Suriname ALTIJD Dichtbij

column

Suriname in de greep van buitenlandse mogendheden

Geplaatst

op

Pompeo Bij Santokhi

Suriname doet een veel te grote broek aan door zich in te laten met grootmachten zoals Amerika. Nog vers in het geheugen ligt de uitbrander die Amerika gaf aan Brits Guyana toen een deel van de bevolking weigerde de verkiezingsuitslag te accepteren. Suriname kreeg een pluimpje en felicitaties voor de eerlijke en democratische verkiezingen.

Mike Pompeo bracht op 17 september 2020 een bliksem bezoek aan Suriname. In een vraaggesprek onderstreept hij dat de VS niet van plan is om China ruimte te geven om zijn handelsbetrekkingen met Suriname verder te verstevigen.

Pompeo is gericht op alle landen in de regio en is van plan zijn invloed verder uit te breiden. Antwoorden van Santhokhi op persvragen stonden haaks op die van Pompeo. Santokhi ontkende dat Suriname als doorvoerhaven zal dienen wanneer Amerika besluit om Venezuela binnen te vallen en hield zich van de domme.

Dit terwijl Pompeo in niet mis te verstane bewoordingen aangaf dat hij van plan is om de Amerikaanse invloed in de regio uit te breiden…Santhokhi heeft Nederland op een zijspoor gezet en is nu het schoothondje van Pompeo.

Wat maakt dat Suriname zo weinig notie heeft van  de verhoudingen in de wereld…? Hoe wordt de afweging gemaakt om vriendjes te worden met een land als Amerika? Is  Santhokhi in de val gelopen of  heeft hij zich doelbewust in deze positie
gemanoeuvreerd..?
Meneer Santokhi weet u dat u Nederland hiermee op een zijspoor heeft gezet.?. Dit zal u niet in dank worden afgenomen.

 

 

Annakee Westers

8 Reacties
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A/H
vrijdag 18 september 2020 09:51

Laat de minister van BuZa van NL maar komen praten, kunnen we ook zijn plannen aanhoren

Kwasi
vrijdag 18 september 2020 11:32

Het is maar net hoe je het bekijkt. Nederland is ook schoothondje van USA en EU. Zeer Verstandig van Santhoki om de banden met USA aan te halen. En geen zorgen over Nederland in deze, die vinden het prima.

Vijay
vrijdag 18 september 2020 11:51

Helemaal eens met Kwasi.
Een zeer verstandig keus van President Santokhi.

Bryan
vrijdag 18 september 2020 12:41

Juist Kwasie.
Niet op 1 paard wedden. Ned heeft toch een reputatie van besodemieteren.
En notabene Usa is dichterbij als Suriname echt hulp nodig heeft.
Te denken:
Coke routes vernietigen
Helpen Bouta en niet te vergeten de Vp op te sluiten.
Hulp bij grensbewaking ivm drugsdoorvoer.
In de.toekomst afname van olie.
Helpen het leger te trainen dat het een echt leger wordt en geen padvinders.
Politie opleiden in disciplines.

Dit zijn maar een.paar.

Bryan
vrijdag 18 september 2020 12:43

Vooral wat betreft drugs is ned een verdorven land dat alles maar gedoogd en toestaat.
Su heeft straffen a la emiraten en amerika nodig met bv 2x levenslang.

Broki
vrijdag 18 september 2020 15:18

Jammer dat andere landen Suriname moet helpen terwijl we zelf veel grondstoffen hebben. Sari.

Rama
zaterdag 19 september 2020 01:50

Alweer een lulkoekverhaaltje van een paarse dombo. Al die tijd was SU onder bouta een vazal staat van China maar dat vond Annakee Paarse Dombo Westers blijkbaar niet erg.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Rama
Marie
zaterdag 19 september 2020 09:28

Rama geef antwoord op de vragen en bekijk zelf het vraaggesprek met Santhokhi. De stukken in de Surinaamse media zijn niet van de lucht. Naar paars wijzen is geen optie een beetje je verstand gebruiken en je ogen openen voor wat r in de wereld gebeurt. Dat is toch niet zo moeilijk.?
.

.?Advertentie

column

Surinamers Pittbull terriers

Geplaatst

op

Polish 20200926 101313732

 

De tweede aanpassing van de brandstofprijs binnen enkele weken tijd, heeft de Surinaamse gemoederen flink in beroering gebracht. Voor velen kwam deze tweede verhoging die in het kielzog kwam van de officiële depreciatie van de Surinaamse dollar, als een donderslag bij heldere hemel. Het ging om een verhoging van meer dan SRD 3 per liter brandstof. Vele burgers vonden dit teveel en klaagden dit niet te kunnen betalen. Suriname’s activist en ‘angry young man no 1, Pakkitow, riep op tot protest op het onafhankelijkheidsplein tegen deze verhoging. Hij vond, dat als de bevolking offers moet brengen, de top van het land ook moest inleveren.

Al deze klaagzangen riepen weer reacties op waarvan één kwam van een uitbater van pompstations, Roy Boedhoe. “Als je geen geld hebt, moet je geen auto rijden”, zei hij in een interview. Dit was olie op het vuur van de burgers die zich door de verhoogde olieprijs benadeeld voelden. Roy Boedhoe werd op sociale media geroosterd. De aardigste reactie was: waar bemoeit hij zich mee? Een andere reactie die van meerdere personen kwam was: Hij leeft van brandstofverkoop.  Hoe kan hij zoiets zeggen? Een ander voegde eraan toe: Een auto is geen luxe en weer een ander: cancel Boedoem. Er werd ook, waarschijnlijk uit pure frustratie zelfs gevraagd naar de verbljjfplaats van zijn nek. Er kwam ook een serieus uitziende oproep om niet meer bij zijn bedrijven te tanken die luidde: “Ik tank NIET bij Boedhoe, U ook NIET toch?”. Sociale media stonden en staan nóg steeds bol van verontwaardiging over Boedhoe’s uitspraak.

