Als men een stuk grond of een pand koopt, betaalt men overdrachts- of transportkosten.
Bij koop en verkoop van een onroerend goed moet de overdracht daarvan via een notaris geschieden waarbij er overdrachtskosten moeten worden betaald. Een deel van de overdrachtskosten is bestemd voor de overheid en het ander deel voor de notaris.
Uit het rapport ‘Doing Business 2020’ van de World Bank blijkt dat de overdrachtskosten van onroerend goed in Suriname de hoogste zijn in de wereld, nl. 14,6%; Caribisch Gebied gemiddeld 6%. Het is toe te juichen dat de overheid in oktober 2022 die heeft verlaagd.
Mensen hebben een constructie bedacht om de betaling van overdrachtskosten te omzeilen/ontduiken. Dit doen ze middels stichtingen. Hoe gebeurt dat?
Omzeilen
Bij verkoop van onroerende goederen toebehorende aan een stichting wordt niet het desbetreffende onroerend goed aan de koper overgedragen, maar wordt via bestuurswisseling de stichting met haar hebben en houwen overgedragen (overname stichting). Hieronder twee voorbeelden uit de praktijk.
Goededag, het verkavelingsproject is gelegen in het distrikt huppeldepup. De percelen zijn grondhuur-percelen. Echter zijn alle kavels reeds op individuele stichtingen overgedragen. Bij aankoop vindt slechts overname van de stichting plaats. U bespaart zo o.a. hoge overdrachtskosten en loperij naar overheidsinstanties….”
TE KOOP WONING $92500 ** GEEN OVERDRACHT KOSTEN **
De woning staat op een stichting (2 personen) schuldvrij
Besparing: geen overdracht kosten!! stichting overname
Ontduiking overdrachtskosten een nationale sport
Naar het schijnt is het ontduiken van de overdrachtskosten een nationale sport geworden, vermoedelijk al een decennia gaande. In een artikel in 2018 in Dagblad Suriname merkte een notaris op, dat in 2015 en 2016 aan transacties bij notarissen met betrekking tot kavelverkoop met 50% tot 100% waren gedaald.
De overheid moet zo snel mogelijk ingrijpen in het hierboven genoemde fenomeen. Via een zware maatregel, door stichtingen te verbieden onroerende goederen te verkrijgen. Via een lichte maatregel, door bij bestuurswijziging van de stichting eisen een verklaring (van bijv. MI-GLIS) te overleggen waaruit moet blijken dat de stichting in kwestie geen onroerend goed bezit.
27000 duizend stichtingen
Suriname telt plusminus 27000 stichtingen. Waarom zoveel? Stof tot onderzoek. Het is niet de bedoeling om alle stichtingen over één kam te scheren.
Tot besluit het volgende. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk deelde in september 2020 mee (Starnieuws), dat de regering er aan werkt om de miljoenen US-dollars die de Staat misloopt uit de hout- en goudsector, naar de staatskas te laten vloeien. Door allerlei constructies die de afgelopen jaren zijn gemaakt, gaat het geld voorbij aan de overheid en komt het terecht bij “een kleine groep eliten”.
Mijn vraag, verzoek aan de vp: plaats een korte beschrijving van die constructies in de media, zodat iedereen daar voordeel mee kan behalen en niet alleen “een kleine groep eliten”. Bij voorbaat dank.
Ingezonden : Ahmad Jhawnie