President Santokhi zegt met kracht alle pogingen af te wijzen, die sommigen ondernemen om etnische sentimenten op te rakelen en groepen tegen elkaar uit te spelen. “Die oude politiek past niet meer. En ik blijf me inspannen voor de verbroedering van onze samenleving. Dat zit in mijn bloed, zoals ik ook heb laten zien toen ik de politieke partij, die ik leid, heb opengebroken.” zei president Chandrikapersad Santokhi in zijn nieuwjaarsboodschap.
Het moet gezegd worden, dat er na de verkiezingen van 2020, toen een groot deel van de creoolse of zwarte samenleving op de VHP had gestemd, dat er daarna pas rassentimenten begonnen te spelen. De reden kan niet bij de creoolse bevolking liggen, omdat die zich met hun stemgedrag met de VHP en zijn leden hadden verbroederd. De leiding van ons land zou de hand in eigen boezem moeten steken. Daarbij heeft de President al heel veel geuit dat lijnrecht tegenover zijn handelingen ingaat, waar wij hier niet op ingaan. Maar de ras sentimenten spreken voor zich, ook als we kijken naar de vele commissies die de overheid op little India doen lijken.
Het staatshoofd zei dat verbroedering van belang is wanneer Suriname in 2023 de wettelijke afschaffing van de slavernij, 160 jaar geleden herdenkt en stilstaat bij de Hindoestaanse Immigratie, 150 jaar geleden en de Chinese Immigratie, 170 jaar geleden. “We zijn het aan onze voorouders verplicht om niet te polariseren, maar te verbinden. Sommigen denken, dat ze zelf sterk zijn, maar vergeten dat we samen nog sterker zijn,” aldus president Santokhi. Hij roept op om de stap, die de Nederlandse regering heeft gezet om formeel excuses uit te spreken over het slavernijverleden, te gebruiken om samen sterker te worden.
Onze President weet niet dat hij de afschaffing van de slavernij niet in één adem moet noemen met immigratie van mensen. Het één heeft niets met het ander te maken; het één is een gruwelijke misdaad, terwijl het ander, wonen en werken in een ander land, normaal is en dagelijks gebeurt. Dit is dan ook de reden waarom de President zich niet met de slavernij of de excuses moet bezighouden, omdat hij niet begrijpt dat er geen causaal verband bestaat tussen de immigratie en de slavernij. Hij mag zich niet met de excuses van de premier van Nederland bezighouden, maar dient dat over te laten aan het nageslacht van de verschrikkelijke holocaustachtige, honderden jaren durende zwaar traumatiserende slavernij.
Daarbij komt nog, dat het nageslacht van slaven de excuses van Nederland niet heeft geaccepteerd, omdat Nederland absoluut geen spijt heeft van hun misdadigheid, daar zij niet eens rekening hebben gehouden met wat het nageslacht wil hebben.(een andere datum). President Santokhi mag ze ook niet proberen op te dringen de excuses te accepteren. Excuses maken doet geen pijn en als je daarbij ook geen rekening houdt met de benadeelde, mag je jouw excuses houden.
De mishandelingen, het rijk worden over de ruggen van gratis werkers en het behandelen van mensen als dieren, honderden jaren lang, is niet met welgemeende excuses goed te maken. Daar zou alleen heel veel geld – dat verdiend is met bloed, zweet en tranen van die mensen – als heel klein doekje voor het bloeden gebruikt kunnen worden. Nederland mag zijn excuses houden. Laten ze de blokken goud uit hun Centrale Bank hier afleveren, nee niet als betaling, maar als doekje voor ons bloeden tot de dag van vandaag. Veel kinderen hebben geen vader in huis door de slavernij. Slaven werd de menselijke cultuur(onder andere het huwelijk) met geweld afgeleerd. Nageslacht van slaven heeft geen huwelijkscultuur, die de hoeksteen van een samenleving is.
President Santokhi noemt de discussie van herstelbetalingen slechts één aspect en benadrukt dat Suriname en Nederland een gedeeld verleden als een gedeelde toekomst hebben. Het staatshoofd waardeert het dat de Nederlandse regering heeft aangegeven dat er met de excuses geen punt, maar een komma is geplaatst. “Laten we gezamenlijk de route na die komma invullen. Daarbij gaat het wat mij betreft om het gehele koloniale verleden van Nederland tegenover Suriname. Ieder van ons, moet zich kunnen herkennen, in dat proces,” aldus de President.
Na de excuses zou er geen punt, maar een komma moeten staan volgens onze president, maar voor het nageslacht van de slaven is er alleen een nul waar de excuses staan, want ze waren niet gemeend, ook al omdat Nederland het nageslacht van een slaaf heeft willen sturen om excuses aan te bieden om ons nog meer te vernederen dan ze toen al hadden gedaan. Een barbaarse geest verandert niet, ook niet na honderd en zestig jaar.
Trish