donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
5
(5)

Scheve schaats of schone lei?

lees ook ...

Verschuiving van omvang van visvijver en boodschap door nieu...

De overheid moet allerlei technisch administratieve aanpassingen plegen voor de verkiezingen door de introductie van de nieuwe kiesregeling in 2025. De politieke partijen moeten stevig nadenken over h...

Als een dief ergens ingebroken heeft, gaan excuses zijn misdaad écht niet ongedaan maken. Zoals de gewone rovers opgepakt en opgesloten worden, hun schuld alleen op die manier kunnen inlossen, daarna met een schone lei verder kunnen en dan vooral hun best moeten doen om op het rechte spoor te blijven, zo mógen en móeten alle witte boordcriminelen niet wegkomen met simpel excuses. Dat is gewoon een zeer verkeerd signaal naar de hele samenleving toe. 

Willen wij dat onze jongeren in het rechte spoor blijven lopen, dan hebben ALLE volwassenen de verantwoordelijke taak hen daarin te begeleiden door o.a. een zo goed mogelijk voorbeeld voor hen te zijn. De scheefrijders in en rond de top van het land, allen volwassen neem ik aan, kunnen dat voorbeeld alleen zijn door net als de gemiddelde rover door het stof te gaan. Het kan gewoon niet anders!

De toekomst van ons dierbaar land is veel te belangrijk om te vergooien. Dat gaat wel gebeuren als bepaalde mensen in de hoogste regionen die een flinke scheve schaats hebben gereden en zij die dat nog steeds doen, hun schuld niet inlossen richting de samenleving. En dit geldt ook voor bepaalde personen in meerdere politieke partijen. Zij moeten gewoon niet op de voorgrond willen treden, nu niet en ook niet na 25 mei 2025. Anders is het na 25 mei gewoon verder dweilen met de kraan open.

Op een gegeven moment is het over en uit, want door de voortgaande verloedering zullen meer mensen slachtoffers zijn, meer zelfdodingen door wanhoop, een nog grotere braindrain etc. De rechtgeaarde Surinamer voelt aan alles dat dit wat er al bijna een halve eeuw plaatsvindt, gewoon tegen alle geschreven en ongeschreven wetten ingaat.

Tijdens mijn opleiding en mijn werkzame leven heb ik geleerd dat je met open kaart spelen verder komt. Jezelf van tijd tot tijd een spiegel voorhouden, kan alleen maar leiden tot verbeteren van dat wat minder of finaal verkeerd is. Elk mens heeft in aanleg een goede inborst meegekregen, dus daartegenin gaan heeft eigenlijk weinig zin. Zij die dat wel doen, krijgen te maken met ontwikkelingen die alleen maar tegenwerken en vooral niet goed zijn voor de eigen gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Het telkens tegen de stroom ingaan, werkt enorm uitputtend. Vergelijk de getrainde zwemmer die tegen een krachtige stroom van een rivier moet opzwemmen om zichzelf te redden. Menig zwemmer heeft het niet kunnen navertellen.

Hoe anders kan het in Suriname en de Surinamers vergaan als er vanaf 25 mei 2025 een stevige regering staat van vrouwen en mannen die een onberispelijke trackrecord hebben, al geruime tijd in de samenleving hebben bewezen dat ze zich met hart en ziel inzetten voor alle Surinamers, vooral niet zichzelf, familie en vrienden naar voren schuiven en volgens een goed door experts uitgelijnd regeringsplan aan de slag gaan met de zeer grote verantwoordelijkheid van een heel land leiden? Volgens mij is dat een droom en wens van ons allemaal die na 50 jaar ook echt kan uitkomen als we ons uiterste best ervoor doen. En hoe doen we dat?

Tot nu toe is er door velen onbewust gestemd door te kijken naar vooral de buitenkant: gratis pakketten, gratis geld, gratis grond, gratis eten, gratis dansen etc. Maar ook zich te laten misleiden door de mooie verkooppraatjes van verschillende politici. Dit alles heeft tot op heden helemaal niet voor duurzame ontwikkeling van land en volk gezorgd.

Nu is het zaak dat los te laten en bij alle potentiële kandidaten die strijden om in de komende regering deel te nemen, te letten op vooral de positieve inborst getoond richting de burgers. En met name erachter zien te komen wat degenen allemaal aan vereiste capaciteiten bezitten waardoor ze Suriname daadwerkelijk kunnen laten groeien en bloeien.

Stem dus heel bewust en doordacht, want dan alleen kunnen we Suriname met z’n allen op het juiste spoor zetten.

Ingezonden : Francis Renfurm

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnScheve schaats of schone lei?