Surinamers waren tot de verkiezingen een verdraagzaam, volgzaam en zelfs dociel volkje. Het leek haast alsof zij  tien jaar lang in een semi- vegetatieve staat verkeerden.  Je kon veel met ze doen en van alles tegen ze zeggen. Men ageerde nergens tegen. Je hoorde meestal  alleen een vermoeid: “Als ik niet werk eet ik niet”. En daar bleef het bij. Maar sinds het tellen van de stemmen na de verkiezingen in het NIS toen Pakkitow en anderen daar als waakhonden over onze stemmen waakten is er iets veranderd in Surinamers.

Komt het door pitbull Pakkitow dat Surinamers zich plots geen knollen voor citroenen laten verkopen? Of heeft Bouta al die bijvoeglijke naamworden die vóór ‘volkje’ staan meegenomen bij zijn afgang of….is de pap waarmee hij Surinamers tien jaar lang in slaap heeft gesust, uitgewerkt? Weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar één ding staat vast. Als je Surinamers nu na de verkiezingen ‘A’ zegt, krijg je het hele alfabet over je heen. En Als je ‘B’ durft te zeggen, roosteren ze je. Bij ‘C’ ben je gelijk de grond en niet meer aanspreekbaar. En het geval van Roy Boedhoe is daar alleen maar een voorbeeld van. De regering en iedere publieke figuur in Suriname loopt vandaag aan de dag op eieren. De nieuwe mondigheid van mijn volksgenoten duizelt me. –  Christa Sluisdom

Lees verder

column

De Tacticus versus de Strateeg

Geplaatst

op

Memorandum

De NDP en de VHP, twee grote politieke partijen, respectievelijk van de vorige en de huidige regering, zouden een Memoranding of Understanding met elkaar hebben gesloten die uitgelekt is. Ik neem aan dat deze MOU werkelijk van Chan(VHP) de huidige en Bouta(NDP) de vorige president komt, omdat ze na de uitslag van de verkiezingen uren met elkaar hebben zitten praten toen bekend was welke partijen de regering zouden gaan vormen. Bouta zei ook steeds dat hij en Chan afspraken met elkaar hadden gemaakt en hij werd niet door Chan tegengesproken. Belangrijk is ook, dat geen van beiden het MOU verhaal heeft ontkend of als vals heeft bestempeld.

Onder punt 3 van de MOU die u in ons magazine kunt lezen, staat dat ‘het mandaat van de aftredende regering in de overgangsperiode zich beperkt tot het strikt noodzakelijke, om te voorkomen dat de nieuwe regering onnodig belast wordt.’ Dit is de enige afspraak die honderd procent in het voordeel van de nieuwe regering lijkt te zijn. En de aftredende regering heeft zich er niet aan gehouden. Punt 4 wilde ‘dat in landsbelang waar nodig, continuïteit van beleid gefaciliteerd wordt door gezamenlijk op te trekken op ministerieel niveau.’ Huh, hoezo ministerieel niveau, denk ik dan. Alleen de coalitie kan werken op ministerieel niveau. Als je bent weggestemd, en dat is de NDP, dan is er geen ministerieel niveau voor jou. Als je mee wil blijven doen, doe het dan met je zetels en je stem in de Nationale Assemblee. En dan wil men ‘continuïteit van beleid’. Ik vraag me af of Bouta echt had gedacht dat het ‘Nyan Dringi Prisiri’, of het’: ‘Na mij de zondvloed’ wanbeleid, navolging verdiende. Punt 5 en 6 gingen over het ‘niet openen van een heksenjacht op overheidsfunctionarissen uit NDP gelederen.’ Goed bekeken, wilde de weggestemde partij gewoon mee blijven regeren. Zijn ze nou helemaal gek geworden? Heeft men ze daarvoor weggestemd? Ook uit punt 9(zie MOU) blijkt dat ze mee wilden blijven doen. Ze hebben tien jaar de tijd gekregen om te regeren, en de waarde van de Surinaamse Dollar is minder dan een kwart waard van wat het tien jaar geleden was ten opzichte van de US dollar. Chan zal gedacht hebben: Meedoen …. Mijn schoen!

Maar waarom zou Chan dan zo een overeenkomst met Bouta sluiten? Ik vermoed dat Chan, Bouta niet tegen zich in het harnas wilde jagen voordat hij de macht overgedragen kreeg. Want stel dat Bouta nog meer onverantwoordelijke uitgaven zou gaan doen? Veel heeft Chan’s  voorzichtigheid echter niet geholpen. De afzwaaiende regering zondigde zwaar tegen punt 3 van de overeenkomst. Wat men was vergeten te regelen of te stelen werd alsnog tijdens de transitie periode geregeld en achterover gedrukt. Aan Chan de Tacticus heeft het niet gelegen. Hij praatte Bouta de Strateeg maar naar de mond, want zou het niet baten, het zou ook niet schaden. De MOU was niet ondertekend! – culturu.com – Christa Sluisdom

Lees verder

Meest gelezen