donderdag 22 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
5
(2)

Politiek in Suriname

lees ook ...

Het alternatief voor deze regering vind je door anders te ki...

Wij horen regelmatig de vraag: wat is het alternatief? De armoe in het antwoord verlamd elke discussie in Suriname over hoe het land verder te krijgen. Kennelijk is iedereen doordrongen dat het armoed...

Alhoewel de volgende verkiezingen pas op 25 mei 2025 zijn, liet president Chan Santokhi maandag 4 sept. 2023 tijdens een ontmoeting met de diasporagemeenschap in Den Haag doorschemeren, dat Suriname mogelijk eerder naar de stembus gaat. “We maken die partij klaar voor die volgende verkiezing: 2025 of eerder”.

Santokhi gaat voor een tweede termijn als president van Suriname en wil minstens 28 zetels hebben van het electoraat. “We hadden opgeroepen geef ons die 28 zetels. Heel wat mensen begrepen dat niet. Nu begrijpen ze het wel waarom. Maar nu ga we niet vragen om 28 zetels. We gaan u vragen geef ons 28 en meer. Als u van het land een prachtig welvarend land wil maken,” meent de VHP-voorzitter.

Bron: Suriname Herald d.d. 7 september 2021.

Noot: De vervroegde Tweede Kamerverkiezing in Nederland vond plaats op 22 november 2023.

Paul Somohardjo, de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), wil ter afsluiting van zijn politieke carrière zitting nemen in een regering met twee derde meerderheid (34 zetels, aj). Hij heeft er geloof in dat zijn aanhang hem samen met de ABOP de steun zal geven om met twee derde meerderheid regeer verantwoordelijkheid te dragen. ABOP en PL gaan weer hand in hand samen de verkiezingen in 2025 tegemoet. Somohardjo zei dat als de kiezers ze twee derde meerderheid geven, de ABOP en PL bij de formatie van de regering alle partijen gaan uitnodigen om deel te nemen in de regering, “alleen om een breder politiek draagvlak te hebben.” Omdat het volgens hem “om Suriname gaat.”

Bron: Starnieuws d.d. 10 december 2023.

Er is veel werk aan de winkel. De huidige situatie van Suriname na 48 jaar staatkundige onafhankelijkheid is niet wat het volk verdient. De Nationale Partij Suriname (NPS) is de partij die Suriname een betere toekomst kan geven. De NPS zal bij de verkiezingen van 2025 de grootste partij in Suriname worden, zo beweerde partijvoorzitter Gregory Rusland tijdens de kranslegging bij het beeld van oud-voorzitter Henck Arron in het kader van de herdenking van 48 jaar Staatkundige onafhankelijkheid.

Bron: Suriname Herald d.d. 27 november 2023.

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn voor de volksvertegenwoordigende organen (De Nationale Assemblee, de districts- en ressortraden), dan zou de NDP de grootste partij van het land worden. De VHP zou volledig worden weggevaagd. Dat blijkt uit een vandaag gehouden online opiniepeiling van D-TV Express.

Bron: Suriname Herald d.d. 24 september 2023.

Ingezonden: Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnPolitiek in Suriname