zondag 14 april 2024
25 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
5
(2)

Reshuffling wat fijner bekeken

lees ook ...

Consument en producent betalen oneigenlijke kosten bij EBS  ...

Het verhogen van de stroomtarieven door het Energie Bedrijf Suriname houdt de gehele samenleving  al weken bezig. De huishoudelijke tarieven gaan op termijn minimaal tweemaal omhoog. De  Midden- en Kl...

De regering van Suriname is het ministersteam aan het reshuffelen. Dat houdt in dat de ministers op andere ministeries hun kwaliteiten mogen gaan beoefenen of bijvoorbeeld gewoon hun vorige job kunnen gaan doen. Wanneer er gereshuffeld wordt moeten we in gedachten houden dat de leidinggevende ommachtig is geweest om goede ministers aan te stellen.

Nu geef ik niet persé af op de huidige president, want reshuffling is tijdens de vorige regering ‘mode’ geworden. Er werd elk jaar gereshuffeld. Reshuffling had toen, en daar ben ik van overtujgd, niets met het ‘niet voldoen’ van de ministers te maken maar meer met het feit dat als je een vol jaar minister bent geweest, je recht hebt op een salaris. U begrijpt het al, vrienden die de president diensten hadden bewezen, moesten geaccomodeerd worden. Ik zeg niet dat de huidige president daarom reshuffelt, maar het kan wel. Het is van hem ook bekend dat hij een sponsor van de VHP, ladingen mensen uit Haiti liet brengen in het hartje van de Covidpandemie. Dus zeggen dat hij zulke dingen niet doet, gaat mij te ver.

De allereerste persoon die gereshuffeld is,  was geen minister maar hoofd van de communicatiedienst. Ik noem het maar, omdat het toch een belangrijke job was. Nu is hij woordvoerder van de President. Dat is ook een belangrijke job, maar vrij bewegen zoals met die televisiestations die ook door hem speciaal werden opgericht om overheidsinformatie te brengen en er zelf geld mee te verdienen, is er niet meer bij. De president kent de zijnen.

Dan hebben we de minister van Economische Zaken die gereshuffeld zou worden, maar zij bedankte deftig voor de eer en diende haar onslag in bij de president. Wel gaf zij aan dat zij de Surinaamse gemeenschap zal blijven dienen en voegde eraan toe dat zij een financieel-economische achtergrond heeft en één van de 03 Surinamers is die zich gespecialiseerd heeft in criminaliteitsonderzoek of iets. Ze zegt ook dat ze tijdens haar zittingsperiode consumenten beschermingsbeleid heeft gevoerd, de inflatie heeft geprobeerd beheersbaar te maken, en productie stimulerende activiteiten in samenwerking met de Wereldbank heeft gedaan en het beleid rond standaarden en intellectuele eigendommen heeft vastgelegd.

Dat korte vrouwtje met die grote naam van Arbeid, Jeugd en Werkgelegenheid zit nu bij Economische zaken, waar ze goede zaken kan doen voor haar familie(naam) en een tot nu toe bij mij onbekende heer zit bij A W en J tot hij gereshuffeld wordt. Over reshuffling gesproken. Als je de positie van President hebt en dan heb ik het niet persé over de huidige President, dien je zodanig je mensen te kiezen voor een ministerspost, dat het geen missen heeft dat zij excelente resultaten neerzetten. Natuurlijk wordt de scholing eerst bekeken, want die universitaire opleiding moet iets te maken hebben met het soort ministerie waar je komt te zitten. Maar de ministerskandidaat moet ook zodanige werkervaring hebben, dat er uit de bijzonder goede resultaten kan worden afgelezen dat hij of zij de ministerspost aankan.

Als je het hele ministersteam gaat reshuffelen,  is het eigenlijk van jezelf blootgeven dat je niet weet op basis waarvan je ministers moet aanstellen. Maar het kan ook een andere reden hebben natuurlijk: Het betalen van sponsors voor hun diensten, vriendjespolitiek of corruptie in de top de pas afsnijden. Maar dat laatste kan toch niet op het hele ministersteam van toepassing zijn of wel? Wij staan erbij en wij kijken ernaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnReshuffling wat fijner bekeken