Suriname ALTIJD Dichtbij

column

Regering Santokhi maakt potje van Anton De Kom Universiteit

Geplaatst

op

Img Ee8617183a72 1

Met het aantreden van de nieuwe Santokhi-regering had ik gehoopt dat er eindelijk na 50 jaar een nieuwe wind in Suriname zou gaan waaien. Een nieuwe wind van innovatie, duurzame economische ontwikkeling en good governance, in het voordeel van alle Surinamers. Echter blijkt bij de start van deze nieuwe regering dat er nu al reeds sprake te zijn van corruptie m.b.t benoeming van onbekwame familieleden, ministers en adviseurs, alsook belazerij van het volk, focus op geld lenen, in het geheim samenwerken met criminele politici uit de vorige regering, gebrek aan daadkracht bij het tracen van gestolen gelden door Hoefdraad en Bouterse, politieke benoeming van onbekwame bestuursleden Anton De kom Universiteit, etc.

Suriname heeft zich in de afgelopen 50 jaar helaas niet duurzaam kunnen ontwikkelen omdat opeenvolgende regeringen en ministers van onderwijs in de afgelopen 50 jaar er een potje van Anton de Kom Universiteit hebben gemaakt. Al deze regeringen hadden telkens een minister van onderwijs aangesteld die niet wisten dat innovatie de motor van de Surinaamse economie is en dat Anton de Kom Universiteit de smeerolie van deze motor is. Al deze regeringen hadden ADEK telkens als een politiek instrument gebruikt door telkens een onbekwame en corrupte ADEK-voorzitter aan te stellen. Op deze wijze hadden ze in de afgelopen 50 jaar  allemaal een steentje bijgedragen aan de systematische vernietiging van Anton de Kom Universiteit.

Img E7d9c89e25ad 1Img F4a6b5ca78de 1

 

In de afgelopen 20 jaren waren dit NDP benoemingen (Wilfried Roseval, Sidin/Vasseur, Jack Menke, Eric Jagdew) en in de 30 jaren daarvoor waren deze voornamelijk NPS-benoemingen, waaronder ook Gregory Rusland. En telkens werden bestuursleden benoemt die helemaal geen kaas van wetenschap hadden gegeten en nauwelijks enige hoogwaardige internationale publicaties op hun hebben staan. Zo maakten deze onderwijsministers en bestuursvoorzitters ADEK telkens afhankelijk van buitenlandse professoren die in hun korte broek in Suriname vakantie kwamen/komen vieren. Hoe wil je als universiteit serieus worden genomen als ADEK-professors niet professorabel zijn, als de professorschap benoemingen corrupt zijn en er geen cultuur wetenschappelijke integriteit heerst? Dit geldt niet alleen voor professoren maar ook voor lectoren.

Hoe wil je duurzaam innovatief ondernemerschap in Suriname stimuleren, het Surinaamse bedrijfsleven duurzaam uit de coronacrisis helpen halen en de economie duurzaam ontwikkelen als deze onbekwame Santokhi-regering dezelfde fout maakt en weer een domme minister van onderwijs (Marie Levens) benoemt, die op haar beurt weer een onbekwame ADEK-voorzitter (Shanti Venetiaan) benoemt en ook een onbekwaam bestuursteam benoemt (Hans Breeveld, Rakieb Khudabux, Shiraz Boedhoe, John Sandriman en Andreas Talea). Ook deze regering maakt een grap van ADEK en neemt duurzame economische ontwikkeling niet serieus.

Ook de vorige NDP-ministers van Onderwijs (Raymond Sapoen, Shirley Sitaldien, Ashwin Adhin, Robert Peneux en kleuterleidster Lilian Ferrier) hebben allemaal hun steentje bijgedragen bij de vernietiging van hoger onderwijs in Suriname en vernietiging van ADEK. Ook de VHP had zich in het verleden hieraan SYSTEMATISCH schuldig gemaakt via benoemingen van onbekwame ministers van onderwijs, zoals Tjan Gobardhan, Kries Mahadewsing, Faried Pierkhan, Rudolf Mangal,… En nu anno 2020 maakt ook Santkohi zich schuldig hieraan. Het blijkt dat men dit in Suriname maar niet kan beseffen en niet kan afleren.

Surinamers moeten nu wakker worden en in aktie komen. Het land is falliet! De enige duurzame redding is duurzame exportgerichte innovatieve produktie opzetten en hiertoe heb je een echte universiteit nodig en een effectieve Anton de Kom Universiteit. De president beseft dit helaas niet omdat hij zelf niet wetenschappelijk geschoold is en het kan hem blijkbaar niks schelen wat er met ADEK gebeurt. Hij is, zoals zijn criminele voorganger Bouterse, alleen maar gefocust op lenen, lenen en lenen. ADEK verdient een eerlijke kans om van toegevoegde waarde voor Suriname te zijn. Hoe je deze universiteit duurzaam ontwikkelt staat uitvoerig beschreven in dit nieuw Starnieuws artikel “Universiteitsbestuur benoemt onbekwame lectoren en hoogleraren” van Jaïr Schalkwijk.

