zondag 14 april 2024
29 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
5
(1)

Soedan: Twee warlords vechten elkaar de tent uit

lees ook ...

Surinamers bijna 5x armer sinds 2020 (deel 2)

De Surinamer is tot nu toe bijna vijf keer armer geworden, alles is 5x duurder geworden en gezinshoofden worden wanhopig. Vanuit de inflatiecijfers uitgerekend kom je op het percentage met hoeveel de ...

Mohamed Hamdan Dagalo, bijgenaamd Hemetti, vecht in Soedan met zijn privéleger, de Rapid Support Forces (RSF), om de macht. Zijn carrière is het schoolvoorbeeld van ‘politiek ondernemerschap door een specialist in geweld’. Dat leger, nu zo’n honderdduizend man groot, werd ooit opgericht voor en door de voormalige dictator van het land, Omar al-Bashir.

Die laatste zit nu gevangen; hij zal worden vervolgd door het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden. Hemetti heeft zich inmiddels de militie toegeëigend en voert er een oorlog mee tegen zijn vroegere bondgenoot, generaal Abdel Fattah al-Burhan.

Mohamed Hamdan Dagalo

Hemetti is eerst en vooral een opportunist. Tussen 2003 en 2008 vocht hij samen met al-Burhan aan de kant van dictator al-Bashir tegen opstandelingen, voornamelijk zwarte boeren, in de regio Darfur. Al-Burhan als generaal van het regeringsleger, Hemetti als leider van de zogenoemde Janjaweed, een naam die zoiets betekent als ‘duivels op paarden’. De Janjaweed waren een meedogenloze krijgsmacht die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van 200.000 tot 400.000 Afrikanen en het op de vlucht slaan van 3,5 miljoen anderen.

Abdel Fattah al-Burhan

Als dank voor deze steun beloonde al-Bashir hem in 2013 met de leiding van de RSF. Maar toen in 2019 de straten van Khartoem volliepen met burgers die het vertrek van de dictator eisten, keerden Hemetti en al-Burhan zich tegen hun president en kozen ze de kant van het volk. Samen namen ze de leiding, tot in 2021 de democratie toch wel gevaarlijk dichtbij kwam, in de vorm van verkiezingen. Uit vrees dat vrijheid van het volk het einde zou betekenen van hun eigen vrijheid en hun inmiddels vergaarde fortuinen, pleegden de vrienden samen een coup.

Dat kon niet lang goed gaan. Een generaal van het officiële staatsleger die de macht deelt met de voorman van een paramilitaire organisatie die zijn manschappen verhuurt (RSF-huurlingen vochten in Jemen, Libië en Saoedi-Arabië) aan wie hem maar betaalt? Je kon erop wachten dat de twee warlords elkaar de tent uit zouden vechten. En dat is sinds half april 2023 het geval.

Lees meer op Het Financieele Dagblad d.d. 24 april 2023, link https://fd.nl/samenleving/1474089/de-rijkste-man-van-soedan-is-een-specialist-in-geweld-tae3caHBf6Vq

 

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSoedan: Twee warlords vechten elkaar de tent uit