zaterdag 27 november 2021
25 C
Paramaribo
3 C
Amsterdam
3
(2)

Plaatsvervangende Schaamte

lees ook ...

Kondre nomru wan?

De historische dag van 25 november is voor Suriname en veel van zijn Surinamers slechts een dag om bij stil te staan. Morgen zien we wel. Als het even kan blijven veel Surinamers stilstaan om zich te ...

Ik krijg na Jaren weer last van een bepaald gevoel dat ik voorheen had wanneer een familielid of zelfs een kennis zich in een zeer beschamende situatie bevond die ook mij aanging, al was het alleen om de familieband of de vriendschap. Maar op den duur werd ik gewoon nergens meer koud of warm van. Maar nu is het er na tientallen jaren weer: de plaatsvervangende schaamte.

Het voelt alsof je een knoop hebt in je maag; je schaamt je zo erg, dat je je klein wil maken, alsof je fyofyo hebt en je ziel wil wegkruipen. Er wordt zoveel schandelijks gedaan door de leiding van dit land dat je het persoonlijk opvat. Het is tenslotte jouw land en het zijn jouw leiders. Dat is het gevoel dat ik kreeg toen bekend werd dat het Deense bedrijf: Hybrid Power System Group (HPSG) nergens bekend was, ook niet bij de bedrijven met wie ze zeiden samen te werken. En dit werd al vanaf het begin van de samenwerking vermoed, maar de leiding van ons land ging fris en vrolijk ermee door.

Nu geloof ik wel dat bepaalde figuren aan de top wat dom zijn, maar niet zo dom dat ze als een kip zonder kop een contract tekenen van 1.2 miljard US dollar met een bij niemand bekende firma. En dat er geen antecedenten onderzoek is gedaan! Dat is geen domheid, maar kwade wil! Zou er heel misschien wat van die 1.2 miljard US dollar teruggestort worden op bepaalde rekeningen?

Dat ik last heb van plaatsvervangende schaamte is, omdat het voorgaande geen geisoleerd geval is. Suriname lijkt wel een grimmige schaduw van zichzelf te zijn geworden. (Over New Surfin en het waarom achter het ontslag van Poki en andere schandalen wil ik het niet eens meer hebben.) Wat wel vermeldenswaard is, is dt er kort geleden in ‘slands hospital enkele dagen lang een man lg die ‘bolletjes’ had geslikt die operatief verwijderd moesten worden. Waarop de chirurg wachtte weet ik niet, maar de man lag daar te lijden. En toen werd een gesprek openbaar tussen een verpleegkundige en een arts die het niet nodig vond de politie in te schakelen. De bolletjes konden na de operatie op de gang worden gezet en (door de eigenaar?) worden meegenomen, was het devies. De verpleegkundige vond dat de politie gebeld moest worden.

De houding van de arts en het feit dat meerder personen in het ziekenhuis kennis hadden van de zaak, geeft me de koude rillingen. Waarom werd de man niet geopereerd? Was het allemaal nog niet financieel geregeld (met de chirurg)? Hoe lang zijn dit soort vieze zaakjes al gaande? De patient is tenslotte gevlucht en gestorven aan opengebarste ‘bolletjes’. En onze overheid zegt geen woord! Maffiastaat, een eufemisme voor dit, mijn land Suriname.

 

Christa Sluisdom

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnPlaatsvervangende Schaamte