donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
5
(3)

Tap a grillplaat Andreas Talea, Directeur Havenbeheer

lees ook ...

Rond srefidensi is weer BS Bingo gespeeld met het volk

Het is schaamteloos hoe politieke en maatschappelijke organisaties BS Bingo spelen met het volk op jaarlijkse hoogtepunten zoals Srefidensiviering. Alle politieke partijen en sommige maatschappelijke...

Tap a grillplaat is een nieuwe serie over Surinaamse politici die op de grillplaat gaan om ze te triggeren om voortaan met inhoud te komen. Het is niet bedoeld om ze onaangenaam te zijn en de toon en tekst is niet bedoeld om te beledigen maar om te prikkelen.

Aflevering 4: Andreas Talea, Directeur Havenbeheer

Context

Havenbeheer is “vreemd” betrokken bij “iets” met “een vage club” in Nickerie. Talea en zijn mensen zijn meer met “show” en mediacircus bezig in plaats van het land en de samenleving uit te leggen wat ze precies doen en wat het kost en waarom. Door dit gedrag van hem komen wij tot de ontdekking dat wij niet weten wat wij niet weten over Havenbeheer. Rommelt Talea wat aan? Hoeveel geld is hij aan het vermorsen? Tijd om hem en zijn houding op de grill te leggen.

Zout en peper bij de grill van Andreas Talea

Het is hemeltergend en tenenkrommend om Talea te horen praten in vaagheden rond de ontwikkeling van de haven in Nickerie. Luister naar zijn recente interview van 30 minuten bij open riool ABC Actueel van 12 oktober waar hij niets en dan ook niets zegt, vaagheid ten top, en ABC plaatst ook nog een verklaring met stellingen die niet onderbouwd zijn. Het waren de bruine ogen van Talea die voldoende waren voor de interviewer. Wel niet voldoende voor ons, wij zijn wakker en eten geen tjauw min. Als je 30 minuten jouw bloeddruk onder control kan houden dan zou ik zeggen doe moeite om te luisteren om tot de volgende ontdekkingen te komen:

 1. Dat Talea kennelijk zelf totaal niets snapt en zomaar woorden aan elkaar aan het rijgen is. Vaagheid ten top. Nietszeggend. Geen onderbouwingen. Er is niks wat hij kan aantonen.
 2. Dat de interviewer is zoveelste bewijs waarom Surinaamse politici vrijelijk het volk kunnen bedonderen. De man snapt het verschil niet eens tussen spam en scam, hij vraagt NIET door en neemt genoegen met vaagheden en de bruine ogen van Talea
 3. Dat ABC kennelijk een van de open riolen is waar de regering en regering gezinde partijen vrijelijk leeg kunnen lopen

Het wordt tijd dat Talea stevig wordt bevraagd op:

  1. Wat die “vreemde” betrokkenheid van Havenbeheer in Nickerie is
  2. Wat die “iets” is waar Havenbeheer is betrokken
  3. Wie die “vage” club is waar Havenbeheer mee werkt

  Talea en zijn vage club vrienden drammen de laatste tijd richting Staatsolie dat die openheid moet geven over contracten en dat zij ontwikkeling gaan brengen. Deze zelfde Talea en zijn vage club vrienden geven zelf nul komma nul openheid van zaken. Niemand weet wat de “vreemde betrokkenheid” van Havenbeheer precies inhoudt. Vaagheid als “Havenbeheer is in the lead” is tekenend voor of domheid, niet snappen wat zijn rol is of mogelijk een “fromoe betrokkenheid” die weg gefrommeld wordt. Waarom vroeg de interviewer – geen journalist trouwens want daar moet je toch iets meer niveau voor hebben – dit niet door?

  Het lukt Talea niet om goed uit te leggen wat de rol van Havenbeheer precies is en zal zijn in welke fase. Heeft Havenbeheer de huidige faciliteiten in Nickerie overgedragen aan de “vage club”? Gaat Havenbeheer de faciliteiten behouden maar dan is de vraag wat zijn dan nu en straks de bezittingen van de “vage club”? Wat voor samenwerking is er? Hoe is de inspraak en het bezit verdeeld tussen de betrokken partijen, Havenbeheer en de “vage club”? Hoeveel geld heeft Havenbeheer al uitgegeven aan de vaagheid en schimmigheid tot nu toe en wat zijn de verplichtingen – zowel financieel als juridisch – van Havenbeheer nu en straks?

  Heeft Talea zich kunnen vergewissen dat de “vage club” wel over kapitaal beschikt? De “vage club” gaat ruim USD 5 miljard investeren in een even vaag plan waarbij zij niet eens een “inkoop of exploratie plan hebben voor het gas”, de lifeline van de vaagheid wat Port wordt genoemd. Elke nuchtere moesje of mai snapt dat er geen gek op aarde is die meer dan USD 5 miljard gaat investeren in een verhaal waar de basics onzeker zijn. Wat snapt Talea dan niet? Hij gebruikte kreten in zijn interview als PPP, een nieuw modewoord in Suriname, “in the lead” en “ervaring”. Allemaal kreten zonder onderbouwing en openheid. Wat is de PPP constructie in dit geval precies?

