vrijdag 4 oktober 2024
34 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
5
(1)

Quo vadis, Suriname?

lees ook ...

IMF en de ongelooflijke begrotingen van Santokhi

De samenleving snakt naar maatregelen die concreter zijn om het leven iets draaglijker te maken. Ondanks de Koopkracht versterking van plus minus 60 euro, leeft een aanzienlijk deel van de bevolking v...
  1. Jennifer van Dijk-Silos alludeert op een mogelijke burgeroorlog

“Zij (JvDS) noemt de uitspraak van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces, diverse malen een climax. Burgers vertrouwen rechters niet meer, volgens de minister. Er ontstaat ongehoorzaamheid over vonnissen, die naast zich neergelegd worden…..”’Als de situatie zo doorgaat, geloof mij, het kan, ik zeg niet dat het is, het een wortel zijn van een burgeroorlog. En weet je waarom. Laten wij realistisch zijn. Ik heb niet voor niemendal verwezen naar de grootste politieke partij…’’…De minister merkt op dat zij niet bezig is met intimideren, maar uitleg geeft. (Starnieuws d.d. 2 juli 2016)

  1. Desi Bouterse spoort aan tot plegen coup

Bouterse zei op 30/11/2020 tijdens een partijbijeenkomst dat Suriname onder de  regering-Santokhi vijftig jaar wordt teruggeworpen in de tijd en dat “dit soort dingen alleen met wapens weggehaald kunnen worden”. Hij insinueerde verder dat er hier een taak voor jongeren lag. (NOS d.d. 5 december 2020)

  1. Ronnie Brunswijk op oorlogspad

“Terwijl men Brunswijk aanvalt, ben ik al twee weken bezig te praten met gewezen Jungle Commandoleden en ex-militairen om het hoofd koel te houden. Mensen houden geen rekening met de consequenties, maar ik denk veel verder. Wij hebben straks een uitspraak in het 8-decemberproces en nu zijn mensen ook bang dat zij opgepakt zullen worden, daar de amnestiewet (uit 1989) niet meer geldig is.” Aan het woord is de Surinaamse vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk tevens ex-leider van de Jungle Commando.

Brunswijk reageerde hiermee op uitgegeven verklaringen van het bedrijfsleven en politieke organisaties op uitspraken die hij eerder deed op een politiek podium. Toen zou Brunswijk hebben aangehaald dat hij op oorlogspad is en dat niemand hem moet dwingen om zijn ‘handschoenen’ weer op te pakken…….. Op vragen van journalisten over zijn uitspraken, herhaalde Brunswijk vandaag dat hij niemand heeft bedreigd. “Ik heb niemand bedreigd. Ik heb duidelijk willen maken dat men geen rekening houdt met de gevolgen van het intrekken van de amnestiewet”. (GFCnieuws d.d. 16 augustus 2023)   

De Amnestiewet uit 1989 schrijft voor dat personen die strafbare feiten hebben gepleegd in de opmaat naar en tijdens deBinnenlandse Oorlog in Suriname, niet strafrechtelijk worden vervolgd. Het Constitutioneel Hof in Suriname heeft de wet nietig verklaard, omdat die in strijd zou zijn met de Surinaamse Grondwet en verschillende door Paramaribo erkende internationale verdragen.

  1. Vrees voor een rassenoorlog

De directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), Anastatia Kanapé-Pokie, is in de kwestie rond het gehaal en getrek met presidentszoon Richano Santokhi ook in de fout gegaan. De CBB-autoriteit is niet alleen deze keer in de fout gegaan, maar heeft zich eerder ook al vergaloppeerd. Dat kan gehaald worden uit het audiobericht dat ze heeft gestuurd naar Richano Santokhi en dat viraal is gegaan. Overigens kunnen de handelingen van de presidentszoon niet goedgepraat worden. “Die jongen is compleet instabiel”. De racistische opmerkingen van de presidentszoon zijn ook verwerpelijk. Dit zegt Jennifer van Dijk-Silos in Bakana Tori. Richano heeft zijn vader in een moeilijk parket gebracht. Overal waar hij is geplaatst heeft hij voor problemen gezorgd. De president zou zelfs moeten aftreden vanwege de verkeerde gedragingen van zijn kind.

Diplomaat tevens voormalig hoofd Protocol op het Kabinet van de President, Rose-Ann Franklin, zegt altijd tegenstander te zijn geweest van nepotisme in de buitenlandse dienst doelende op de zoon van de president die volgens haar geen woordvoerder is van het consulaat (in Miami). Ze is ook niet te spreken over de termen die de presidentszoon in de app-berichten heeft gebruikt. Als dat werkelijk zo is vreest ze voor een rassenoorlog in ons land. (Suriname Herald d.d. 19 september 2023)

Stef Blok, Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, heeft tijdens een bijeenkomst in Den Haag keihard uitgehaald naar Suriname, dat volgens hem een ‘failed state’ is vanwege de ‘etnische opdeling’. (Algemeen Dagblad d.d. 18 juli 2018)

 

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnQuo vadis, Suriname?