maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
5
(1)

Tokotoko

lees ook ...

Koersdaling of koersfaling 

Het gesprek van de week in Suriname is de koers die vanaf vorige week dagelijks daalde. Zo is de koers in een week van 38 Surinaamse dollars voor 1 euro naar 31 voor inkoop door de Cambio’s en de US d...

Toen deze regering aantrad ruim 2 jaren geleden, struikelde men over elkaar heen om bij elke gelegenheid aan te geven welke modderpoel ze hebben aangetroffen. Deze modderpoel was zelf een ware drijfzand gebleken, President Santokhi belandde tot zijn borst erin. 10 jaar desastreus beleid creëert een dusdanige puinhoop, dat een ieder zich dat wel kon voorstellen. De regering kreeg dan ook de benift of the doubt, na een valse start met hun family en friends beleid.

Ik begrijp dat je niet met de mensen die toen op belangrijke posities zat verder kon, want zij waren niet betrouwbaar en corrupt. Dus breng je je eigen mensen in al dan niet familie, maar wel mensen die je enigszins kon vertrouwen. Deze inbreng moet natuurlijk wel geschikt zijn en als het even kan goed geschoold. Redenen als “mijn familie moet ook eten” van Brunswijk zie ik niet als een legitieme reden, maar eerder a road to disaster. Deze mensen zullen je niet in de steek laten als het moeilijk wordt en zij zullen geen dingen doen om jou in diskrediet te brengen. Althans dat verwacht je, de realiteit is blijkbaar toch anders.

Heden ten dage blijkt Chan zich schromelijk vergist te hebben en zijn de modderbanken en drijfzand velden in intentie toegenomen. Komt het niet door een coalitie partij, zoals de bedreigingen ge-uit aan het Constitutioneel Hof door de VP, dan komt het door de mensen gekozen uit de eigen gelederen. We kennen allemaal de voorbeelden van onjuist handelen en schandalen van de oprichting van bedrijven waar het mis ging.

Ware het niet dat er wel degelijk aan het opruimen is begonnen, immers zijn de verbetering wel enigszins te zien, het blijven wel hele kleine stapjes in de goede richting. Naar mening van velen gaat het niet snel genoeg, we willen het liefst morgen al merken dat we meer financiële ruimte hebben. Zo zijn er de vele commissies en onderzoeken die ingesteld worden, maar jammer genoeg horen we er nooit meer wat van terug. Waar ligt dan aan? Neem juist meer officieren van Justitie in dienst. Zorg dat je het gestolen goed terughaalt. En laat het zien!

De reactie van de directeur van de SLM, “wij gaan verstandig om met de gegeven middelen”, vind ik een indicatie dat deze man niet geschikt is. Is er een tender geweest, waren er geen juristen beschikbaar in het land zelf? Voor het maandelijkse bedrag aan 1 bedrijf/ persoon kon je ook 5 juristen in dienst nemen. Dat er 1,5 miljoen US in de begroting is opgenomen voor juridische kwesties, wil niet zeggen dat je het ook moet opmaken, je kunt ook slimmere manieren bedenken om de begroting in te zetten. En ook nog afgeven op het naar buiten brengen van deze info vindt hij niet kunnen. Wij moeten juist naar een meer open bestuur om corruptie in een vroeg stadium te ontdekken.

De betalingen zullen toch ook door de Min. van Financiën zijn opgevallen? Althans, ik verwacht dat de bankafschriften goed worden uitgeplozen om zichtbaar te krijgen waar alle middelen naar toe gaan. (doe dit van de afgelopen 12 jaar, en er is genoeg terug te halen om uit deze crisis te komen). Kan het zijn dat de Minister door deze druppel de handdoek in de ring heeft gegooid?

Nu is er geen twijfel meer, deze regering krijgt een onvoldoende. De echte belangrijke zaken blijven liggen, onvermogen en te weinig daadkracht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnTokotoko