zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
5
(7)

Overleven in verleden, wordt nu als gegeven, politiek misbruikt

lees ook ...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zij...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zijn en aan Simons waarom zij een standpunt moet innemen Ik heb al diverse keren gewezen op het gevaar voor de samenleving door de vergiftigin...

Als we het verleden echt serieus willen nemen en erkenning eisen voor de misdrijven van de slavernij, de erbarmelijke omstandigheden waaronder de contractarbeiders te werk werden gesteld, dat indianen hun grondgebied kwijtraakte en voor de wandaden van het kolonialisme tot 1975, dan zouden we nu met zijn allen moeten schreeuwen dat we niet weer opnieuw willen overleven door beleidskeuzes van een paar regeringsleiders.
Toch is juist deze geschiedenis o.a. de oorzaak waarom de meeste van ons blijven zwijgen, niet de waarheid durven verkondigen en we niet gezamenlijk voor gerechtigheid kunnen vechten.

Waarom kun je zeggen dat deze regering bewust hun beleid heeft ingezet?
Om deze vraag te beantwoorden is het van belang om opnieuw naar bepaalde feiten te kijken hoe zij het land in 2020 hebben overgenomen. Want waarheid maakt vrij.

De Kas van Suriname was niet leeg bij overname in 2020.
583 miljoen US-Dollar bij de Centrale Bank van Suriname als reserve.
7 miljard SRD in de staatskas
.
in 2019 heeft de CBvS 38 miljoen winst gemaakt ten voordelen van de staatskas.
3,2 miljard US-Dollar staatschuld had Suriname , gemaakt over een periode van 45 jaar in juli 2020. De Schuldenlast was in dec 2019 72% BBP en 85% BBP bij overname in juli 2020. Nu in 2023 is het 146% BBP geworden. In drie jaar tijd heeft deze regering meer schulden gemaakt als 45 jaar daarvoor. En waarom?
In 2019 een lage inflatie van 4,2 % en het IMF voorspelde, zonder rekening met corona te houden, dat het inflatiecijfer tot 2024 laag bleef en dat betekend onder de 6 %.   NU al jaren rond de 66,7% waardoor het volk in totaliteit ernstig is verarmd.
De overeenkomst in 2019 met de Centrale Bank van Amerika, FED, betekende dat we euro’s giraal konden overmaken en de US-dollars het land in werden gebracht. De Amerikanen hebben drie maanden lang, in 2019, alles mogen controleren voordat zij deze overeenkomst aan gingen met Suriname. Met wanbeleid had men nooit deze overeenkomst gekregen.  Voor Suriname was dit feit van groot belang om black-listing te voorkomen. Hiermee konden we met de naam van drugs- en witwasland voor eens en altijd afrekenen. Wat ook nodig was gezien te situatie die we nu met de cambio’s meemaken zoals bijv.: met de snelst groeiende bank in Suriname Suri-change.
Men is nooit aan uw spaargelden gekomen wat nu wel gebeurd met de veilingen die de CBvS heeft ingezet: OMO’s en daarmee de banken hebben verreikt met uw belastinggeld en het geld wat via uw loon is ingehouden in 2020 en 2021.
Dat wil niet zeggen dat alles correct is gegaan bij de vorige regering. Bijv.: M.b.t. het Belastingstelsel had men liever gezien dat dit beter werd aangepakt maar dat geld voor alle regeringen hiervoor. Corruptie is nog niet geheel uit te bannen in Suriname maar de anti-corruptie wet, valutawet, comptabiliteitswet, wet rekenkamer, concept nieuwe bankwet was een begin om met corruptie af te rekenen. Zoals ook versterking van instituties. Aan controleorganen moest zeker nog gewerkt worden. Achteraf kun je soms ook concluderen dat je bepaalde beleidskeuzes als regering net iets anders had moeten inzetten maar dat geld ook voor elke regering die goed naar zichzelf kijkt.

Hoe kan het dan dat we voor deze waarheid niet meer opkomen en het toelaten wat er nu gebeurd?

Door herhaling van bewuste leugens over het vorige regeringsbeleid gaan mensen langzaam in die leugen geloven, tegelijkertijd is de armoede ingezet als onderdrukkingsmiddel, mensen werden en worden vals beschuldigd en opgesloten zodat er angst in de maatschappij gaat komen waardoor “horen, zien en zwijgen” weer terug is gekomen. Ze weten dat Surinamers door de geschiedenis hebben geleerd om te overleven. Als je moet overleven dan kom je niet voor elkaar op ook al heb je eigenlijk hierin elkaar wel nodig.
Bij overleven schakelen mensen automatisch gedrag in als er iets aan de hand is:

  • Niet willen opvallen om afwijzing te voorkomen. Horen zien en zwijgen

Je overbelaste ouders helpen door niet lastig te zijn. Veiligheid creëren door alles onder controle te houden.

  • Ze zorgden dat je overeind blijft door direct de strijd aan te gaan. Wat vaak als abnormaal wordt beschouwd.

Horen zien en zwijgen: In de Nederlandse taal heeft de uitdrukking als betekenis gekregen: wat je ook hoort of ziet, je houdt je mond erover. Horen, zien en zwijgen wordt van jongs af aangeleerd, al dan niet bewust. Kinderen die er zich niet aan houden, krijgen de les gespeld. Vrijwel iedereen leert in de pas te lopen. Over tekortkomingen en fouten van met gezag beklede, hogergeplaatste personen en instanties leer je als vanzelfsprekend zwijgen. Deze als respect verhulde vorm van onderdanigheid-uit-zelfbehoud wordt ook afgedwongen door de kloof tussen machthebbers en machtelozen, door discriminerende aanspreekvormen en titels, en een nog altijd discriminerende toepassing van regels en wetten. De meeste volwassenen houden zich dan ook gedeisd, roeren zich hooguit achter de rug. De stelregel geraakt verinnerlijkt als gewoonte, iets waar men zich nog ternauwernood rekenschap van geeft, behalve als een iemand de norm overtreedt en daarom als abnormaal wordt weggezet.

De enkele die het durven om tegen het beleid van deze regering in te gaan en op te staan voor hun (mensen)rechten worden door de regering meteen als abnormaal gekenmerkt doordat zij vaak worden gezien als criminelen in georganiseerd verband, sommige zelfs door de regering terroristen worden genoemd en sommige kunnen het zelfs met de dood bekopen wat we ervaren hebben met de gebeurtenissen in Pikin Saron. Als we niet uitkijken moeten we over 150 jaar, in het jaar 2173, weer opnieuw om erkenning vragen voor de misstanden en misdrijven van deze tijd. Deze regering zet bewust middelen in waarvan zij weten dat het psychologisch op uw doorwerkt, door juist de geschiedenis van Suriname te kennen.

Welk doel heeft deze regering dan?
Door geen transparantie te geven aan het volk over hun eigen regeringsbeleid maar alleen valse beschuldigingen verkondigen, waar men zowat in gaat geloven door herhaling, mogen we dat raden. En juist dat systeem brengt u van de wijs omdat u niet meer weet wat u moet geloven, aan het overleven bent en een klein groepje rijken welvarend ziet worden. Maar het doel kan niet zijn “uw welvaart vergroten” anders hadden we een regering gehad die transparant was, verantwoordelijkheid in DNA aflegde, de rechtstaat in ere diende en voor uw welzijn zorgde, black-listing voorkwam en sociaaleconomische welvaart bracht zoals o.a. goede betaalbare nutsvoorzieningen, betaalbare gezondheidszorg, goed onderwijs, economische vooruitgang, verbeteren van de infrastructuur etc.
Welk einddoel deze regering heeft mogen we raden maar dat zij oude koloniale onderdrukkingssystemen hanteren voor het volk mag duidelijk zijn en laten we niet weer 150 jaar wachten voordat we voor Suriname gaan opkomen. Angst is nooit een goede raadgever geweest.

Ingezonden : Marie-Louise Vissers
Advies, consultatie en politiek development bureau Mawini.
mawinisuriname@gmail.com

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOverleven in verleden, wordt nu als gegeven, politiek misbruikt