woensdag 17 juli 2024
28 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
5
(1)

‘Tien oplossingen voor nu!’

lees ook ...

Leo Brunswijk: an accident waiting to happen -2-

Leo Brunswijk zijn gedrag laat nu wel erg veel te wensen over. Er cirkelt een filmpje op social media waar hij zijn politieke tegenstander, een opportunistische nieuwe VHPer gewezen NDP er, Bennie de ...

In zijn ingezonden stuk ‘Van nationale dialoog als nationale therapie naar 10 oplossingen voor nu‘ op Suriname Herald d.d. 2 maart 2023, schrijft dr. Ashwin Ramcharan RO o.a. het volgende.

Als Potros Santokhi, als voormalig politieman, geen lik-op-stukbeleid per direct in gang zet heeft de Nationale therapiesessie (dialoog) NUL waarde. Want er is al zoveel gesproken, maar het volk merkt er niets positiefs van. Er is geen tijd voor lange verhalen. We weten allemaal waar de schoen wringt. Daar hoeft niet te veel over gedialogiseerd te worden. Wat er moet en kan gebeuren, per direct, de 10 oplossingen die Suriname kunnen redden?

Bij punt 7 schrijft doctor Ramcharan.

  1. De overheid moet zelf kunstmest importeren (en het kunstmestkartel buitenspel zetten). Ik stelvoor dat het ministerie van BIBIS dit op zich neemt, want de inkoop van kunstmest is makkelijk te scharen onder “International Business”.

Naar aanleiding van het hierboven geciteerde de volgende op- en aanmerkingen.

  1. Quote: De overheid moet zelf kunstmest importeren (en het kunstmestkartel buitenspel zetten).

Vraag: Waarom moet de overheid zelf kunstmest importeren? Antwoord: Omdat dr. A. Ramcharan pleit voor een Surinaams socialisme. Lees zijn artikel ‘De noodzaak van Surinaams socialisme, het Surinaams kapitalisme moet sterven!’ op Suriname Herald d.d. 24 februari 2023.

De overheid moet kunstmest zelf importeren c.q. de overheid moet de import van kunstmest ‘’nationaliseren’’.

2. Als de overheid zelf kunstmest moet importeren, dan moet de overheid zelf kookgas importeren en het gaskartel buitenspel zetten. Zie artikel ‘Staat voor miljoenen US$ benadeeld in Sibilo-gasdeal’ op Starnieuws d.d. 27 augustus 2020.Ik citeer enkele passages.

De Staat Suriname wordt jaarlijks voor miljoenen Amerikaanse dollars benadeeld bij de aankoop van kook(propaan)gas. Volgens het jaarverslag van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) van 2017 koopt EBS alle gas in bij Global Export Finance LLC – een Amerikaanse onderneming van Otmar Sibilo. De EBS koopt gemiddeld 13 miljoen gallon gas per jaar en betaalt nu US$ 17 miljoen aan Sibilo oftewel US$ 10,5 miljoen meer dan wanneer het gas rechtstreeks bij een andere leverancier was betrokken. In 2014 (dus tijdens de regering van socialist Dési Bouterse, aj) ging de EBS een leveringsovereenkomst aan met Global Export Finance en tekende gelijk ook een financieringscontract met Sibilo, directeur van Olibis N.V……Volgens deze deal betaalt de EBS met de huidige prijs: US$ 0,50 + US$ 0,75 extra = US$ 1,25 + US$ 0,06 (5% CIF) = US$ 1,31 per gallon gas aan Sibilo. Dit komt neer op een winstmarge voor Sibilo van 162%. Teruggerekend naar 2014, komt dit neer op een winst voor Sibilo en benadeling voor de Staat van ongeveer US$ 60 miljoen. 

  1. De noodzaak van Surinaams socialisme; het Surinaams kapitalisme moet sterven. Aldus de kop van een ander ingezonden stuk van dr. A. Ramcharan op Suriname Herald.

AJ: Het socialisme is synoniem voor parasitisme. Als het kapitalisme sterft, sterft ook de parasiet.

4.  Links lullen, rechts zakken vullen (een volkse uitdrukking uit de jaren 70 van de 20ste eeuw):progressieve praatjes hebben, maar ondertussen toch op eigen winstbejag uit zijn.

Sinds het aantreden in 2010 van Desi Bouterse als president heeft Suriname trekken gekregen van een kleptocratie (regering van dieven). „Het is een maffiasysteem”, zegt Marten Schalkwijk van de Anton de Kom Universiteit onomwonden. „Zo’n tien families hebben voor één à twee miljard euro geroofd.” Ze hebben goede relaties met de politieke top of behoren daar zelf toe.”

Bron: NRC.nl d.d. 23 februari 2018

Kunstmestkartel. Gaskartel. Heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) met haar overwinning tijdens de onlangs gehouden Eerste Kamerverkiezingen het Partijkartel (VVD, D66, CDA en CU) buitenspel gezet? We benne benieuwd.

 

Ingezonden : Kameraad Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumn'Tien oplossingen voor nu!’