  Alles wijst erop dat Talea Suriname en belastinggelden aan het verkwanselen is met medeweten van de regering, President en minister van TCT, en zijn RvC onder het toeziend oog van het volk, het parlement en de media. Hoe bestaat het dat er niet gevraagd wordt naar het plan en de afspraken. Concrete zinnen en geen vaagheden als “in the lead”. In “the lead“ van wat? Van het opereren? Van het ontwikkelen? Van het bouwen? Van het beheren? Van wat? Is dat zo moeilijk Talea? Jij hebt toch ervaring zei je. Waarom lukt het niet om het goed en overzichtelijk uit te leggen.

  Talea kan dit allemaal het land en volk aan doen omdat het land en volk dit toestaat. Ze staan erbij en kijken ernaar. ABC Actueel heeft bewezen dat ze erbij staan en glazig ernaar kijken.

  Overigens die “vage club” onder aanvoering van Turhane Doerga heeft inmiddels 4 interviews afgegeven met evenveel vaagheid van hun kant. Hij blijft Staatsolie en anderen verwijten van geen openheid maar zelf kan en wil hij geen openheid geven. Staatsolie moet het contract met Total openbaar maken en of aan hem geven. Hij geeft flink af over de reeds jarenlange samenwerking van Staatsolie met Total waar al aantoonbaar USD honderden miljoenen al geïnvesteerd zijn terwijl hij vragen over de herkomst van hun investeringen niet kan toelichten. Hij kan zelf geen openheid en helderheid geven over de spaghetti aan organisaties die voor de gelegenheid bij elkaar geveegd lijken te zijn en als een “vage club” aanwezig zijn. In een andere aflevering zal ik hierop dieper ingaan.

  Het lukt Talea dus zelf niet om naar deze spaghetti vaagheid te kijken en doorheen te prikken.

  Talea is betrokken bij iets. Die “iets” is vergelijkbaar met een kameleon. De ene keer is het een Diepzeehaven en een ander keer een haven met economische zone en in de praktijk lijkt het op een verf beurt en paar nieuwe borden bij de huidige haven van Nickerie. Talea kan ons al meer dan een jaar niet fatsoenlijk vertellen WAT die iets nu precies is en waarin hij verwikkeld is.

  Suggestie

Talea is dus totaal niet geschikt voor die rol. De RvC van Havenbeheer moet nu door het volk via de regering aangesproken worden. Er moeten nu dringend antwoorden komen op vragen:

 1. Wat is precies de rol van Havenbeheer?
 2. Welke verplichtingen is Havenbeheer aangegaan met welke entiteit uit de spaghetti van de vage club?
 3. Hoeveel geld heeft Havenbeheer al uitgegeven aan de vaagheid?
 4. Hoe is de controle op de vaagheid georganiseerd? Wie is directie, wie is toezichthouder en wie zijn de aandeelhouders? Welke rapportageverplichtingen zijn er van wie aan wie?
 5. Hoe is de beloofde investering bevestigd en gecontroleerd door Suriname en Havenbeheer?
 6. Welke zekerheden heeft Havenbeheer van wie gekregen voor het geval afspraken vanuit de vage club niet nagekomen wordt en of er dingen misgaan?
 7. Hoe heeft Havenbeheer zich vergewist dat ze geen afspraken hebben met een “kale kip” waar je straks geen veren van kan plukken? Turhane Doerga zal zo wegvliegen naar zijn veilige Miami, zoon Doerga vertrekt ook eenvoudig. De Buitenlanders zijn niet persoonlijk ergens betrokken en de clubs zijn vage gelegenheidsclubs die straks niet aan te spreken zijn of leeg blijken te zijn

Talea kan beter de samenleving antwoord geven op deze vragen in plaats van ons met nietszeggende en lege woorden voor de gek te willen houden.

Talea kan beter de jaarrekeningen van Havenbeheer publiceren op zijn website. Dan kunnen wij beoordelen of hij effectief en efficiënt bezig is. Dan kunnen wij ook beoordelen of hij niet onnodig geld aan het weg spoelen is in de Suriname rivier. Dan kunnen wij ook inzicht krijgen of er sprake is van een visie.

En Surinaamse microfoon houders, die ook nog lange tenen hebben als je hen erop wijst, moeten leren voortaan dieper door te vragen in plaats van de microfoon open te houden als een openriool waar vrijelijk onzin leeg gekieperd wordt.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

Noot: Een grillplaat is een goed hulpmiddel. Goede kwaliteit zalm en of vlees op de grillplaat wordt juist beter. Laten wij hopen dat de politici na een goede grill beter worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnTap a grillplaat Andreas Talea, Directeur Havenbeheer