Suriname heeft genoeg topdeskundigen die Suriname duurzaam kunnen redden maar deze worden telkens door opeenvolgende regeringen genegeerd. De enige topdeskundige momenteel in Suriname schijnt Melissa te zijn die volgens de liegende president prodeo werkt. Ik heb echt medelijden met de honderden slimme en hooggeschoolde Surinamers die elk jaar in Suriname afstuderen als BSC/MSC/MBA/PhD en die niet aan de bak komen omdat ze geen lid van de VHP, ABOP, NPS of NDP zijn of deze partijen niet hebben gesponsord. Ik heb in de afgelopen 7 maanden honderden arme Surinaamse studenten in Suriname gesproken die allemaal 8 a 15 jaren met hun laatste spaargelden op ADEK, PTC, UNASAT, IBW, FHR… hebben gestudeerd en eindelijk hadden gehoopt op een baan via deze nieuwe regering. Ze voelen zich behoorlijk belazerd door deze regering, hun hoop is nu op de oil&gas industrie in Guyana gevestigd.

Ik heb me daarom gedistantieerd van deze nieuwe regering, zie mijn artikel  Waarom leert de president niet van zijn Guyanese collega?

Img Facecffb29dd 1

 

Ingezonden : Prof.dr.ir. Hubert Rampersad

10 Reacties
10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kwasi
dinsdag 27 oktober 2020 22:33

Dank u wel meneer Rampersad, u slaat de spijker op zijn kop. Onze politici zijn helaas niet geïnteresseerd in ontwikkeling van ons land maar in het vullen van hun eigen zak.

Cornelis
woensdag 28 oktober 2020 01:19

Gaf deze meneer santoki geen boek gaf de ander ze geen goud en wat deze regering nog meer niet kreeg. .. veel maar zo werkt het. Je word daar gezet door rijke gasten. En als je eenmaal op de troon zit dan moet je doen wat de rijke mensen willen die je daar hebben gezet. Niet je familie heeft je op die stoel gezet.

Tilly
donderdag 29 oktober 2020 02:22

Heel veel mensen hadden ook de hoop op iets nieuws. Ondanks de dat het algemeen bekend is dat Santokhi en zijn ministersploeg het niet gemakkelijk zullen krijgen met hun bijna lugubere erfenis in de vorm van een leeggeplunderd land. Maar o.a. door zijn op bestuurlijk gebied onbekwame en dominante vrouw, familieleden die “geregeld” willen worden en allerlei politieke vriendjes in functies te accomoderen lijkt Santokhi hierdoor zijn infantiele voorganger Bouterse te willen imiteren. Brunswijk werd verweten Misiekaba die toen net de NDP had verlaten bij de ABOP binnen willen te halen. Wie weet gebeurd dat nog. Maar Santohki haalt Melvin… Lees verder »

Tilly
donderdag 29 oktober 2020 02:24

Omdat volgens Santokhi’s eigen verklaring hij al heel lang bevriend is met Lindscheer en ook toen al adviezen van hem kreeg. Chandrika hoe werkt dat dan ? Als ik Santokhi goed begrijp is Lindscheer een soort Zwitserland (onpartijdig) in mensen gedaante? Lindscheer werkt voor degene die op dat moment aan de macht is? En geeft geen info van zijn vorige broodheer door aan de nieuwe? En Lindscheer is momenteel ook geen trouwe vazal meer van Desiree Bouterse? Kom, kom Santokhi, de Surinaamse bevolking is niet dom. Lindscheer als veiligheidsadviseur in dienst nemen was een idee van Melissa? Dan is Santokhi nog… Lees verder »

Tilly
donderdag 29 oktober 2020 02:25

Onbekwaam zijn op gebied X of op gebied Z, enzv is geen schande. Er zijn heel weinig mensen die meerdere vakgebieden tegelijk goed beheersen. Maar het is de doodsteek voor een ministerie en alle departementen die daaronder vallen, als de minister die het ministerie voorzit geen hol verstand van zijn vak heeft. Tijdens de regering Bouterse was dit tijdens beide regeertermijnen op alle ministeries het geval. Jaïr Schalkwijk en Hubert Rampersad moeten maar doorgaan met het schrijven over nieuw vastgestelde en/of door etterende misstanden op bestuurlijk niveau en andere sectoren. Hopelijk dat Santokhi er wakker door schrikt en dan actie… Lees verder »

