zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
2.7
(22)

Top Literatuurprijswinnaar Astrid Roemer verguisd

lees ook ...

Economische Illusies van valse profeten

Het is opvallend stil bij de monetaire autoriteiten en de beleidsmakers wanneer koersen stijgen en het devaluatiespook ook in 2023 Suriname behekst. Nadat in de media door formele instituten een infla...

Top Literatuurprijswinnaar Astrid Roemer verguisd door 8 december nabestaandenlobby  –Sranan Peyri

De 74 jarige topschrijfster Astrid H. Roemer stond gepland om 12 oktober 2021 de belangrijkste  literatuurprijs van Nederland en Belgie uitgereikt te krijgen, nadat zijn in 2016 de belangrijkste literatuurprijs van Nederland kreeg: de PC Hooftprijs. De Prijs der Nederlandse Letteren zal Roemer wel krijgen, maar de feestelijke uitreiking door Prins Filip van Belgie, niet meer. De NOS meldde 6 augustus dat vier ministers uit de Nederlandse Taalunie dat ongepast vinden vanwege Roemers mening over Desi Bouterse geuit op 30 juli. Euro Surinamers met krabbenmentaliteit hebben dit aflassen van de feestelijke huldiging in gang gezet. 

Meester Lilian Gonalves- Ho Kang You(nabestaande) zei perplex te zijn, gepensioneerd nieuwslezeres Noraly Beye en mr Gerard Spong wilden eigenlijk dat die prijs van Astrid Roemer wordt afgepakt omdat de schrijfster haar mening gaf op Facebook. Roemer schreef dat ze Bouterse waardeert om zijn bijdrage aan het zelfbewustzijn van het Surinaamse volk. In de media zei ze dat ze niet gelooft dat Buterse de directe moordenaar is van de 15 Surinamers doodgeschoten op 8 december 1982. De nabestaanden-lobby van deze 15 doden, die in Fort Zeelandia stierven voor vrije meningsuiting en democratie, willen eigenlijk de grande dame van de Nederlandse literatuur Roemer haar recht afnemen op  vrije  meningsuiting omdat ze een andere mening heeft dan zij hebben. Roemers mening is heel pijnlijk voor de nabestaanden, maar die laatsten zijn wraakzuchtig, manipulerend, jaloers en slecht om er zo’n rel over te maken.  

Eigenlijk geloof ik niet dat prins Philip zo achterlijk is om te denken dat zijn prinselijke reputatie een kras zou oplopen als hij de in Suriname geboren en getogen Astrid Roemer, de grijze eminentie van de Nederlandstalige literatuur, de door haar verdiende hoogste literatuurprijs uitreikt. En de 40.000 Euro die daarbij hoort overhandigd. Kande dat e hat den sma, misschien wordt dat haar ook misgund.  

Het verbieden van de feestelijke prijsuitreiking is een voorbeeld van Europese huichelachtigheid. Net zoal

s Prins Philip van Belgie Prinses Maxima van Nederland gewoon ontvangt, kon hij Roemer, onze koningin van de schrijfsters ontvangen. Maxima is oorspronkelijk Argentijnse, de dochter van een minister die ten tijde van de bloedige militaire Pinochet dictatuur, zijn handtekening heeft gezet onder een lijst van mogelijke politieke tegenstanders, ambtenaren op dat ministerie. Wetende dat die ambtenaren daardoor ten dode waren opgeschreven. Ze werden door de  militaire junta opgepakt, gemarteld en half dood uit een helicopter gegooid in de oceaan vol haaien, ver verwijderd van de Argentijnse kust…Maxima heeft nooit gezegd ik haat mijn vader en wat hij gedaan heeft, ik ben tegen militaire dictatuur. Ze is desondanks  gehuwd met toen Prins Willem Alexander, nu koning en ze wordt door elk Koningshuis met even veel respect ontvangen, al heeft Maxima’s vader deel uitgemaakt van een moordenaarsregiem.

Terug naar Astrid Roemer wiens prestatie voor minder belezen Surinamers misschien onuidelijk is. Het is allereerst belangrijk om erop te wijzen: Astrid Roemer is geen Boutista, geen lid van zijn partij, geen bekende van Bouterse en ze heeft nooit iets van hem gevraagd of ontvangen. Astrid Heligonda Roemer heeft meer dan dertig geweldig dikke mooie literaire romans, enkele gedichtenbundels, toneelstukken en vele essays gepubliceerd de afgelopen 50 jaar. Dat is een prestatie die haar ver laat uitsteken boven andere nederlandstalige schrijvers in Nederland en Belgie. Ze heeft beide belangrijkste prijzen behaald voor al haar geschreven werk – haar hele oeuvre- dat konstant een hoge kwaliteit laat zien. Vermeldenswaard is dat zij pas de vierde vrouw is die de Prijs van de Nederlandse Letteren krijgt , in de 65 jaar dat de prijs wordt uitgereikt. Haar boeken worden goed verkocht en zeer gewaardeerd omdat zij meeslepend en boeiend schrijft met meesterlijke hantering van de taal. Ze schrijft meestal over zwarte vrouwen en soms over mannen waarbij zij haar lange, levendige, ingewikkelde, sfeervolle verhalen in een vernieuwende en treffende vorm presenteert.   

 

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

14 REACTIES

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnTop Literatuurprijswinnaar Astrid Roemer verguisd