is 5x duurder geworden en gezinshoofden worden wanhopig. Vanuit de inflatiecijfers uitgerekend kom je op het percentage met hoeveel de ...

Op weg naar de verkiezingen EN jaren na de verkiezingen zijn er zoveel getallen rond de leningen over de samenleving gestrooid dat nu niemand door de tropische bomen het amazonebos kan zien. Het leek op gegoochel met cijfers op een manier waarbij het spelletje balletje-balletje op de kermis niks bij was.

Zoveel gegoochel en wisselende verhalen zijn verteld dat de VHP en diens trawanten het nu zelf niet meer kunnen reproduceren wat ze waar en wanneer hebben verteld.

In mijn artikel https://www.culturu.com/nieuws/ingezonden/wurggreep-van-leugen-en-bedrog-verstikt-de-gemeenschap-en-ontwikkeling-in-suriname heb ik aangegeven hoe demagogie en eenzijdige informatie, waarbij feiten en fictie door elkaar worden gehaald, werken en hoe daardoor de samenleving voor de verkiezingen “gebrainwashed” zijn. Het wordt tijd dat er open en helder over de situatie gepraat wordt. Je gaat het pas snappen als je het door hebt. Dus je moet eerst door hebben, je moet deze politici door hebben. Je moet hun verhalen doorprikken. Het is onze dure plicht, tenzij je mentaal corrupt aan de soepkom zit, om licht op de donkere zaken te werpen.

Ik roep van hieruit met name de VHP en diens trawanten, en daarmee bedoel ik niet de VHP-trollen op social media die kunnen beter hun olifanten nog in de stal houden, op om onderbouwd met analyses weerwoord te geven. Zo gaan wij helderheid krijgen. Het gaat dus om overzichtelijke samenvatting van cijfers en een juiste voorstelling van zaken en geen podium taal meer, geen gegoochel met bank koers en straat koers en cambio koers.

Licht op de zaak

Ik werp hierbij alvast mijn licht op de leningen en dan vanuit een ander invalshoek dan van de VHP en trawanten en ook anders dan van de NDP.

Wij kennen de “schreeuwende” verwijten over de USD 3 miljard leningen. Overigens hoor ik VHPers soms praten over USD 4 miljard aan leningen en weer op andere momenten over andere getallen ergens tussen de USD 3 en 4 miljard. Het lijkt soms op balletje-balletje met die getallen.

Maar wat staat in de boeken? Wat zijn de getallen? Wij nemen een kijk in de getallen en leningen zoals per eind 2019 bekend bij Bureau Staatsschuld.

De leningen hadden 2 valuta componenten, leningen in vreemd valuta en leningen in eigen SRD. Met name de binnenlandse leningen hadden deze 2 deling. De buitenlandse leningen waren uiteraard allen in vreemd valuta.

Deze 2 deling, vreemd valuta en eigen SRD, is heel relevant en cruciaal om de vervuilde beeldvorming en demagogie te ontmantelen. De stand per december 2019:

  • Totale schulden, buitenlandse en binnenlandse, in vreemd valuta : USD 2.336 miljoen
  • Totale schulden, alleen binnenlandse, in eigen SRD: SRD 4.576 miljoen

De koers die toen (december 2019) gehanteerd was was USD/SRD 7,52. En als je bij deze koers de SRD-schulden SRD 4.576 miljoen omzet in USD dan krijg je USD 609 miljoen. En als je deze USD 609 miljoen optelt bij de vreemde valuta schulden van USD 2.336 miljoen dan krijg je een totaal van USD 2.336 + USD 609 = USD 2.945 miljoen. En zie hier komt de veel gehoorde USD 3 miljard schuld vandaan.

Demagogie en inconsistentie

Maar nu komt de inconsistentie en demagogie bij de verhalen van de leningen.

Die USD 3 miljard schuld is wel bij een gehanteerde koers van USD/SRD 7,52. Maar op weg naar de verkiezingen zei de VHP dat koers USD/SRD 15 was en niet wat de NDP vertelde. De NDP bleef hammeren dat koers rond USD/SRD 7 -8 was. Direct na de verkiezingen zei de VHP dat de koers bijna USD/SRD 20 was geworden. En nu is de koers zelfs rond USD/SRD 38

De USD/SRD koers heeft gevolgen voor de SRD-schuld en die link wordt angstvallig buiten beeld gehouden.

