maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
4.9
(9)

Slapend rijk worden

lees ook ...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zij...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zijn en aan Simons waarom zij een standpunt moet innemen Ik heb al diverse keren gewezen op het gevaar voor de samenleving door de vergiftigin...

Inmiddels ga ik ervan uit dat alle Surinamers hun ogen wijd open hebben en goed zien en op de hoogte zijn van wat er allemaal om hun heen en vlak voor en onder hun neus zich afspeelt. Waarom is het dan mogelijk dat de huidige regering na vier jaar nog steeds de gelegenheid krijgt om door te gaan met aanmodderen? En dat met name de sociale elite onder de Surinamers nog steeds binnenkamers hun kritiek blijven uiten? Op wat wachten zij om met hun stem duidelijk in de openbaarheid te treden? Vier jaar lang is het nog steeds maar een kleine groep Surinamers die hardop durft kritisch te zijn naar deze regering toe.

Het groepje dat wel hardop van zich laat horen, is veel te klein. Dat móet anders! Meer mensen moeten de kleine groep ondersteunen om de rest van Suriname straks zover te krijgen dat ze bewust hun stem gaan uitbrengen op mensen van politieke partijen die wel een geheel andere wind willen laten waaien.

Ik roep daarom voor de zoveelste keer die partijen op met potentiële politici met integere en echte patriottische inborst om naar buiten te treden met activiteiten waardoor de samenleving kan merken dat ze serieus genomen wordt. Ook is het van het uiterste belang uitgebreid te informeren over hun verschillende visies over leiderschap, ontwikkeling en maatschappij opgenomen in hun regeringsplannen.

Van de vele praatjes rondom elke verkiezing hebben de Surinamers hun buik meer dan vol. Het jammerlijke resultaat daarvan is dat velen zodanig teleurgesteld zijn en nu al aangeven dat ze er niet meer in geloven en niet meer gaan stemmen. Dit zouden we moeten voorkomen, want dat is echt funest voor de verkiezingsuitslag op 25 mei 2025.

Het ligt niet alleen aan de regering, de uitvoerende macht, dat Suriname steeds meer verloedert, maar ook aan de andere twee machten, de wetgevende en rechterlijke macht, die weinig tot niets voor de samenleving hebben betekend. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat er sinds kort een lichte verandering in positieve zin valt te bespeuren in acties richting de samenleving vanuit DNA.

Tijdens DNA-vergadering van 16 mei jl. heeft een uitvoerige discussie plaatsgevonden over het synchroniseren van de salarissen van de leden van de rechterlijke macht en de uitvoerende macht. Maar ook over het verhogen van die van de opvolgende DNA-leden!?!?! Terecht leverde een lid o.a. deze kritiek: Voor DNA gelden maar twee toelatingseisen: de Surinaamse nationaliteit hebben en minstens 21 jaar zijn. Mijn klomp brak nadat ik dit hoorde, en tegelijkertijd viel ook het spreekwoordelijke kwartje voor mij. Elke Surinamer, of die nou een behoorlijke opleiding heeft genoten of niet, kan DNA-lid worden.

Dus daarom zijn er van de 51 DNA-leden telkens dezelfde mensen op de vergaderingen aan het woord, en zijn het ook iedere keer weer dezelfde mensen die veelvuldig absent zijn. Ik laat de uitleg van het woord ‘daarom’ maar even in het midden. DNA-leden die daar alleen de stoelen warm komen houden, er alleen maar saai bij zitten, een enkeling door de inactiviteit zelfs in slaap vallen, worden letterlijk slapend rijk door de hardwerkende belastingbetalende burgers! Hoe schandalig is dat? Ik vraag me werkelijk af hoe deze DNA-leden zich voelen als ze het grote bedrag aan salaris elke maand weer onverdiend bijgeschreven zien op hun bankrekening, terwijl de zwoegende burgers met moeite kunnen rondkomen.

Kunnen deze leden nog goed slapen ’s avonds? Ja, dat kunnen ze maar al te goed, omdat hun inborst er eentje is zonder eergevoel, respect, zelfrespect en geweten richting de samenleving. Hoe de burgers het redden of niet redden tot het einde van de maand, is niet hun probleem, lijkt het wel.

Nou, naar degene wie deze vreselijke schoen past, wil ik eigenlijk uitschreeuwen dat het vanaf uw aantreden in DNA in 2020 het uw hoofdtaak wás en nog steeds ís om als volksvertegenwoordiger ervoor te zorgen dat elke hardwerkende Surinamer in staat is om elke dag brood op de plank te brengen. Uw aandeel is enorm passief, áls u er al een keer zit om z.g. het volk te vertegenwoordigen.

Ik ben een grote voorstander van om de huidige Grondwet op veel fronten drastisch te wijzigen, o.a.:

-Alle mazen in de wet dichten zodat de organen van toezicht, controle en handhaving ongeregeldheden zoals corruptie meteen kunnen tackelen.
-Strenge toelatingseisen voor toekomstige DNA-leden
-Ex-president, ex-vicepresident, ex-DNA-leden en ex-ministers mogen absoluut niet voor de rest van hun leven de maandelijkse vergoeding blijven ontvangen. Als je het mij vraagt, mag dat maar voor maximaal zes maanden.

In die tussentijd is het geboden om serieus op zoek te gaan naar een andere goedbetaalde baan om daar flink de handen uit de mouwen te schudden om te voorkomen de laan uitgestuurd te worden. Suriname is nog steeds een derdewereldland waar het geld er niet voor het oprapen ligt. Hoewel sinds 1975 de regeringen hebben doen voorkomen dat het wel zo was en is.

Aan dit ‘sprookje’ kúnnen/móeten alle kiesgerechtigde Surinamers een einde brengen door állemaal op 25 mei 2025 hun stem uit te brengen op dé partijen met daadwerkelijke moed en lef in dienst van land en volk.

Ingezonden : Francis Renfurm

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSlapend rijk worden