dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Pres Chan maakt draai van 180 graden

lees ook ...

NDP is in een spagaat en verdacht tam met een doppie pistool...

Valt het niet op dat NDP zo tam is terwijl de VHP al jaren op ze beukt over wanbeleid, wanpraktijken, malversaties en corrupties door de NDP. Het valt erg op dat zelfs NDPer’s zich beginnen af te vrag...

China Zhong Heng Tai niet bezig met palmolie maar met houtkap. 

Opeenvolgende regeringen hebben zich zo’n 20 jaar lang in de luren laten leggen door China Zhong Heng Tai Investment Company Ltd. (CZHT), dat beloofde een bloeiende palmolieindustrie op te zetten. Terwijl de onderneming nog geen druppel palmolie heeft geproduceerd, kijken beleidsmakers gelaten toe hoe tienduizenden hectares ongerept bos worden gekapt en het rondhout naar het verre oosten verdwijnt. Na wat getreuzel heeft president Chan Santokhi op 15 januari 2023 de knoop doorgehakt en definitief een streep gehaald door het avontuur van China Zhong Heng Tai. Het Openbaar Ministerie heeft alle activiteiten van de Chinese firma laten stopzetten. 

Bron: Suriname Nieuws Centrale en DWTonline januari 2023

Wat schetst de verbazing

De stuurgroep Ontwikkeling Palmolie Industrie Marowijne moet onderzoek verrichten naar de continuering van het palmolieproject in het Patamaccagebied en het inventariseren en evalueren van de overeenkomst tussen de Republiek Suriname en China Zhong Heng Tai Investment Co. Ltd (CZHT). President Santokhi vroeg de stuurgroep om in het belang van de ontwikkeling van het land en in het kader van de samenwerking met China zaken goed te onderzoeken.  

Bron: Starnieuws d.d. 23 augustus 2023.

Waarom vermoedelijk continuering palmolieproject

Suriname heeft een schuld van circa $540 miljoen bij China. Daarmee is Peking de grootste bilaterale schuldeiser. Er is nog altijd geen duidelijkheid over wanneer er een schuldherschikking komt met China.

”De regering van Suriname is vol vertrouwen dat in november 2023 een herstructureringsakkoord met China zal worden bereikt, als laatste onderdeel van de schuldherschikking die het IMF heeft aanbevolen. Buitenlandminister Albert Ramdin zal naar verwachting in november 2023 naar China reizen om de laatste stappen van deze cruciale onderhandelingen af te ronden. Een overeenkomst met China vormt het laatste puzzelstukje om Suriname uit de financiële problemen te helpen.”

Bron: Suriname Nieuws Centrale d.d. 26 september 2023.

Heeft pres Chan tussentijdse rapportage al ontvangen?

Gangaram Panday, voorzitter van de hierboven genoemde stuurgroep, zei dat het een langdurig proces zal worden, maar er zal binnen twee maanden (ultimo oktober 23, aj) alvast een rapportage aan de president worden gedaan.

Gerelateerd artikel: ‘Koppig China maakt het wanbetalende landen moeilijk’ op Het Financieele Dagblad d.d. 9 oktober 2023.

 

Ingezonden :  Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnPres Chan maakt draai van 180 graden