Tilly
donderdag 29 oktober 2020 02:27

Maar voorlopig zal hij zich het hoofd moeten breken hoe het geërfde schuldenprobleem van Ork Bouterse en zijn vraatzuchtige trollen op te lossen. Hubert Rampersad vindt het maar niks, maar Santohki zal helaas ook op de leningen toer moeten gaan om een begin te maken met het (niet te ontlopen) aflossen van de geërfde schuldenlast. De schatkist is leeg en Suriname heeft niets meer van waarde te verpanden. De helle gedrochten Bouterse en Hoefdraad hebben al alles wat los en vast zat weggedragen, beleend, verpand of leeggeroofd. Het ADEK tot een duurzame, innovatieve opleidingsinstituut te maken kan niet snel genoeg. Maar dit… Lees verder »

Tilly
donderdag 29 oktober 2020 02:28

Het is heel moedig van Hubert Rampersad om onder eigen naam mistanden aan de kaak te stellen.
Hopelijk wordt dit goed voorbeeld door meer mensen opgevolgd.
Deze daad zal Rampersad door Santokhi en misleide aanhang niet in dank worden afgenomen. Men zal natuurlijk pogen Rampersad de mond te snoeren door hem bv. in zijn broodwinning te treffen.
Professor Hubert Rampersad kan voor zijn broodwinning gelukkig ook naar Nederland of de USA uitwijken.

Koeni
donderdag 29 oktober 2020 02:40

“De enige topdeskundige momenteel in Suriname schijnt Melissa te zijn die volgens de liegende president prodeo werkt.” Deskundig ? 🥴 🤭 🤭 🧟‍♀️ Ja zeker in haar denkbeeldige wereld ? En nee niks prodeo werken. Het is algemeen bekend dat Melissa gewoon voluit wordt betaald om onbevoegd kabinetschef te spelen. De aanstellingsdocumenten daarover circuleren gewoon op social media. Ik heb een aantal mensen gevraagd aan de hand van een foto van Melissa Santokhi een eerste indruk van haar te geven. Er waren heel erge opmerkingen bij. Ik heb hieronder de netste geselecteerd. Iemand zei dat ze een lelijke omhooggevallen xpoot… Lees verder »

Henk
donderdag 29 oktober 2020 16:46

Nou nou meneer Hubert Rampersad u verwijd Santokhi dat hij van het ADEK en het landsbestuur een potje maakt, door op onethische wijze zijn vrouw, familieleden, sympathisanten etc op goedbetaalde hoge posten te plaatsen. Maar u bent zelf op ethisch gebied geen heilige. Ik verwijs naar het van u afgenomen interview op http://www.dewanand.com. Uw opmerking toen. “Het is heel interessant om te lezen hoe succesvol Hindoestanen uit Suriname kunnen zijn, maar toch geen enkele vooruitgang kunnen realiseren in Suriname, omdat zij gewoon bang zijn voor negers.” Kunt u deze bewering hier nader verklaren en bewijzen? Uw uitspraak in http://www.dewanand.com klinkt… Lees verder »

Henk
donderdag 29 oktober 2020 16:48

Op 22 augustus 2020 overhandigd u persoonlijk uw boek “Authentic Personal Branding for Design Thinkers” aan president Santokhi.
En deze week minder dan 3 maanden later brand u Santokhi via de pers helemaal af. Zo te zien kent u, uw pappenheimers. Dus hoezo kunnen Hindoestanen in Suriname zich niet ontwikkelen omdat ze bang zijn voor negers? Santohki is toch zichzelf in de voet aan het schieten door zijn vrouw, familieleden, partijgenoten en partij sponsoren met bestuursposten te accomoderen.

column

Hogere Moraal eist herdefinitie ‘CORRUPTIE’

Geplaatst

op

Corruptietribunaal (1)

Enige tijd geleden kwam een persoon die in dienst is van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de publiciteit met stukken van het ministerie, waaruit zou blijken dat de minister ondanks het personeelsoverschot heel wat mensen in dienst had genomen. Hieronder zijn er volgens hem mensen die SRD 9000 betaald krijgen per maand waar een deel van terugvloeit in de partijkas. Bij minstens enkele van hen ging het volgens de man om mensen die met vervroegd pensioen waren gegaan en die dus al een Staatsinkomen genoten. 

De minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo reageerde daarop, omdat naar hij zegt, het ambt van minister niet beledigd en te grabbel gegooid mag worden.(woorden van gelijke strekking). Volgens zeggen van de minister heeft hij precies 10 mensen in dienst genomen op het ministerie, waar hij verslag van heeft gedaan in de Nationale Assemblee alhoewel dat niet gebruikelijk is.

