maandag 20 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
4.8
(4)

Rabin Parmessar slaat de VHP knock-out in de diplomatie met Nederland

lees ook ...

Oproep en uitdaging aan VHP,Santokhi,VHPMedia commissie en d...

Santokhi maakt zich klaar voor een tweede termijn. Op zaterdag 25 mei 2024 gaat hij aftrappen met zijn campagne met als rode draad “geef mij een tweede termijn, laat mij mijn klus” afmaken. Dat Santo...

De VHP en vooral Santokhi hebben jaren de Nederland-troef uitgemolken. Zij hebben, net als sommige andere partijen als DA’91, het volk steeds bang gemaakt dat met de NDP aan de macht het buitenland en dan met name Nederland Suriname “links” zullen laten. Santokhi pochte over zijn contacten met Nederland, met zowel de overheid als de diaspora. Hij liet geen kans voorbijgaan om het volk over zijn contacten met onder andere Tweede Kamer leden te vertellen. En de Tweede Kamer en de Nederlandse politiek heeft vreemd genoeg ook meegedaan aan die djote van de VHP, DA’91, Santokhi en Del Castilho.

Met al hun innige contacten en diplomatie is het hun niet gelukt om Nederland te vragen om hun verantwoordelijkheid te nemen voor enkele heikele onopgeloste zaken uit het verleden van voor de onafhankelijkheid.

Deze week is de Tweede Kamer in Suriname en de regering, Santokhi en Ramdin, maken niet zoveel ophef meer over de bewierookte support van Nederland. Ook de linker- en rechterhand en op z’n Hindostaans de tjamtja (=futuboy) van Santokhi die uit Nederland toevallig ook in Suriname was maakt er geen melding meer over. De troef is nu uitgespeeld.

Parmessar slaat knock-out

En precies op dat moment komt de nestor uit de Surinaamse politiek, Rabin Parmessar, met een stevige klap richting VHP, DA’91, Santokhi en Del Castilho. Deze week agendeerde Parmessar de heikele punten in het overleg met Nederlandse Kamerleden en hij “eiste” van Nederland om zich in te spannen voor die onderwerpen.

In de Surinaamse media verscheen het bericht over de ontmoeting met de Kamer. “Fractieleden van de NDP, Rabin Parmessar (fractieleider), Stephen Tsang en Ebu Jones voor de vaste commissie Buitenlandse Zaken, Internationale Betrekkingen en Internationale Samenwerking eisen dat Nederland zich toewijdt aan onopgeloste kwesties van Suriname. Het gaat onder meer om de grenskwesties van Guyana en Frans-Guyana, de confiscatie van de 19,5 miljoen euro, het vrijgeven van alle documenten over de periode 1980-1987 en inspanningen te plegen om de drugsgerelateerde criminaliteit en de internationale mensensmokkel in te dammen “(bron Starnieuws).

Opvallend was ook dat de Kamerleden zelf ook de NDP DNA leden bijtrokken voor overleg.

“Hoewel de uitnodiging voor deze bespreking pas gisterochtend is ontvangen, hebben de NDP-leden van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele zorgpunten aan te kaarten” (bron Starnieuws).

Is dit het bewijs dat Nederland nu serieus rekening houdt met de NDP in 2025 in de regering? Probeert Nederland al langzaam voor te sorteren op de NDP en de VHP los te laten? Het is immers publiek geheim dat de Nederlandse overheid zwaar teleurgesteld is in Santokhi en de contacten zijn helemaal op een laag pitje. De mattie Mark is Santokhi al lang vergeten. Met een nieuwe regering in Nederland in aantocht zal de relatie zakelijker worden en dat is overigens wat de NDP altijd propageerde namelijk goede banden maar zakelijk en op basis van wederzijds respect. In aantocht naar de verkiezingen lijkt Parmessar hier een stevige klap te hebben uitgedeeld aan de VHP.

Diaspora troef uitgespeeld

Santokhi heeft ook op het tweede front, de diaspora, verloren. Hij is maar 1 keer naar Nederland geweest waar hij de diaspora heeft gesproken. Dat was ook omdat bij op staatsbezoek was en niet omdat hij de diaspora wilde betrekken. De meeting op de terugreis uit India vorig jaar was meer een VHP-meeting en ook nog met een vrij beperkte groep VHP’ers. Santokhi heeft deze keer op zijn reis naar China niet aangedurfd om op de heen- of terugreis de diaspora te ontmoeten. Santokhi heeft dus kennelijk de diaspora ook al “afgeschreven”. Hij weet dat veel van de diaspora, behalve de diehard matties van de tjamtja van Santokhi, hem al lang door hebben en zwaar afgeknapt zijn op Santokhi.

Nu is de vraag wat NDP op dat gebied gaat doen. Gaan zij ook daar de VHP een flinke dreun in geven. Gaat de NDP hun diaspora beleid verder verstevigen? Zij hebben destijds met de voetballers een stap gezet. Wat is de volgende stap van hun daarin?

De verkiezingen van 2025 zullen in elk geval niet meer gaan over de sprookjes van de buitenlandse contacten. Die troef lijkt nu uitgespeeld.

December 82 troef ook uitgespeeld

Een andere troef die Santokhi en Del Castilho niet meer kunnen gebruiken is de december case. Sterker nog Santokhi krijgt nu zelfs een “oorvijg” in de december case want de oppositie, exclusief de NDP, zal hem flink inwrijven dat hij niet in staat is geweest om opvolging te geven aan het vonnis en dat Bouterse niet is komen opdagen. Dit is Santokhi aan te rekenen. Dat wat Santokhi en zijn VHP decennia lang, verkiezing na verkiezing, gebruikte als troef wordt nu een “strop” voor hem. Nu is de december case een visgraat in de keel van Santokhi. A san fassie hebbie.

Wat zal Santokhi nu verzinnen? Dat hij een topeconoom is, beter dan de VES? De wonderen zijn de wereld niet uit. Santokhi is een goede sprookjesverteller dus hij zal zomaar wat bij verzinnen en zijn tjamtja’s zullen dat verder verspreiden. Dat wil zeggen dat hij deze keer steviger bevraagd moet worden. Iedereen is nu “gewaarschuwd”.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnRabin Parmessar slaat de VHP knock-out in de diplomatie met Nederland