zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
5
(1)

Rijk Rijker, Arm Armer

lees ook ...

Louis Vismale is GEEN Pertjaja Luhur lid of kandidaat

Helaas is de regering Santokhi- Brunswijk als een magazijn waar elk ministerie als een rijpende tros bacoven hangt en de schandalen zijn de direct achter elkaar overrijpe, rottende bacove. Weet u dat ...

De rijken worden rijker en de armen worden armer. De wereld economie is zo in evenwicht dat als er een persoon rijker wordt, er een ander armer wordt. Ga maar na, volg de klassieke stroom van producent naar consument. Om dit evenwicht enigszins te doorbreken kan een regering ervoor kiezen gericht belastingen te heffen op de (hoge) inkomens.

De laatste 10 tot 15 jaar is de diefstal en corruptie bij de eigendommen van de staat in een stroomversnelling gekomen. Stukken grond, exploitatie vergunningen, eigendommen van de staat zijn allemaal overgegaan naar particulieren/ stichtingen zo je wilt, waar er geen eerlijke prijs voor betaald is. Deze eigenaren genieten nu van de vruchten van hun handelingen in het verleden. Exploitatie vergunningen op goud of hout zijn nu vele miljoenen meer waard geworden zonder dat er enige transitie heeft plaatsgevonden. Stukken grond zijn niet in cultuur gebracht, de staat kan dit terugvorderen maar doet het niet.

Waarom stijgen de belastinginkomsten niet? Een sterk belastingdienst zorgt ervoor dat de staat genoeg financiële middelen binnenkrijgt om de nodige uitgaven te doen. Dit kan zij doen door het heffen van directe en indirecte belastingen. Denk aan wegenbelasting om het wegennet in conditie te houden of te brengen. Ook belasting op inkomen, vermogen en winst bij bedrijven, invoerrechten en accijnzen zijn tools die de regering heeft. Maar als enkele inkomstenstromen niet of nauwelijks worden belast, dan krijg je een scheve inkomensgroei en worden de rijken, rijker en de armen, armer. Denk hierbij aan de lage belasting tarief voor mijnbouw inkomsten. Of weinig tot geen belasting op vermogen, mensen met veel grond etc. Als je meer belasting ophaalt bij de rijken dan verklein je het verschil tussen de vermogenden en niet vermogenden.

Het gaat mis als er voor bijvoorbeeld een exploitatie vergunning een habbekrats wordt betaald en daarna ziet de staat er niets meer van. De staat krijgt bij de gunning  een kleine vergoeding voor de vergunning maar daarna weet de staat niet hoeveel er verdient wordt op die vergunning met het winnen van het goud. De eigenaar geeft niet de werkelijke opbrengst op en verdient zo miljoenen zonder er belasting over te betalen.

Het valt mij op dat er weinig wordt opgetreden tegen deze vorm van diefstal van de staat. Het OM zal lessen hebben geleerd uit het verleden dat een aanpak van mensen die invloed hebben in de regering, geen zin heeft. Als we kijken naar de VP, DNA voorzitter, de Min. v. Justitie dan zegt dat voldoende, allen van dezelfde partij. Dit zorgt ervoor dat men niet geneigd is extra belasting in te stellen voor de mijnbouw omdat de VP eigenaar is van deze activiteiten. Ook landbouw, bosbouw en grondbeheer, er gebeuren daar zaken die niet helemaal zuiver zijn.

Dit moet in de toekomst beter, de instituten moeten controle kunnen doen om belangenverstrengeling te voorkomen. En het OM moet daadkrachtig optreden door overtreders op te pakken. Nu komen ze ermee weg.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnRijk Rijker, Arm Armer