Suriname ALTIJD Dichtbij

column

Regering moet de zwakke tot zwakste groepen opvangen, het lood wordt hen te zwaar

Geplaatst

op

Het leven wordt met de dag ondraagelijker voor de samenleving. De ene kant worden de keel en neus dichtgeknepen en aan de andere kant verwacht men dat de burger normaal ademt. Wat ik daarmee wil zeggen is; de maatregelen worden getroffen vanuit de regering en overheid met onvoldoende voorlichting en inlichtingen naar de samenleving, waardoor deze onvoldoende voorkennis draagt en zich niet kan voorbereiden daarop.

Verder is het zo dat niet gelijk een beleid wordt uitgevoerd om de zwakste groepen binnen de samenleving op te vangen. De mensen met een heel laag inkomen, mensen met een beperking, seniorengroepen, mensen die wegens het Covid-19 gebeuren werkloos zijn geworden moeten snel opgevangen worden.  De armoede neemt toe; brandstof wordt verhoogd te midden van een lock down, hetgeen  tot gevolg zal hebben dat de prijzen in de winkels gelijk weer de volgende dag verhoogd zullen worden, terwijl er geen of onvoldoende inkomen is aan de zijde van het volk.  Zeker de kleine ondernemers en de eerdergenoemde doelgroepen zullen hiervan de dupe worden. 


Er moet een balans gevonden worden om de maatregelen simultaan uit te voeren wat betekent dat de solidariteitsheffing alleen wordt ingevoerd voor de hoge inkomensgroepen, de governmentake op brandstofprijzen wordt verhoogd met srd 1,-, voer vermogensbelasting en btw in. De prijscontroledienst het werk nu beter ter hand zal moeten nemen, zwaar wordt bezuinigd bij alle hoge functionarissen (vb. bij benoemingen, indien mogelijk minder veiligheidsfunctionarissen, stoppen van meerdere overheidssalarissen etc.) en overheidsuitgaven, nagaan om de grote schulden te herschikken (en obv het vertrouwen mogelijk zelfs kwijtschelding aanvragen). 


Tegelijk met al deze zaken moeten de lekkages gedicht worden: bestrijdt en voorkom verdere corruptie, bestrijdt en voorkom nepotisme en vervang zij die hiermee niet accoord willen gaan. Het volk heeft genoeg te lijden!
Meer communiceren, openheid van bestuur beter gezegd transparantie van bestuur zullen in woord als daad moeten worden gemerkt. Niet alleen het laten opsluiten van dieven en rovers is belangrijk, maar des te belangerijker is dat het gestolen geld terug moet worden gehaald. Daarvoor zijn er zovele modellen.
Zo kunnen we samen ons land …. ons volk redden voor de verdere afgang. 
Laten we nu gezamelijk starten, alle actoren samen door alvast kritischer en assertiever naar elkaar toe te zijn. Daar komt beweging in .. Socialmedia helpt ons reeds !!

Culturu.com Ingezonden : I. Plein

7 Reacties
7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul
zondag 23 augustus 2020 15:05

De regering moet bedrijven neerzetten. Dat men hun eigen geld kan verdienen. Plantages voor landbouw naar bu buitenland enz zodat er gewerkt word geld verdiend word ..

Ram
maandag 24 augustus 2020 17:35

Loonbelasting verlagen voor lage inkomens groepen.

Zwartje
maandag 24 augustus 2020 20:36

Cultuur.com, jullie lijken wel voorstanders van die paarse rioolrat en moordenaar. Santokhi heeft nu al zoveel bereikt dan die 10 jaar rioolrat. 40 jaar van SU onder die paarse ass zijn weggegooide Haaren voor SU. Alleen maar achteruitgang. Het komt wel goed onder Santokhi. Schrijven jullie ook eens wat positiefs over de Grote man, president Santokhi

Rama
maandag 24 augustus 2020 20:37

Die zwakke groepen (mofinawangs) hebben in 2010 en 2015 met hun stem ervoor gezorgd dat er corrupt wanbeleid door de paarse bende gevoerd kon worden met verarming tot gevolg en nu plukken ze de zure vruchten daarvan. Met geduld, discipline en hard werk zal het land heus wel uit de door paars veroorzaakte crisis komen.

Prinses
maandag 24 augustus 2020 21:22

Beste I. Plein, fijn dat u het allemaal zo goed weet. Gaat u het nu ook even regelen ?
Inplaats van aan de kant te staan en te klagen en commentaar te leveren, laat maar even zien hoe u het gaat doen als u de president zou zijn.?
Ik constateer geen enkele aanpak in uw commentaar.
Ik wil graag ook goede oplossingen van u lezen ?
Of is het hier weer de beste stuurlui staan aan wal ?

Vijay
dinsdag 25 augustus 2020 01:42

Na het stuk gelezen te hebben kom ik tot de volgende conclusie:
De schrijver heeft moeite mee dat de brandstof verhoging zonder behoorlijk voorlichting is doorgevoerd. De vorige regering heeft nooit dit soort verhogingen doorgevoerd met eerst een voorlichting. Wat wel gebeurde was dat de besluiten uitlekte op één of ander manier waardoor er lange rijen ontstonden bij de pompstations.

Verder schrijft de schrijver de voorgenomen plannen van de regering, dus geen nieuws.

