woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
5
(1)

Over herstelbetalingen slavernijverleden: voorstanders versus tegenstanders

lees ook ...

Leo Brunswijk: an accident waiting to happen -2-

Leo Brunswijk zijn gedrag laat nu wel erg veel te wensen over. Er cirkelt een filmpje op social media waar hij zijn politieke tegenstander, een opportunistische nieuwe VHPer gewezen NDP er, Bennie de ...

VOORSTANDERS

– Leiders van diverse Caribische landen zijn in Miami bijeengekomen om een gezamenlijke eis te formuleren voor schadevergoedingen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, voor wat zij de voortslepende erfenis van de Atlantische slavenhandel noemen. De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft de hulp ingeroepen van het Britse advocatenkantoor Leigh Day, gespecialiseerd in mensenrechten. Leigh Day zal de landen in hun juridische strijd bijstaan.  Bron: Algemeen Dagblad d.d. 26 juli 2013.

– Als het nodig is zal de Nationale Reparatie Commissie naar de rechter stappen om herstelbetalingen van Nederland af te dwingen, geeft voorzitter Armand Zunder aan. De commissie heeft daarom tijdens haar verblijf in Nederland, een bezoek gebracht aan advocaat en hoogleraar Liesbeth Zegveld. Zij is gespecialiseerd in mensenrechtenschendingen en heeft vaker voor mekaar gekregen dat slachtoffers gecompenseerd zijn geworden. Bron: Starnieuws d.d. 22 december 2022.

– Gerard Spong, Nederlands bekendste strafpleiter, heeft zijn tanden gezet in een onderzoek naar de juridische aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de slavernij. ‘De winsten die met de verjaarde slavenhandel zijn gemaakt, kun je als rechtsopvolger nog altijd witwassen.’ Hij doet er samen met onder anderen de bekende mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld onderzoek naar. Het is een complexe vraag, vindt Spong. ‘De causaliteit is een probleem. En de verjaring is een probleem. Toch ziet Spong ‘strafrechtelijk wel een gaatje’, zegt hij. ‘Zo’n vijftien jaar geleden bepaalde de Hoge Raad dat witwassen mogelijk is bij een inmiddels verjaard brondelict. Dus de winsten die met de verjaarde slavenhandel zijn gemaakt, kun je als rechtsopvolger nog altijd witwassen. Bron: Het Financieele Dagblad d.d. 26 april 2023.

TEGENSTAANDERS

– Ex-premier Jan Peter Balkenende van Nederland is geen voorstander van herstelbetaling voor de slavernij. ”Wij moeten nooit vergeten wat er is gebeurd, maar ik ben geen voorstander van geldbetaling.”  (juli 2008)

– Tijdens zijn flitsbezoek in 2010 beloofde ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk 300 miljoen euro aan noodhulp voor de natuurschade die Haïti toen had opgelopen. Sarkozy wees een brief af waarin een groep activisten, schrijvers en enkele parlementsleden namens Haïti 17 miljard euro aan herstelbetalingen eisten.

– Ex-premier David Cameron van Groot-Brittannië bracht in september 2015 een officieel bezoek aan Jamaica, een voormalige Britse kolonie. Jamaica eiste miljarden aan compensaties voor de slavernij, maar Cameron weigerde herstelbetalingen en verontschuldigingen.

EEN MIDDENWEG: ONTWIKKELINGSHULP

 Nederland: wel ontwikkelingshulp maar geen herstelbetalingen

Nederland gaat geen herstelbetalingen overmaken als gevolg van het slavernijverleden. „Daar is geen sprake van”, zegt premier Mark Rutte. Ook worden geen schadevergoedingen of achterstallige salarissen aan nazaten vergoed. Bron: De Telegraaf d.d. 16 december 2022.

Vermoedelijk volgt Nederland in deze het voorbeeld van Duitsland.

Duitsland: wel ontwikkelingshulp maar geen herstelbetalingen

Na zes jaar onderhandelen erkende de Duitse regering dat Duitsland genocide pleegde in Namibië (vroeger: Duits Zuid-West Afrika). Aan het begin van de vorige eeuw werden daarbij circa 65.000 leden van het Herero- en 10.000 van het Nama-volk gedood. Hoewel de Duitse regering ontwikkelingshulp toezegde, benadrukte ze dat nabestaanden juridisch geen aanspraak kunnen maken op compensatie. De Duitse regering wil de nabestaanden de komende dertig jaar steunen met ontwikkelingsprojecten ter waarde van 1,1 miljard euro. Dat geld wordt geïnvesteerd in de lokale landbouw, infrastructuur, watervoorziening en beroepsopleidingen. Bron: Trouw d.d. 21 mei 2021.

Ingezonden : Ahmad Jhawnie

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOver herstelbetalingen slavernijverleden: voorstanders versus tegenstanders