Verder zegt de bewindsman over het ‘terugvloeien van een deel van de vrij grote salarissen in partijkas’, dat tot directeur benoemde personen 10 procent van hun salaris afdragen aan de partij en dat dit zo is bij alle politieke partijen. Het voorgaande is misschien algemeen ‘beleid’ van politieke partijen, maar voor de meesten van ons is dit nieuws!  Nieuws, dat belangenverstrengeling in zich lijkt te dragen en daarom wat naar corruptie riekt.

Als er tussen de  personen die met vervroegd pensioen zijn gegaan werkelijk mensen zijn die wederom in dienst zijn genomen bij de overheid tegen een salaris van SRD 9000,- is dat op zijn minst oneerlijk, omdat de persoon dan twee overheids inkomens geniet. Mijn punt hier is, dat zo iemand niet verplicht was met vervroegd pensioen te gaan als die toch voor de overheid wilde werken. En weer hangt er een geur van corruptie, maar nu wat sterker.

Ik wil hiermee geenszins de minister uitmaken voor corrupt en al helemaal geen vergelijking trekken met het door van corruptie doordrongen beleid van enkele vorige regeringen. Ik wil hiermee alleen maar aangeven hoe gauw je corrupt bezig kan zijn,  als je niet heel streng bent voor jezelf om het ambt van minister te beschermen tegen bezoedeling.

Bij het streven naar hogere morele standaarden in Suriname, wat een van onze top prioriteiten zou moeten zijn gezien de vrije morele val waarin wij al jaren zitten, hoort het dat wij het begrip ‘CORRUPTIE’  gaan herdefinieren. –  culturu.com  –  Christa Sluisdom

 

 

 

Lees verder

column

Chan (Pres), Bravo (VP) en Aka (MinFin) doen het goed!

Geplaatst

op

Polish 20201118 233054269 (1)

Mijne mensen, de economische situatie waarin Suriname zich bevindt, gaat mijn verstand te boven. De vorige regering had het land achtergelaten als een economisch mijnenveld vol met onvoorziene valkuilen. De overheidsbanken (de Centrale Bank en de Surinaamse Postspaarbank) waren leeggeroofd door hun respectieve directeuren die nu trouwens achter slot en grendel zitten.

De handelsbanken hadden eerder onder druk van de toenmalige Roverheid, de kasreserves (USD’s en  euro’s) door hun cliënten aan hen toevertrouwd, op de Centrale bank moeten storten. En alsof dat  niet erg genoeg was, waren er vele buitenlandse leningen gesloten, waarvan die bij het Oppenheimerfonds van 550 miljoen US Dollars er één van de velen was.  En raadt eens hoeveel van die 550 miljoen US Dollars zijn gebruikt voor belangrijke investeringen.

Volgens Aka, de Minister van Financien, is dat precies 7.3 miljoen US Dollars voor een investering in het Goudmijn bedrijf Newmont. De rest zou consumptief gebruikt zijn en dat is 542 miljoen en 700.000 US Dollars. Dat is veel geld om zomaar te verdwijnen, maar toch heeft het dat wel gedaan. Een deel daarvan is hoogstwaarschijnlijk gegaan naar aardappelen en uien door Alu Baba (Aardappelman) ingekocht als zoethoudertje voor het volk.

Is een deel van de USD 542 miljoen ook in de vorm van salarissen gegaan naar de vele duizenden burgers die de afgelopen jaren in dienst van de overheid zijn genomen? Ik betwijfel dat, want Alu Baba de ex-VP, was haast met stomheid geslagen dat Aka, Chan en Bravo de landsdienaren hun salarissen hadden uitbetaald zonder te lenen, omdat tijdens zijn regering er maandelijks op bedel-leentoer moest worden gegaan om die specifieke reden.

Nu moeten Chan en Bravo met behulp van Aka, al goochelend en jonglerend alle ballen in de lucht zien te houden. Maar wie schetst ons aller verbazing wanneer blijkt dat Channeman(een troetelnaampje is op zijn plaats) en crew, na drie maanden prudent en zuinig beleid, instaat blijken de landsdienaren gewoon te kunnen betalen zonder te lenen. En waarempel blijkt het nu dat prudent en zuinig beleid nog niet het hele verhaal is.

Het volledige verhaal is, dat het geld dat bij de honderdduizenden euro’s, US Dollars en SRD’s op maandbasis in de zakken van de voormalige Landstop en hun uitgebreide foute kring verdween, nu overblijft in landskas, waar dus de 60.000 plus ambtenaren mee betaald zijn. Mooier kon het niet!

Christa Sluisdom

 

 

Lees verder

Meest gelezen