Ginger
vrijdag 28 augustus 2020 13:56

Reakties zwartje,, zwartje hindoe zeker wat een belachelijke reaktie hij heeft 3 dingen bereikt 1 dat abop en nps met hem wilden formeren anders was hij geen pres..
2 getrouwd en zijn vrouw beloond met 2 baantjes
3 jullie in lockdown greepAdvertentie

column

Surinamers Pittbull terriers

Geplaatst

op

Polish 20200926 101313732

 

De tweede aanpassing van de brandstofprijs binnen enkele weken tijd, heeft de Surinaamse gemoederen flink in beroering gebracht. Voor velen kwam deze tweede verhoging die in het kielzog kwam van de officiële depreciatie van de Surinaamse dollar, als een donderslag bij heldere hemel. Het ging om een verhoging van meer dan SRD 3 per liter brandstof. Vele burgers vonden dit teveel en klaagden dit niet te kunnen betalen. Suriname’s activist en ‘angry young man no 1, Pakkitow, riep op tot protest op het onafhankelijkheidsplein tegen deze verhoging. Hij vond, dat als de bevolking offers moet brengen, de top van het land ook moest inleveren.

Al deze klaagzangen riepen weer reacties op waarvan één kwam van een uitbater van pompstations, Roy Boedhoe. “Als je geen geld hebt, moet je geen auto rijden”, zei hij in een interview. Dit was olie op het vuur van de burgers die zich door de verhoogde olieprijs benadeeld voelden. Roy Boedhoe werd op sociale media geroosterd. De aardigste reactie was: waar bemoeit hij zich mee? Een andere reactie die van meerdere personen kwam was: Hij leeft van brandstofverkoop.  Hoe kan hij zoiets zeggen? Een ander voegde eraan toe: Een auto is geen luxe en weer een ander: cancel Boedoem. Er werd ook, waarschijnlijk uit pure frustratie zelfs gevraagd naar de verbljjfplaats van zijn nek. Er kwam ook een serieus uitziende oproep om niet meer bij zijn bedrijven te tanken die luidde: “Ik tank NIET bij Boedhoe, U ook NIET toch?”. Sociale media stonden en staan nóg steeds bol van verontwaardiging over Boedhoe’s uitspraak.

Surinamers waren tot de verkiezingen een verdraagzaam, volgzaam en zelfs dociel volkje. Het leek haast alsof zij  tien jaar lang in een semi- vegetatieve staat verkeerden.  Je kon veel met ze doen en van alles tegen ze zeggen. Men ageerde nergens tegen. Je hoorde meestal  alleen een vermoeid: “Als ik niet werk eet ik niet”. En daar bleef het bij. Maar sinds het tellen van de stemmen na de verkiezingen in het NIS toen Pakkitow en anderen daar als waakhonden over onze stemmen waakten is er iets veranderd in Surinamers.

Komt het door pitbull Pakkitow dat Surinamers zich plots geen knollen voor citroenen laten verkopen? Of heeft Bouta al die bijvoeglijke naamworden die vóór ‘volkje’ staan meegenomen bij zijn afgang of….is de pap waarmee hij Surinamers tien jaar lang in slaap heeft gesust, uitgewerkt? Weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar één ding staat vast. Als je Surinamers nu na de verkiezingen ‘A’ zegt, krijg je het hele alfabet over je heen. En Als je ‘B’ durft te zeggen, roosteren ze je. Bij ‘C’ ben je gelijk de grond en niet meer aanspreekbaar. En het geval van Roy Boedhoe is daar alleen maar een voorbeeld van. De regering en iedere publieke figuur in Suriname loopt vandaag aan de dag op eieren. De nieuwe mondigheid van mijn volksgenoten duizelt me. –  Christa Sluisdom

Lees verder

column

Suriname in de greep van buitenlandse mogendheden

Geplaatst

op

Pompeo Bij Santokhi

Suriname doet een veel te grote broek aan door zich in te laten met grootmachten zoals Amerika. Nog vers in het geheugen ligt de uitbrander die Amerika gaf aan Brits Guyana toen een deel van de bevolking weigerde de verkiezingsuitslag te accepteren. Suriname kreeg een pluimpje en felicitaties voor de eerlijke en democratische verkiezingen.

Mike Pompeo bracht op 17 september 2020 een bliksem bezoek aan Suriname. In een vraaggesprek onderstreept hij dat de VS niet van plan is om China ruimte te geven om zijn handelsbetrekkingen met Suriname verder te verstevigen.

Pompeo is gericht op alle landen in de regio en is van plan zijn invloed verder uit te breiden. Antwoorden van Santhokhi op persvragen stonden haaks op die van Pompeo. Santokhi ontkende dat Suriname als doorvoerhaven zal dienen wanneer Amerika besluit om Venezuela binnen te vallen en hield zich van de domme.

Dit terwijl Pompeo in niet mis te verstane bewoordingen aangaf dat hij van plan is om de Amerikaanse invloed in de regio uit te breiden…Santhokhi heeft Nederland op een zijspoor gezet en is nu het schoothondje van Pompeo.

Wat maakt dat Suriname zo weinig notie heeft van  de verhoudingen in de wereld…? Hoe wordt de afweging gemaakt om vriendjes te worden met een land als Amerika? Is  Santhokhi in de val gelopen of  heeft hij zich doelbewust in deze positie
gemanoeuvreerd..?
Meneer Santokhi weet u dat u Nederland hiermee op een zijspoor heeft gezet.?. Dit zal u niet in dank worden afgenomen.

 

 

Annakee Westers

Lees verder

Meest gelezen