De VHP probeerde en probeert nog steeds de samenleving vanuit 2 tegenstrijdige kanten te informeren over de leningen en koers. Als ze consistent zijn en zuiver willen redeneren dan moeten zij de SRD-schulden steeds tegen de geldende USD/SRD koers in USD converteren en dat zou dan het volgende betekenen:

  • Per 1e kwartaal 2020 (aanloop naar de verkiezingen): De SRD-schuld SRD 4.576 miljoen converteren tegen USD/SRD 15 betekent USD 305 miljoen schuld. Dus dat betekent dat de totale schulden dan geen USD 3 miljard maar USD 2.641 miljoen waren, geen 3 maar ruim 2,5. Of was de koers toch USD/SRD 7,52 en geen USD/SRD 15. Alleen bij koers USD/SRD 7,52 zijn de schulden totaal USD 3 miljard. De VHP bleef maar praten of USD 3 miljard schuld dus daarmee zeggen impliciet dat de koers USD/SRD 7,52 was. Dus het verhaal van dat de koers al hoger was dan wat NDP zei was niet waar? Het was of het een of het ander. Dit is wat wij demagogie noemen. Dit is verdraaien van zaken zoals het je uitkomt.
    Dus het was of USD 3 miljard schuld en koers USD/SRD 7,52 OF het was USD 2,5 miljard en koers USD/SRD 15. Welke was het dan?
  • Per eind 2020: De SRD-valuta schuld SRD 4.576 miljoen converteren tegen USD/SRD 20 betekent USD 229 miljoen schuld. Dus eind 2020 waren de totale schulden geen USD 3 miljard meer maar USD 2.565 miljoen. De regering, inmiddels is de VHP in de regering, praat eind 2020 nog steeds over USD 3 miljard schuld. Het klopt dan toch niet? Overigens de trawanten doen soms naar believen enkele honderden miljoen zomaar bij die USD 3 miljard want bashen was volkssport nummer een geworden.
  • Per mei 2023: De SRD valuta schuld SRD 4.576 miljoen converteren tegen USD/SRD 38 betekent USD 120 miljoen schuld. Dus nu in mei 2023 zijn de totale schulden geen USD 3 miljard meer maar USD 2.456 miljoen. En nog steeds praat de regering over USD 3 miljard schuld. Dit is het bewijs hoe iedereen in het donker gehouden wordt.

De koers USD/SRD heeft dus invloed op de “waarde” van de totale schulden. Het kan niet zo zijn dat deze regering continue elk moment aangrijpt om te vertellen dat er torenhoge schulden zijn maar systematisch en zeer gewiekst verzwijgt dat de schulden in de boeken nu steeds lager zijn door de waardevermindering van de SRD. Naast het verzwijgen hebben ze ook een gemene dubbele karate schop rond verkiezingen gegeven door EN te zeggen dat er USD 3 miljard schulden waren EN tegelijk te zeggen dat de koers hoger was dan de door de NDP vertelde koers van USD/SRD 7,52.

Samengevat:

  1. De schuld was USD 3 miljard maar dan was de koers USD/SRD 7,52 in plaats van de door de VHP vertelde koers van USD/SRD 15
  2. De schuld zou inmiddels gewaardeerd moeten zijn op USD 2.456 miljoen in plaats van USD 3 miljard

Je gaat het pas snappen als je het door hebt. Dus je moet de realiteit door hebben, je moet deze politici door hebben. Je moet hun verhalen doorprikken. Het is onze dure plicht, tenzij je mentaal corrupt aan de soepkom zit, om licht op de donkere zaken te werpen. Het is onze dure plicht om de verhalen door te prikken, alleen dan ontstaat er meer zicht op de echte feiten en pas dan gaat men het zien en dus snappen. Eerst doorhebben, dan snappen en pas dan kan je goede keuzes maken.

Ingezonden: Hikmat Mahawat Khan

Noot: het gaat niet of er wel of geen schulden waren of zijn. het gaat erom dat er juist en volledig over de schulden gesproken moeten worden

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVeel herrie gemaakt en geroepen maar weinig gezegd en verteld over de leningen